11 iulie, 2009

cascaval de casa


1.5 kg branza
2 litri lapte
1 pachet unt
un galbenus
o lingurita bicarbonat
sare
Am fiert 1.5 kg de branza in 2 l de lapte. Am dat la racit apoi am scurs. Separat am pus intr-un ceaunel un pachet de unt, am adaugat branza scursa, un galbenus de ou, sare si o lingurita de amoniac. Am mestecat continu la foc mic cca 20 min. L-am rasturnat in forma si l-am dat la racit.

6 comentarii:

  1. e mai bun decit ala de la magazin eu am facut dupa aceasta reteta

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca e vorba despre bicarbonat de sodiu, nu amoniac. In rest reteta e ok.

    RăspundețiȘtergere
  3. EdyT.
    Sigur dicarbonat de sodiu,nu de amoniu,ca da gust si miros pestinent si acid. Plus ca dicarbonatul de amoniu este toxic. Mare grija daca vreti sa dati asa ceva copiilor. ( Dicarbonatul de sodiu este o sare,in timp ce dicarbonatul de amoniu este un cimpus anorganic de laborator...!)
    In rest reteta este Ok si eu o folosesc de ceva vreme. Este mai economica si suntem siguri ce contine. Adica fara E-uri. Succes.

    RăspundețiȘtergere
  4. Avand in vedere ca la caldura din bicarbonatul ala de amoniu amoniacul se evapora nu prea cred ca e cazul sa ne precipitam. Ah, da, si bicarbonatul de sodiu tot un compus anorganic e si tot de laborator. Iar bicarbonatul de amoniu din punct de vedere chimic este tot o sare.
    In apa, acest bicarbonat de amoniu se descopune dupa cum urmeaza:
    NH4HCO3 → NH3 + H2O + CO2.
    Bulele care se observa sunt intocmai cele doua gaze care se evapora: amoniacul si dioxidul de carbon.

    Este din punctul meu de vedere mai bine a folosi bicarbonatul de amoniu decat cel de sodiu, pentur ca sodiu fiind metal, ramane in constitutia preparatului si atunci trebuie avut in vedere a se folosi mai putina sare.

    RăspundețiȘtergere
  5. buna si cat ati iese ca cantitate?totusi costa toate incredientele.

    RăspundețiȘtergere
  6. Imi pare rau, dar nu am cantarit niciodata rezultatul. Nu am calculat o eficienta economica ci m-am gandit doar la sanatate. Fiind facut in casa stiu sigur ca nu sunt adaosuri de culoare, stabilizatori si alte E-uri. Si il fac de regula, din branza care ramane prin frigider (la mine nu se mai mananca casul sau branza dulce daca a stat o zi-doua in frigider)...

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.