05 iulie, 2012

Creme si unguiente facute in casa

un alt articol scris pentru aici
O alta gama de produse asociata plantelor medicinale sunt cremele si unguientele preparate in casa.
Se pleaca de la o baza a cremei la care se adauga plantele necesare.Singura problema care poate aparea este legat de faptul ca aceste creme sunt grase iar pentru un efect hidratant sau pentru a nu simti pielea incarcata se aplica pe pielea umeda.
Se foloseste o grasime care se topeste la baia de abur (recipientul se pune deasupra unei oale cu apa care fierbe), se adauga plantele maruntite si se da un clocot (3-5 min). Se lasa sa se odihneasca pana a doua zi cand se reincalzeste, se filtreaza si se pune in recipiente de sticla (borcanele) la rece.
Grasimea poate fi de la untura de porc (acea grasime din interiorul abdomenului cu o textura mai fina) cu un miros nu prea placut, margarina, unt clarifiat pana la unt de cacao sau de shea in functie de ce textura dorita, de costuri sau de ce este la indemana. In general se folosesc 200-250 gr de grasime solida iar un cazul untului clarifiat, cantitatea obtinuta dintr-un pachet. Pentru consistenta se adauga la crema si un pic de ceara naturala (cat o cireasa sau o lingura daca e topita) inainte de a se pune in recipient. Imbunatateste efectele cicatrizante ale cremei dar se poate si fara ceara daca nu avem naturala (cea cu parafina este total neindicata)
O crema extrem de folosita pentru proprietatile sale cicatrizante si reparatorii ale pielii este crema de galbenele. Folosita atat in caz de arsuri (solare sau "de bucatarie"), calcaie intarite, ciuperci si micoze ale piciorului cat si in acnee, furunculi, zharieturi sau julituri. In cazul in care sunt copii in casa ar trebui sa fie nelipsita din frigider.
Ingrediente: la 200-250 gr de baza se pune o mana de flori maruntite.
Pentru un efect calmant se pot pune si cateva flori de levantica sau 3-5 picaturi ulei esential de levantica.
Un alt unguient indicat in cicatrici vechi, inestetice dar si a urmelor lasate de infectii sau diferite substante chimice este crema de sanzaiene galbene.
Mod de preparare: 200-250 gr de grasime fierbinte se toarna peste o mana de flori maruntite si se lasa pana a doua zi. Crema rezultata va avea o tenta verzuie.
Unguientul de tataneasa este extrem de util pentru cicatrizarea estetica fiind aplicat imediat dupa inchiderea ranilor si incetarea supuratiilor. Ajuta la refacerea rapida a pielii dupa rani, arsuri si interventii chirurgicale dar si la consolidarea articulatiilor dupa entorse si luxatii. In cazul fracturilor accelereaza refacerea tesutului osos si consolidarea oaselor. In timpul perioadei reci, masajul corpului cu acest unguient dupa baie, previne reumatismul si problemele pielii legate de frig datorita efectelor sale vitalizante.
Mod de preparare: Se prepara intai o tinctura din 10 linguri radacina de tataneasa uscata si macinata si 300 ml alcool de 70 grade. Se lasa la macerat 10 zile dupa care se filtreaza. In untul clarifiat fierbinte s epune o lingurita ceara de albine curata si se amesteca pana se dizolva complet. Se lasa la racit si cand are o consistenta semisolida se adauga treptat tinctura de tataneasa, amestecand energic pentru omogenizare. Se pune tinctura atat cat poate untul sa inglobeze (pana se formeaza o mica pelicula de tinctura care nu se mai incorporeaza). Se pastreaza la frigider.
Un unguient de tataneasa pentru protectie solara se obtine daca adaugam 2 lingurite de ceara si 2 lingurite de ulei de catina. Protejeaza pielea impotriva razelor solare, a vantului dar si iarna impotriva crivatului si a frigului.
 Pentru infectii sau leziuni genitale (candida, tricomonas, infectii bacteriene, plagi, cicatrici cheloide) un excelent adjuvant (pentru ca nu distruge flora microbiana specifica ci doar accelereaza proceselele de autovindecare si autoprotectie locala) este unguientul de tataneasa facut astfel: varfurile de tataneaza inflorite cu tot cu frunze se usuca in strat subtire la umbra, se maruntesc in rasnita de cafea si se trec prin sita apoi se adauga apa calda cate putin pana rezulta o pasta. Se aplica imediat.
Pentru mancarimi si usturimi ale pielii (arsuri solare, alergii, intepaturi de insecte) se prepara o crema de sunatoare (pojarnita) prin turnarea grasimii fierbinti (200-250 gr) peste 4 linguri de flori maruntite (pisate in piua sau trecute prin rasnita de cafea). Se pot adauga si 10 picaturi ulei de menta sau o lingurita de menta maruntita.
O crema cu efecte puternice antireumatice si pentru imbunatatirea circulatie periferice este crema de ardei iute. In grasimea fierbinte (200-250 gr) se adauga 3-4 linguri de ardei maruntit si se fiebe 10 min. Se filtreaza si se da la rece. Din pacate crema nu este suportata de toata lumea asa ca se recomanda sa se faca o proba pe o portiune mica de piele inainte de a fi utilizata. Daca apar mancarimi, usturimi sau roseala puternica exista o reactie alergica la ardeiul iute si nu se recomanda folosirea cremei.
Tot preparat in casa poate fi si deodorantul solid.
Ingrediente: 5 linguri unt de shea sau de cacao, 3 linguri bicarbonat de sodiu, 2 linguri amidon, 10 picaturi vitamina E, 10 picaturi ulei esential. Se ncalzeste untul la baia de abur, se adauga amidonul si bicarbonatul iar cand pasta a devenit omogena se ia de pe abur, se pun picaturile amestecand si se toarna in recipiente (tuburi goale de deodorant solid).
Fiind preparate in casa se cunoaste exact compozitia lor, lipsesc aditivii de culoare, textura, conservare care de multe ori au efecte nocive pe termen lung si nu in ultimul rand se pot prepara cu costuri reduse.
Si daca sunt facute in casa au un ingredient extrem de special, care lipseste la produsele de serie: dragostea..

Un comentariu:

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.