08 aprilie, 2008

poti ....opri....

Poti opri sufletul sa isi doreasca mangaierea iubirii?
Poti opri floarea sa isi doreasca mangaierea soarelui?
Poti opri pamantul sa isi doreasca mangaierea ploii?
Oare poti?
Suntem invatati de mici sa ne dorim....
Ce?
O casa, o masina, o slujba, un partener, copii si cam atat. Asta se cheama "realizarea". Daca casa e mai mica sau mai mare, daca slujba e mai bine platita sau nu, daca partenerul e ma sus pus sau nu, daca cei mici sunt mai buni sau nu....nu conteaza. Important e sa ne dorim..... Locul lor pe scara ierarhica a valorilor societatii il aflam mai tarziu.
Dar ne invata cineva sa IUBIM?
Ne invata cineva sa DARUIM?
Ne invata cineva sa ne BUCURAM?
NU
Iubirea e pusa pe ultimul loc. Nu are imporatanta daca vorbim de iubirea de Dumnezeu, iubirea pentru noi insine, iubirea pentru cel de langa, iubirea pentru natura...... iubirea pentru tot ce e frumos, minunat si nu costa. Atata vreme cat nu ne "costa", nu are corespondent in "maria sa banul" nu are valoare.
Si ajungem la jumatatea vietii, "realizati" si nemultumiti. Nemultumiti de casa, de slujba, de soata, de copii....... de viata. Si ne intrebam "De ce?" Si dam iar vina pe bani, pe viata, pe "statutul social" si pe tot ce ne inconjoara. Dar nu ne intrebam de ce nu ne bucuram, de ce ceea ce facem nu ne provoaca bucurie..... Unii ne consolam cu ce aveam pentru ca "la urma urmei stam mai bine decat vecinul" sau prietenii, altii lasam tot in urma si ne aruncam in "situatii" care stimuleaza productia de adrenalina in sange iar o parte (foarte mica de altfel) ajungem la psiholog sa vedem de unde vine acel amalgam de nemultumire, nostalgii si doruri. Mai ales doruri pentru ceva ..... nedefinit.....aflat undeva la linia orizontului (oricat ne-am apropia se tot departeaza).
Si?
Surpriza!
Constatam ca nu ne cunoasteam, ca nu stim ce ne place (ne place doar ce se incadreaza in tiparele societatii), ca nu stim ce ne bucura (cumparaturile care costa si acopera nevoia de a fi ....rasfatati) dar mai ales nu stim ce ne trebuie pentru a ne simti impliniti. Si astfel incepe un drum lung si anevoios catre noi insine, un drum in care trebuie sa vindecam rani vechi, sa ne descoperim asa cum suntem de fapt in fantastica noastra splendoarea, dureros de luminoasa si de frumoasa. Sa ne dezbracam de tiparele vechi, de prejudecati si judecati. Si astfel stanjeniti de goliciunea sufletului si nuditatea gandurilor sa ne recreem dupa propriul nostru tipar, dupa propriile dorinte si nevoi, dupa propria noastra frumusete.
Si astfel descoperi ca un gest simplu si banal ascunde de fapt o intreaga armonie de ganduri si sentimente, ca uneori discursurile lungi si obositoare pot fi inlocuite cu o privire adanca in ochii tai in timp ce palmele lui iti cuprind obrajii, ca de fapt cuvintele nu au acelasi inteles in orice situatie, ca un buchet de flori de camp iti poate sopti mult mai multe decat multmediatizatul trandafir rosu, ca te poti simti alintata si speciala cand ti se spune "bandita" pe cand "iubita" te cam sperie........ Si te trezesti ca ti-ai dori...... Dar tocmai asta ti-a creat in trecut nemultumiri... faptul ca ti-ai dorit...... si iar te simti prins in capcana dorintelor si a gandurilor....... si iar uiti sa te bucuri pentru ca "iti doresti"........ si iar te intrebi.......
Oare poti opri sufletul sa isi doreasca mangaierea iubirii?

Un comentariu:

  1. Sufletul isi doreste mingiierea iubirii? Sufletul nu este insasi iubire? Sau daca vrei, nu cumva sufletul este parte a iubirii? Pina la urma dorinta este specifica mintii pentru ca ea inca nu (se) cunoaste.
    Spui "sa ne dezbracam de vechile tipare, de prejudecati si judecati." Ma intreb cui foloseste sa imi arat "goliciunea sufletului si nuditatea gindurilor" atit timp cit ma indemni sa creez alte haine pentru suflet si ginduri. Mai bine ma accept asa cum sint si atunci voi avea deja alta perspectiva a ceea ce inseamna sulfet, minte... Oare isi doreste sufeltul mangiierea iubirii?

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.