30 mai, 2012

mici comori din camara

Articolul a fost scris pentru a fi  publicat (dupa o usoara adaptare) aici.
Odata cu venirea primaverii incep "primenirea" camarii. Borcanele si sticlele goale sunt sortate si pregatite pentru umplere, capacele sunt verificate pentru a fi inlocuite cele necorespunzatoare si o noua tura de etichete sunt pregatite pentru a fi lipite.
Primul care poposeste in camara e siropul de papadie (sau mierea de papadie) cu efectul sau depurativ imbogateste aroma ceaiului toata iarna. Este urmat foarte repede de siropul de salcam, cu efecte linistitoare atat pentru sistemul nervos cat si cel digestiv. Siropul de brad (un foarte bun antitusiv), il fac in 3 variante: fiert, macerat si amestecat cu cimbrisor  - tot macerat. Si daca tot am amintit de cimbrisor mai fac 2 preparate foarte bune in perioada friguroasa din flori de cimbrisor: tinctura de cimbrisor foarte buna in masarea picioarelor grele sau obosita si uleiul de cimbrisor pentru masarea incheieturilor dureroase.
Tinctura de cimbrisor:
Florile proaspat culese le pun intr-o sticla cu gura larga (din sticla) pana se umple, fara a presa. Adaug alcool (am folosit si alcool de 90 gr dar si alcool medicinal sau vodca mai ieftina) pana se umple sticla si il las la macerat pe marginea fereastrei, la soare, 14 zile. Apoi il strecor si il pastrez in camara in sticla de sticla.
Uleiul de cimbru
Se prepara la fel la tinctura dar in loc de alcool se foloseste ulei (recomandat cel de masline presat la rece)
Un alt sirop pe care il pregatesc atat pentru efectele sale digestive dar in mod special pentru gustul sau racoritor, vara, este siropul de menta.
Sirop de menta
Menta prospat culeasa, trecuta prin jet de apa si uscata pe prosop de bumbac, se toaca (cam la 2-3 cm) si se pune in ceaun. Se toarna apa clocotatita pana acopera plantele si se lasa pana a doua zi (cca 24 h). Se scurge, se masoara cantitatea de apa si se adauga tot atata zahar. Se fierbe pana face bule. (eu pun cana de zahar la cana de lichid).
Urmatoarele siropuri vor fi cele de cirese dulci, cirese amare, visine, capsuni, zmeura si mure. Toate le fac prin lasarea fructelor (le scot samburii la cele care au) cu zahar deasupra, la frigider cel putin 24 ore.  Zeama rezultata o pun pe foc si o las pana face bule. Fructele ramase, amestecate cu zahar (un kg de zahar la o farfurie adanca de fructe) vor poposi  in ceaun la foc mic si va rezulta un gem gustos pentru clatite si nu numai.
Un gem mai zemos si mai bogat ca gust iese daca folosesc fructe proaspat culese (dupa aceeasi reteta).
Dulceata de nuci verzi este o dulceata mai deosebita care se consuma ca atare..
Din fructele de soc (cunoscute pentru proprietatile sale detoxifiante) fac 2 preparate: gem si tinctura. Pentru gemul de fructe de soc, culeg o farfurie adanca plina cu boabe (fara codite) pe care le amestec cu 1 kg de zahar si le pun la fiert in ceuan. Am  remarcat de-a lungul timpului ca dulceturile, gemurile si siropurile fierte in ceaunul de tuci au un gust mai plin, mai bogat.
Tinctura de boabe de soc o fac din zeama fructelor trecute prin storcator (eu folosesc masina de bulion) amestecata in proportie de 1:1 cu tuica de casa dublu rafinata (recomandat este alcoolul alimentar de 90 gr). Este un preparat natural recomandat pentru cure de detoxifiere dar si ca adjuvant in curele de slabire.
Din visine, cirese amare, mure, zmeura sau capsuni pregatesc lichioruri de casa: las fructele amestecate cu zahar in damigene mici (3-5 kg) cateva zile in camara. Siropul rezultat il strecor si il amestec cu tuica  si il depozitez in sticle in camara.
O alta gama de produse foarte cautate in serile lungi de iarna sunt compoturile. Incepand cu cirese mari, visine, prune, caise, piersic, nectarine, pere si terminand cu gutuile. Se prepara destul de simplu dupa parerea mea, singura operatie care dureaza mai mult e fierberea la ceaun a borcanelor.
Se pun fructele intregi (cele mici) sau taiate felii (cele mai mari) in borcane de 800 gr. Fructele se spala si si se curata. Se umplu cu apa pana sub gatul borcanului, se pun 2-3 linguri de zagar la fiecare borcan, se inchid ermetic si se fierb in baie cam 30 min. Adica se aseaza intr-uu vas mai mare (ceaun, oala, cazanel) in care sunt puse prosoape pe fund si intre borcane. Se pune apa fara a acoperi capacele borcanelor si se fierb la foc tare. Pentru ca eu fierb la foc de lemne nu pot cronometra asa ca le fierb pana cand zaharul din borcan e topit.si se vad bule de fierbere in borcan.
Si pentru a ma putea bucura de o tarta cu visine in plina iarna, fara a le congela, le pun, cu samburele scos, amestecate cu zahar din belsug si aspirina pisata (2 aspirine netamponate la un borcan de 800 gr) in borcane sau sticle cu gura larga fara alte operatii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.