29 iunie, 2011

de la schimb de pareri la cearta

Am constata cu surprindere ca de multe ori a avea alta parere este echivalent cu a te certa. Cea ce pentru mine nu e normal. Una e sa ai alta parere, alt punct de vedere, sa vezi o anumita situatie din alta pespectiva si alta e sa te certi. Poti avea alta parere si sa il iubesti sau la il respecti pe celalat. Poti incerca sa il convingi ca dreptatea e la tine si atunci se numeste "disputa". Dar totul sa ramana la nivel de cuvinte si idei. Sau pot sa apara sentimentele, cand unul din cei implicati sa se simta ranit sau sa se infurie. Abia atunci poti numi schimbul de pareri "cearta". Iar daca disputa a degenerat in cearta apar injuriile, cuvintele grele si dureroase si incercarea de a-l rani pe celalt. Si asta de la un simplu schimb de pareri. De la un punct de vedere diferit. Citisem undeva ca smerenia inseamna sa nu consideri ca ai 100% dreptate ci sa te limitezi la un maxim 80% lasandu-i si celuilat 20%. Pentru ca doar Dumnezeu detine adevarul absolut. Noi suntem oameni si putem gresi. Pentru ca ne lipseste privirea de ansamblu, pentru ca nu cunoastem Planul Sau. Ca din orice punct de vedere privim lucrurile nu putem vedea tot ansamblul, toate conexiunile si implicatiile.

2 comentarii:

  1. Si eu am observat ca sunt multi oameni in fata carora, daca ai o parere diferita deja se ofenseaza.
    Nu poti sa spui nimic contrar celor afirmate de ei fara sa se faca arici si sa iasa la atac. Prea luam totul mult prea personal, probabil si din cauza stresului cotidian.

    RăspundețiȘtergere
  2. cred ca tine de nesiguranta si neincredere in propria persoana..... poate ca asta e efectul crizei sau a perioadei instabile - instabila din toate punctele de vedere: financiar, social, emotional si psihologic...
    altfel nu imi explic de ce o parere diferita poate fi resimtita atat de puternic...

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.