06 mai, 2011

Urzica moarta alba

Urzica moarta alba (Lamium album) este o planta cunoscuta in medicina populara pentru calitatile ei terapeutice.

Asemanatoare cu urzica, dar fara sa aiba perisorii urticati ce contin substanta piscatoare, Lamium album este cea mai raspandita dintre speciile de urzica existente la noi in tara.
Creste in locuri umbroase din gradini, la marginea padurii, in tufarisuri sau pe langa garduri.
Planta se foloseste in intregime in scopuri terapeutice datorita continutului in mucilagii, flavonoide, vitamine, amine biogene, saruri minerale. Florile au proprietati emoliente si astringente, care recomanda folosirea lor in tratamentul leucoreei sau dismenoreei, iar la barbati, in tratamentul inflamatiilor prostatei.
Ceaiul de flori de urzica moarta alba este depurativ si se foloseste, de asemenea, la tratarea eruptiilor la copii, a anemiei, infectiei streptococice, afectiunilor respiratorii. Extern, se intrebuinteaza un decoct tare pentru tratarea arsurilor, nodurilor, varicelor etc.

Tratamente cu Urzica moarta alba

Planta intreaga, in special frunzele, contine tanin, motiv pentru care are eficienta deosebita in combaterea diareei. Din frunze se poate prepara o infuzie (o lingurita de planta la o cana de apa) care, administrata intern (doua cani pe zi), are eficienta in diferite afectiuni ale aparatului genito-urinar feminin (anexite, tulburari menstruale, dureri menstruale), dar si in inflamatii ale prostatei, tulburari gastrointestinale sau afectiuni respiratorii (bronsite, raceli).
Infuzia de urzica moarta se poate folosi si sub forma de spalaturi vaginale, la tratamentul leucoreei.
Urzica moarta este recomandata si pentru calmarea starilor nervoase la femei, in timpul menopauzei, dar si in insomnii si in diareele usoare, iar baile, pentru ameliorarea simptomelor in caz de varice, abcese sau tumori.
Articolul l-am preluat de aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.