24 martie, 2013

Istoria

Verificand copilul de clasa a VII-a la teme am constatat ca disciplina Istorie nu mai e ce a fost. Nu se respecta cronologia de nici un fel. Se insista pe aspectul global si nu pe cel specific poporului roman. Adica o materie plina de definitii si exemple nu pe insiruire si cauzalitate. Marii domnitori ai poporului sunt doar amintiti fara a se insista pe valoarea lor, pe viata lor si pe realizarile lor. Doar ceva ani, cateva "intamplari" si cam atat. Am dat vina pe memoria mea si am incercat sa ii mai povestesc din ce imi amintesc sau sa caut pe net mai multe amanunte pentru a o face mai interesata. Apoi m-am gandit ca poate invata la liceu mai multe dar eu am fost la clasa de real si nu prea s-a pus accentul pe istorie deci bazele a ceea ce stiu s-au pus la gimnaziu. Oricum nedumerirea persista.
Astazi, am gasit un articol care imi confirma cumva ce intuiam despre manualul de istorie:
"...un titlu precis, însoţit de studii de caz. Lipsite de principiul cronologic şi, totodată, excesiv de lacunare, manualele prezintă istoria ca pe o înşiruire de fapte şi evenimente, de foarte multe ori nerespectându-se principiul cauzalităţii evenimentelor. Astfel elevii, în cel mai bun caz, memorează şi uită adesea destul de repede."
Mai mult:
"Elevii de clasa a XII-a au un manual pe care scrie ,,Istorie”, iar înăuntru e tranşată, ca la abator, istoria românilor pe teme mari, pe care le înţelege un om care cunoaşte istoria românilor, dar nu unul care trebuie  s-o înveţe, fiindcă principiul cronologic a fost desfiinţat.
De ce i-au tăiat pe „români” din titlul manualului? La acesta întrebare istoricul şi academicianul Dinu C. Giurescu facă o analiză destul de onestă şi limpede: ,,Ca să se piardă identitatea naţională a românilor. O spun cu toată seriozitatea, cu deplină răspundere: mai multe fapte asemănătoare merg către acest scop. Tineretul să nu mai aibă conştiinţa apartenenţei la un neam. Să fie un tineret de ăsta, euro-atlantic, axat pe valori precum mall-uri, vacanţe, călătorii, breaking news, vibe radio etc. “.

Si iata cum dintr-o natie mandra, care n-a fost cotropita integral niciodata iar pe zone doar pe perioade scurte, agitate de lupta pentru libertate am ajuns o natie servila, ipocrita, care apreciaza mai mult "sclipiciul" de dincolo de granite si considera ca Romania e de cacat.
 Poate nu cu totul intamplator ieri am vazut pe un post de televiziune un interviu cu Principesa Margareta unde m-a surprins, bunul simt, mandria de a fi roman dar fara a epata, delicatetea persoanei in contradictie cu taria de caracter, bunul gust acompaniat de simtul umorului si nu in ultimul rand profunzimea alaturi de modestie si discretie. Toate astea in contrast cu imaginea "politicului" de astazi unde "sclipiciul", fanfaronada, epatarea, servilismul, interesul personal si superficialitatea acompaniata de zgomotul si agresivitatea limbajului sunt trasaturi definitorii.
Oare perioada de criza  nu e "sutul" necesar pentru a ne reintoarcem la valorile reale ale poporului roman? Oare pentru iesirea din criza nu e nevoie sa ne reamintim ce ne defineste? O reintoarcerea la radacinile natiei care ne-au tinut adanc infipti in locurile astea binecuvantate chiar si in vremuri in care stiam ca suntem "urmasii romei"? 
Adoptam tot felul de sarbatori "sclipicioase" si le ignoram pe ale noastre, mai profunde. Adoptam modele ecologice gen "cob" cand avem chirpicii si valatucii nostri de mii de ani. Infiintam comunitati "Anastasia" cand avem modele strabunicilor nostri pe aceleasi principii si valori dar fara denumiri pompoase. (Seria "Cedri sunatori ai Rusie" e foarte buna dar nu pentru a copia ci doar pentru a ne reaminti si reinvia un mod de viata sanatos.)
Intr-un cuvant importam roata cand carele noastre trase de boi o foloseau cu mii de ani in urma. Preferam zgomotul, sclipiciul si numele pompoase in locul modestiei, discretiei si compasiunii mostenite din vechime.
 Si daca tot vorbesc de importuri sa amintesc si de scandalurile alimentare gen carne de cal in carnea de vita, aflatoxina din lapte sau antibioticul din curcani. Dupa parerea mea e doar o modalitate de a  distrugem tot ce inseamna productie locala si orientarea spre importuri (cu "siguranta" mult mai corecte si fara adaosuri ca doar e mai proaspat un produs adus de la mii de km decat cel de langa casa), pentru a ingrosa buzunarele unor grupuri restranse in timp ce noi devenim cobai? Dar daca fiecare s-ar orienta spre producerea necesarului alimentar in propria curte, dupa modelul gospodariilor din vechime, unde fiecare isi avea gradina lui, animalele lui si ar merge pana la a-si produce curentul electric (eoliene, panouri fotovoltaice sau biogaz din deseurile animale) nu ne-am mai plange de locuri de munca, de lipsa ajutoarelor de la stat si poate ne-am redobandi demnitatea de oameni si implicit demnitatea ca natie.

3 comentarii:

  1. ti-am citit articolul cu voce tare - si pentru mami, care asculta - ... imi place ce ai scris ... mami a spus: ia uite cineva care mai vorbeste despre printesa Margareta! foarte frumos!(noi simpatizam familia regala demult!)...
    ai dreptate despre manuale, eu nu am copiii dar cred ca i-as invata acasa totul, nu m-as baza pe manuale!
    am vazut ca sunt foarte multi intrigati de continutul manualelor si de calitatea invatamantului de azi!
    ai dreptate si in privinta falselor cazuri (castravetii, carnea de cal, laptele...)!
    se construieste o noua lume ...
    va fi mai buna?!
    doar Bunul Dumnezeu ne poate indruma pasii, corect ...
    iti doresc o duminica linistita!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt si eu de acor cu ceea ce spunea prietena ta japoneya, trebuie sa facem si noi educaţie acasa. Daca doar ne vom baya pe ceea ce invata la scoala, sa nu ne mire socul pe care+l vom avea. Mai bine prevenim decat tratam.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu e doar cazul manualelor de istorie. Toate sunt varza. Ar fi fost perfect sa avem unul si bun, nu o penurie de carti proaste care debusoleaza elevii, dar si profesorii.

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.