04 iulie, 2013

despre mutarea la tara

Articol scris pentru Ziarul de Iasi 
Se vorbeste mult in ultima vreme despre renuntarea la confortul orasului si mutarea la tara. Din pacate inca e o decizie greu de luat in mare parte datorita reminiscentelor epocii "de aur" cand se tindea catre apartamentul la bloc.
Ce te face sa iei o asemenea decizie?
Uneori oboseala vietii la oras. Indiferent daca stai intr-un apartament de cativa metri patrati sau intr-o casa de sute de metri patrati dar cu o curte mai mica decat amprenta la sol a casei, poluarea  chiar si cea fonica te face sa iti doresti altceva. Sau poate amintirile vacantelor la bunici cand timpul parca statea in loc te face sa te opresti din alergatura zilnica si sa te gandesti "dar poate...?"Alteori copii sunt cei ce te fac sa te gandesti la un astfel de pas. Spaima zilnica de cand il vezi plecand si pana se intorc. Teama de masini, de accidente si multe alte grozavii pe care le vezi la stiri te face sa ii iei si sa fugi departe de aglomeratia orasului.
O alta motivatie ar fi cea economica. Nevoia este un ghid bun. Cand mergi la piata si vezi cat dai pe o mana de buruieni de pus in ciorba parca te duce gandul la gradinuta ta.
Si nu in ultumul rand te ia valul. Atunci cand vezi prietenii mutati la tara, cand ii vizitezi la un gratar duminica parca nu ai mai vrea sa pleci....
Ce te face sa te mai gandesti inainte de a lua o asemenea decizie?
1. Magazinul de la coltul blocului, unde te duci repede sa iei ce ai nevoie. De regula satele au destule magazine de unde te poti aproviziona cand se termina ceva. Ce e drept la preturi mai mari ca in supermarket. Dar se poate intocmi o lista cu necesarul lunar si la fiecare salar se face aprovizionarea din hipermarket. Si astfel se face si economie pentru ca preturile sunt un pic mai mici si se scuteste benzina pentru mai multe drumuri la magazin.
2. Distanta mare de oras. Daca iei decizia sa te muti la tara si lucrezi in oras de regula in costurile de mutare iei in calcul si o masina ieftina si cu consum mic ca sa te poti deplasa nu doar pana in oras ci si de colo-colo prin zona.
3. Lipsa "distractiilor" gen discoteca, bar, club. In primul rand astefel de locuri de distractie sunt si la tara dar nu atat de elegante ca un club in oras. Dar daca vrei sa ai parte de o astfel de distractie te urci in masina si in cateva minute esti in oras. Dar dupa o vreme de stat la tara parca nu iti vine sa inlocuiesti ciripeala pasarilor cu boxele date la maxim.
4. Lipsa confortului gen baie, apa calda, caldura. Mutarea la tara nu implica revenirea la bordeie de lut si wc in fundul gradinii. Chiar daca din lipsa resurselor intr-o prima perioada, mutarea are loc fara lipsa confortului, costurile nu sunt foarte mari pentru amenajarea unei bai cu fosa mai ales ca acum, mai toate casele la tara au fantana proprie, iar centrala pe lemne poate inlocui cu succes una pe gaz (costurile de incalzire sunt mult mai mici decat cele pe gaz).
5. Distanta mare pana la o scoala buna. Indiferent daca copilul merge la o scoala de prestigiu din oras sau la una de tara cu profesori navetisti copilul va avea rezultate bune daca va lucra individual acasa (cu profesor sau cu parintii). Fie ca trebuie sa tine pasul cu colegii sai (la o scoala buna in oras) sau va trebui sa compenseze lipsa competitie din clasa. Din experienta, mersul la o scoala la tara, ii creste increderea copilului in  propria persoana, ii asigura entuziasmul si dorinta de face ceva in viata (daca e sustinuta acasa) fara a fi presat de societate si de competitie. Si asta un pic mai relaxat (profesorii sunt un un pic mai relaxati tot din lipsa de competitie si de presiune) si cu mai mult entuziasm...
Si daca te hotarasti sa te muti ce ar trebui sa iei in calcul?
1. Costul mutarii. O casa mai departe de oras  si mai departe de sosea (europeana sau judeteana) are un pret mai mic si mai mult teren. Chiar daca la luarea deciziei nu te gandesti prea mult la teren mai tarziu e o necesitate.
2. Alegerea unui sat mai mic si cu populatia imbatranita si eventual neasfaltata scade pretul proprietatii, integrarea in sat se face mai usor si avantajele in timp sunt mai multe. Chiar daca distanta pana la scoala e mai mare, exista transport scolar care ajuta copii sa se integreze mai usor nu doar in colectivul clasei.
3. De preferat ca proprietatea sa aiba fantana. Asta scade costurile si de mutare si de reamenajare.
4. De evitat atitudinea usor superioara fata de sateni (fireasca dupa ani de stat in oras) pentru ca asta ii indeparteaza siiii face sa te priveasca ca pe un intrus. Proaspat mutat la tara e multa nevoie de sfaturile lor, de intelepciunea lor si nu in ultimul rand de ajutorul lor. La sat oamenii sunt ca intr-o familie marita (cu tot cu intrigi) si se pune mare accent pe ajutor la nevoie (indiferent ca e o mana de faina, un telefon, un drum cu masina sau un sfat) si pe pretuirea celui de langa tine (o atitudine pierduta in aglomeratia orasului).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.