12 noiembrie, 2011

despre snobi si snobism

Traind la tara am sperat ca nu voi intalni la fel de mult sau de des snobi sau snobism ca in orasele de provincie. Dar... speranta moare ultima. Si daca tot am adus in discutie cuvantul, pentru a fi sigura ca nu gresesc si ca exprima tocmai acea stare sau sentiment la care ma refer am deschis dictionarul. Si iata ce am gasit: Snob = persoana care respecta si imita tot ce e la moda Cred ca pot completa cu criticarea tuturor traditiilor, obiceiurilor si desfiintarea oricarei persoane care nu se pliaza pe aceasta atitudine. Probabil plecand de la aceste "mici" manifestari de snobism am ajuns o natiune care "importa" obiceiuri si sarbatori "sclipicioase" sau "consumatoriste" adica acele sarbatori in care "cumparaturile" sunt elementul central. Asa am ajuns la "Sf. Valentin" cu inimioare de plus cand avem Dragobetele nostru romanesc, sau Halloween cu costumatii scheletice sau fantomatice cand la noi strigoii vin de Sf. Andrei diferenta fiind ca in loc sa ii "sarbatorim" ii "fugarim" dand cu usturoi pe la ferestre si usi. Dar probabil "da mai bine" o petrecere decat mirosul de usturoi. Asa cum pare mai interesant luciu unei tesaturi decat munca depusa pentru a prelucra canepa. Ce e drept canepa e mai aspra dar sa nu uitam ca stramosii nostrii nu doar le mestereau ci le si foloseau. Si daca asta se intampla acum 100 de ani iar tesatura s-a pastrat ca noua de ce sa ne obosim sa o expunem si sa poevstim despre truda cu care a fost lucrata cand o putem piti si "cumpara" un voal pentru expunere?
In incercarea de a povesti si exemplifica copiilor despre datini, obiceiuri, mestesuguri sau mod de viata in general al stramosilor nostri, a celor care au pus temelie vetrei satului pe vremea Voievodului Stefan m-am izbit de piedici tocmai acolo unde ma asteptam mai putin: in randul cadrelor didactice. Mandria stramoseasca, demnitatea razesilor, onestitatea si simplitatea stramosilor nostri s-a pierdut undeva de-a lungul veacurilor fiind inlocuita de cuvinte din engleza, de incrancenare, de linguseala si orgolii personale...
Asa ajungem sa educam generatii intregi carora sa le fie rusine ca sunt romani pentru ca stiu prea putine despre istoria celui mai vechi popor de pe pamant si in cadrul educatiei lor s-a "uitat" sa se cultive mandria de a se fi nascut pe aceste locuri pline de istorie, de traditie dar mai ales de iubire. Am fost unul dintre cele mai ospitaliere popoare si nu doar pentru ca ne-a dat Dumnezeu o tara frumoasa ci pentru ca asta era spiritul romanesc. Dar asta s-a pierdut undeva intre cuvinte de genul "democratie", "bani", "cumparaturi" si s-a inlocuit "a fi" cu "a avea"....

2 comentarii:

  1. Of, din nefericire tot mai multe valori se pierd sau se uita si adoptam tot felul de ciudatenii.

    RăspundețiȘtergere
  2. asa este!Importam sarbatori americane pe banda rulanta,uitandu ne sarbatorile noastre, atunci ne intrebam de ce ceilalti considera Romania o tara de nimic. Uite din cauza snobismului asta care si a facut loc printe cei mai multi,iar majoritatea nu si dau seama ca EL dauneaza respectului de tara si traditii dobandite de secole.

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.