09 martie, 2013

Lgenda celor 40 mucenici



Am tot cautat legenda zilele astea si am descoperit-o astazi aici
 
Se spune ca in timpul unui imparat roman lipsit de credinta, pe nume Lichinie, care ii prigonea pe crestini si incerca sa-i oblige a aduce jertfe idolilor, traia in Sevastia, o mare si vestita cetate din Armenia, voievodul Agricolaie, un stapanitor crud si naravit catre rele. Printre ostasii acestuia se aflau 40 de tineri din Capadochia, care iubeau din toata inima pe Hristos si erau gata a face orice pentru Dansul. Ajungand la urechile lui Agricolaie zvonul despre acesti credinciosi, a pus de indata sa fie legati si adusi in fata sa, poruncindu-le apoi sa se inchine idolilor.
Pentru ca cei 40 de crestini au refuzat sa il tradeze pe Iisus, au fost dezbracati si aruncati intr-un lac in vreme de iarna, pe un ger ce facea sa trosneasca pietrele. Au fost lasati acolo catre seara, iar apa a fost inconjurata de ostasi bine inarmati, pentru a-i pazi sa nu iasa din ea. La ora trei dimineata, a coborat din ceruri o minunata lumina, ce a alungat frigul, a naruit gheata si a incalzit apa lacului. Plin de manie, Agricolaie a dat porunca sa fie scosi din lac, sa li se sfarme gleznele picioarelor, si sa fie apoi ucisi.

Se spune ca, in timp ce stateau in apa inghetata, cei patruzeci de martiri incercau sa se incalzeasca tinandu-se unul pe celalalt in brate, aceasta imbratisare a lor dand forma colaceilor numiti pana in zilele noastre mucenici.

Potrivit unei legende populare, se zice ca au fost odata 40 de mucenici care, vrand sa devina sfinti, au intrat intr-o balta cu apa rece, astfel incat sa se chinuie si sa sufere cat mai mult. Plin de viclenie, diavolul a facut o balta cu apa calda langa ei, iar unul dintre oameni nu a rezistat ispitei si s-a mutat in ea, pentru a se incalzi. Diavolul atat astepta! A luat locul omului cel nevolnic din balta rece, iar atunci cand a venit Dumnezeu cu 40 de cununi, pentru a-i rasplati pe mucenici, una dintre acestea a ajuns pe capul diavolului. In acest fel, dracul s-a facut si el sfant, iar omul din balta calda s-a prefacut in diavol.



2 comentarii:

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.