07 februarie, 2010

filme ... bune

Acum ceva vreme se anunta pe un program de televiziune prin cablu un nou serial despre imobiliare. Mi s-a parut interesant deoarece sunt pasionata de amenajari, gradini, decoratiuni si tot ce tine de casa. Privind, poti sa iti educi simtul estetic si apoi le poti aranja instinctiv in asa fel incat spatiul sa fie primitor si cald sau dimpotriva rece si protocolar. Asteptam cu nerabdare primul episod. Din pacate am fost cumplit de dezamagita. E de fapt un nou serial despre lux, bani si extravagante inutile (pisica dusa la sedinte de acupunctura). Si ca dezamagirea mea sa fie si mai mare, acelasi post de televiziune mai face reclama la 2 seriale asemanatoare. Unul despre lux si "traumele" legate de lipsa rochiei suficient de scumpe pentru un anumit eveniment si inca unul despre copii bogati aflati la colegiu. Toate trei serialele fiind din gama reality tv. Mi se pare pe langa o lipsa totala de bun simt fata de marea majoritate a telespectatorilor si o ... sa ii zicem intretinere a unor stari emotionale propice pentru a manipula populatia spre o societate bolnava, o societate de consum, o societate in care Maria Sa Banul este la putere, o societate de robotei. Starile emotionale de care vorbeam sunt: rusinea, neincrederea in sine si in ceilalti, iritarea datorata lipsei unor bunuri materiale si cultul "lucrurilor" inconjuratoare. Este promovata o "lume" anosta in care valoarea personala nu este data de calitati si capacitati ci de bunurile inconjuratoare.
In credinta ortodoxa se vorbeste de "inchinatul la idoli" si mai toti (inclusiv clerul) a tradus idolii in zei. Se condamna ghicitul, budismul, zeii greci si multe divinitati. Dar poate ca acei "idoli" de care vorbeste biblia sunt mult mai aproape de noi si mult mai omenesti, sunt banii si bunurile materiale sau poate orgoliu, mandria si inganfarea. Pentru ca seara la culcare in loc sa ne inchinam si sa ii multumim lui Dumnezeu pentru dragostea Lui, pentru dragostea celor de langa noi si pentru ziua care va veni, ne facem planuri si griji pe a doua zi si toate, dar absolut toate sunt legate de faptul ca nu avem suficienti bani pentru lucruri materiale (chiar daca e vorba de o bluza noua, de un telefon, o casa sau o masina). Si cum sa ne purtam altfel atata vreme cat deschidem televizorul si vedem stiri cu accidente, furturi, omoruri sau filme in care bogatia e la loc de cinste. Si culmea e ca din toate filmele astea nu vedem nefericirea, nemultumirea sau singuratatea (si cand vorbesc de singuratate nu ma refer la numarul peroanelor din jurul acelor persoane bogate ci la cantitatea si calitatea sentimentelor ce ii leaga) ci doar casele, masinile si toate lucrurile care ii inconjoara. E un peisaj in care valoarea umana e doar un accesoriu, o piesa de decor si nu elementul central.
De apreciat e initiativa unui post de televiziune romanesc care, sambata seara, readuce magia povestilor Disney in sufletele tuturor. Acele povesti pline de invataminte, de peisaje superbe si de finaluri fericite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.