20 martie, 2011

Buna Vestire - 25 martie - Bagovestenia


"In aceasta zi se sarbatoreste vestea cea buna adusa Feciorei Maria de catre trimisul lui Dumnezeu: ingerul Gavriil.

Se zice ca intr-un an Buna Vestire a cazut in aceeasi zi cu Pastele. Preotul s-a dus de cu noapte in biserica si a citit liturghia Pastelui, dar de Buna Vestire nu a pomenit nimic. Si oamenii asteptau sa se faca ziua si nu se mai facea. Erau acolo mult mai multi preoti si unui i-a trecut prin cap sa faca slujba si pentru Buna Vestire. Pe loc s-a facut lumina! Dar n-a fost lumina de dimineata, pentru ca soarele era deja la amiaza.
Sa muncesti de Buna Vestire este un pacat de neinchipuit. Cica daca ar macina unul malai, si din malai ar face o mamaliguta pe care ar arunca-o in apa, pestii care ar manca din ea ae muri. Daca ar pune mamaliga pe pomi, pomii n-ar rodi. Ouale ouate in aceasta zi nu sunt bune de clocit. nici o imperechere facuta intre animale in aceasta zi nu e buna.
Se duc vitele la pascut. Se fac focuri in livezi si gradini, se afuma pomii. Hainele se scot in curte la aerisit. Oamenii se spala pe corp cu apa de nea ca sa scape de purici. In aceasta zi se dezleaga limpa pasarilor si incepe sa cante cucul.

Se zice ca pe timpuri Cucu avea pene de aur si pe nevasta lui o chema Sava. Si Sava s-a iubit cu privighetoarea. Cucu s-a suparat si i-a spus ca pleaca. Plina de parere de rau, Sava l-a intrebat unde sa il caute, dar el i-a spus ca va fi pe undeva (nu i-a spus unde), de la Blagovestenie pana la Sanziene. De atunci, Sava il cauta peste tot, strigand: cucu, cucu timp de o luna. Asa ca pasarea pe care o vedem si o auzim cantand nu este Cucu, ci nevasta lui, Sava.
Intr-o alta legenda este vorba de doi gemeni. Pe unul il chema Cucu. Fratele lui il cauta mereu. Se crede ca dupa sapte ani, cucul se preface in uliu.

Multe se fac in aceasta zi. Amintesc intreacat ca vanatorii, in anumite locuri, merge la biserica si iau anafura. Faca o gaura intr-un pom, pun anafura in ea, astupa si tintesc. Glontul va nimeri drept in anafura si va curge sange. Peste an, vanatorul va fi un tintas bun."
Sursa: "Ghidul sarbatorilor romanesti" de Irina Nicolau

Un comentariu:

  1. daca o sa cante cucu sa nu uiti sa arunci cu bani in directia de unde se aude.Dar se pare ca acest cuc nu prea mai apare a emigrat.

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.