26 octombrie, 2009

Viata e ca o cafea buna

am primit-o pe mail de la Florin Zamfir - Editura Mix


Un grup de oameni de succes in apogeul carierei lor, toti avand joburi si pozitii de vis, masini si case au facut o vizita unui fost profesor din facultate. Discutia a alunecat treptat spre cat de stresanta si obositoare e viata zi de zi.
Profesorul i-a intrebat daca vor sa bea o cafea buna si s-a intors din bucatarie cu vas mare plin cu cafea si o multime de cesti. Unele erau din portelan fin, altele din sticla, plastic, unele aratand normal, altele foarte delicate si scumpe, unele cu insertii aurite, altele cu toarta ciobita, si i-a rugat pe fiecare sa se serveasca. Cand toti aveau cate o ceasca de cafea in mana profesorul le-a zis :
- Daca ati observat fiecare dintre voi a pus cafea in cate o ceasca scumpa si fina lasand cestile simple si ieftine goale pe masa. E normal sa vreti ceea ce e mai bun in viata, dar tocmai asta e sursa problemelor si
a stresului pe care il aveti zi de zi. Nu conteaza ce ceasca ai ales, cafeaua are acelasi gust. Ceasca nu adauga nici o calitate cafelei. In cele mai multe cazuri o face doar sa fie mai scumpa sau in alte cazuri nu putem vedea ce e de fapt inauntru. Ceea ce ati vrut voi de fapt a fost cafeaua, nu ceasca si totusi inconstient ati ales cele mai scumpe si bune cesti. Si apoi ati inceput sa va uitati la ceasca celuilalt gandindu-va ca e mai frumoasa decat a voastra.
Viata e ca o cafea buna : jobul, banii, cariera, masina, casa, hainele, pozitia in societate sunt cestile. Doar ne ajuta sa ne traim viata, dar nu sunt VIATA. Hainele pe care le avem, pozitia in societate si banii nu inseamna viata. Doar ne ajuta sa traim viata. Nu definesc ceea ce inseamna viata. Din contra majoritatea oamenilor care au mult, sunt invidiosi pe altii care au mai mult si nu reusesc sa se bucure de ceea ce au.
Cateodata concentrandu- ne doar pe ceasca, uitam sa savuram cafeaua. Savurati cafeaua, nu cestile! cei mai fericiti oameni nu sunt cei care au cele mai multe lucruri. Cei mai feiricit oameni stiu sa se bucure cat mai mult de ceea ce au, acolo unde au, in momentul prezent. Ei fac viata sa fie frumoasa.

4 comentarii:

 1. Mulţumesc pentru aceasta poveste. Mi-am permis să o preiau pentru a o împărtăşi cu cititorii mei! :)
  http://mihaela13o.wordpress.com/2009/10/27/viata-ca-o-cafea-buna/

  RăspundețiȘtergere
 2. Să-ţi spun cât de mult mi-a plăcut povestea? Uite-atât: http://zamfirpop.wordpress.com/2009/10/28/cafeaua-de-seara
  Să aveţi o zi bună în fiecare zi!

  Notă: culmea e că mă numesc "Zamfir" şi am folosit mult timp pseudonimul "Florin". Deci, povestea lui Florin Zamfir a ajuns la Florin - Zamfir!

  RăspundețiȘtergere
 3. La treburi din astea, fara sa cad in patima filozofiei - precum Socrate, zic ce a zis el: < Cate lucruri sunt pe lume de care nu am nevoie! >
  Mi-a placut fabula,dar stilul acesta pretins liniar de a spune - te duce-n eroare: e cel mai simplu - zici, dar cand vrei sa procedezi asemanator nu mai iese o curgere de apa domoala dar in toate puterile, care , intr-o clipa poate deveni navalnica.
  Sa fie bine !

  RăspundețiȘtergere

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.