25 iunie, 2012

Levantica


Flori de levantica














Articol primit pe mail de aici
Lavanda este o planta aromatica cunoscuta si utilizata inca din perioada antica.
Egiptenii foloseau levantica pentru a pregati masti faciale si alte cosmetice, dar si pentru a imbalsama trupurile faraonilor si oamenilor bogati.
Grecii si, mai tarziu, romanii au inteles beneficiile acestei plante, folosind-o ca medicament, ulei de masaj si ulei aromatic pentru baie, afrodisiac, chiar si in aromaterapie. Lavanda era folosita si pentru a ameliora problemele menstruale, durerile de rinichi, muscaturile de insecte, etc.
La noi in tara, aceasta planta este cunoscuta sub numele de levantica. Este o planta miraculoasa care poate trata diverse afectiuni, incepand de la astm si bronsita pana la dureri reumatice, migrene si insomnii. Levantica este cunoscuta mai ales pentru efectele sale sedative si calmante.
INTREBUINTARI ALE LAVANDEI:
Depresie si anxietate
In depresiile usoare luati lavanda sub forma de tinctura – 1 lingurita dizolvata in jumatate de pahar de apa, de 3-4 ori pe zi, in cure de lunga durata (3 luni minimum). Uleiul volatil de lavanda se administreaza in depresiile si crizele de anxietate severe: doua picaturi de ulei volatil amestecate cu putina miere se iau de trei ori pe zi, pe stomacul gol.
Oboseala, iritabilitatea psihica, insomnia
Cele mai bune rezultate le obtineti facand bai cu lavanda, cu jumatate de  ora inainte de culcare. Suplimentar, este bine sa puneti sub perna un mic saculet (ceva mai plat) cu lavanda. Veti avea un somn mai odihnitor si mai lin, iar peste zi veti remarca o mult mai buna rezistenta psihica si stapanire de sine. Intern, luati tinctura de lavanda: o lingurita de trei ori pe zi.
Dureri de cap, migrena, ameteala
Ca remediu de urgenta luati 1-2 picaturi de ulei volatil de lavanda cu putina miere. Ca tratament pe termen lung este recomandata pulberea de lavanda: o lingurita de patru ori pe zi, administrata pe stomacul gol.
Viermi intestinali, infectii cu protozoarul Giardia lamblia
Combinati in proportii egale tinctura de lavanda, de pelin si de cimbru (toate tincturile se prepara la fel ca cea de lavanda). Luati din aceasta combinatie de tincturi cate o lingurita diluata in putina apa, de patru ori pe zi, inainte de masa. O cura dureaza minimum doua saptamani…
Ajuta in pneumonie si bronsita cronica
La 4 linguri de lavanda proaspat macinata adaugati apa, amestecand progresiv, pana cand se formeaza o pasta, care se inveleste in tifon si se aplica pe piele. Deasupra cataplasmei puneti o sticla cu apa fierbinte si acoperiti cu o patura, ca sa pastreze caldura. Cataplasma se tine minimum o jumatate de ora.
Combaterea paduchilor si a altor insecte parazite
Amestecati 3-4 picaturi de ulei volatil de lavanda cu o lingurita de otet si aplicati pe par (sau pe zona afectata), dupa care acoperiti capul vreme de cateva ore, pentru a se forma un mediu de vapori de ulei volatil care vor elimina insectele. Tratamentul se poate aplica timp de 7 – 10 zile.
Pentru cresterea parului
Se face un masaj la radacina parului cu otet de lavanda obtinut prin macerare.
Intretinerea pielii uscate
Imediat dupa baie aplicati uleiul gras de lavanda (obtinut prin macerarea plantei in ulei de floarea-soarelui) pe toata pielea, facandu-se in acelasi timp un masaj usor.
Lavanda este foarte utila si apreciata in bucatarie
Amestecati in cimbrul cu care condimentati mancarurile putina lavanda (intr-o proportie aproximativa de 1:5). Mancarurile vor capata o aroma deopotriva delicioasa si rafinata, fiind, in plus, si mai usor digerabile…
Pentru a scapa de molii puneti in dulap saculeti cu inflorescente de lavanda uscata. Zilnic, continutul saculetilor se freaca in palme pentru ca astfel sa se degaje cat mai mult ulei volatil, care alunga insectele.
Furnicile, puricii si gandacii fug de mirosul de lavanda. Pentru a scapa de acestia, stropiti de doua ori pe zi locurile in care se ascund sau traseele pe care vin, cu o solutie formata din 6 linguri de apa si 10 picaturi de ulei volatil de lavanda.
Pentru a scapa de mirosurile neplacute din casa – puneti intr-o cana de apa 10 picaturi de ulei volatil de lavanda si 10 picaturi de ulei volatil de menta. Stergeti cu aceasta solutie peretii, podelele toate zonele care degaja mirosuri neplacute. Atentie la suprafetele lacuite deoarece uleiurile volatile dizolva si strica lacul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.