14 februarie, 2009

sfantul Valentin


Daca o cauti in vreun calendar ortodox sau romano-catolic nu o vei gasi. E o sarbatoare "importata", preluata de pe mapamond. Oare de ce avem nevoie de o zi in care sa ne sarbatorim iubirea? Avem Dragobetele care e o sarbatoare romaneasca, avem 1 martie cu martisoare de vestire a primaverii, avem 8 martie cand ne sarbatorim doamnele din jurul nostru si astea doar acum in prag de sarbatoare...
Tarabele pline de flori triste si in asteptare in fiecare zi, azi abunda si de cumparatori. Pernite, ursuleti, torturi, toate in nuante de rosu si in forma de inima se cumpara si se daruiesc astazi....
Oare am devenit atat de superficiali incat sa avem nevoie de o zi anume in care sa ne sarbatorim iubirea?
Oare suntem atat de "robotizati" incat sa nu putem sa sarbatorim asta decat in mod... organizat?
Oare avem nevoie de o lege ca cea a chinezilor (unde ziua de munca e ofical de 12 ore) care sa ne impuna o zi in care sa ajungem acasa mai devreme ca sa facem sex si implicit copii?
Oare chiar ne-am pierdut sufletele undeva intre munca, bani, datorii si facturi?
Sau poate ca firmele de publicitate au adunat toate mintile luminate pentru a ne transforma pe noi ceilalti in robotei carora sa li se spuna ce sa cumpere, cand sa cumpere si mai ales sa munceasca muuuuuult de tot pentru a cumpara.
Oare iubirea sta in acele inimioare de plus, de flori, de ciocolata sau din diverse metale pretioase daruite intr-o zi anume?
Am crezut tot timpul ca iubirea e de fapt acele gesturi mici, marunte de fiecare zi sau de fiecare minut pe care le faci cu mare placere pentru celalalt sau le primesti cu mare placere pentru ca au fost facute din suflet.
Cred ca sarbatoare iubirii e de fapt sarbatoarea inimii si o serbam mereu privind in ochii celor care ne iubesc sau pe care ii iubim...
Cred ca iubirea nu se poate cuantifica nici in bani, nici in diverse produse promovate cu multa cheltuiala si e o "taina" mai presus de orice.
Cred ca iubirea e TOTUL, e esenta creatiei si singura care rezista chiar si atunci cand noi nu mai suntem...

5 comentarii:

 1. iubirea o putem sarbatori in fiecare zi cu sau fara bani,cadouri si juraminte,iubirea o avem in sufletul nostru si trebuie sa o daruim,felicitari pentru ce ai scris,este minunat.

  RăspundețiȘtergere
 2. sunt de acord cu tine. Iubirea o sarbatoresti zilnic daca iubesti. Totusi, aceasta sarbatoare este foarte mediatizata si de aceea multi tin la ea si o sarbatoresc. Daca te gandesti nu este un lucru rau, nu ar trebui criticata. La fel cum de 8 martie sarbatorim doamnele asa sarbatorim iubirea, cuplul, legatura stransa cu cineva pe 14 februarie. Oricum noi barbatii nu avem o sarbatoare cand voi femeile ne cinstiti :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Romaneste, barbatul indragostit e sarbatorit de Dragobete (14 februarie). Craciunul si Pastele sunt sarbatori ale familiei, ale uniunii, ale caminului. Nu cred ca se poate sarbatori "legatura stransa cu cineva" mai frumos ca la "poalele" bradului de craciun, in fata unui semineu arzand....

  RăspundețiȘtergere
 4. daca esti interesat de un link exchange te rog sa vizitezi http://culmi.blogspot.com/2009/02/link-exchange-cu-culmiblogspotcom.html
  sau sa ma contactezi la id-ul de mess: rfi_scan

  RăspundețiȘtergere
 5. Ştiaţi că?...
  Valentine's Day îşi are originea în festivalul fertilităţii din Roma Antică care era celebrat pe 15 februarie în cinstea zeilor Lupercus şi Faunus, deasemenea în cinstea fondatorilor Romei , Romulus şi Remus?

  În timpul festivalului, bărbaţii trăgeau numele femeilor dintr-o cutie şi fiecare cuplu rezultat stătea împreună până la următorul festival. De obicei se îndrăgosteau unu de altul şi se căsătoreau.
  În jurul anului 391, Împăratul Theodosius a declarat Creştinismul ca fiind religia oficială a Romei. Festivalul fertilităţii a mai fost celebrat până în anul 496 când Papa Gelasis l-a înlocuit cu o sărbătoare asemanatoare. El a închinat sărbătoarea Sfântului Valentin, sfântul îndrăgostiţilor. A mutat de asemenea evenimentul pe data de 14 Februarie, ziua morţii Sf. Valentin. Dupa trecerea secolelor, Valentine's Day a ajuns să fie mai mult un festival decât o zi religioasă. În 1969 a fost scoasă din calendarul Romano-catolic.

  RăspundețiȘtergere

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.