29 septembrie, 2013

Marul - proaspat si conservat

Articol scris pentru Ziarul de Iasi
Marul este o importanta sursa de vitaminele A, B1, B2 si C dar si de potasiu. Potasiu care ajuta la scaderea 
colesterolului si la protejarea sistemului cardiovascular. Si tot datorita continutului sau de fibre, in special cele solubile, marul este primul aliment introdus in alimentatia bebelusului. 
Fia ca il mancam in stare proaspata pentru a ne tine de foame sau de a potoli nevoia de dulce de dupa-amiaza, fie ca il punem in placinte si prajituri, marul este nelipsit din alimentatia noastra.
Ceaiul din coji de mar tine insomnia si crampele la stomac la distanta.
Pentru bronsita si reumatism se prepara un macerat din coji de mar uscate si pisate: peste opt linguri de pulbere de coji de mere se toarna un litru de apa si se lasa 12 ore la macerat. Se filtreaza si se beau trei cani pe zi. Este bine ca maceratul sa fie tinut la temperatura camerei si nu la frigider.
Merele se pastreaza peste iarna in stare proaspata, in ladite, invelite in hartie sau servetel (in cazul in care se strica un mar sa nu le afecteze si pe celelalte) in camara. Dar si in stare conservata sub forma de compot (in amestec cu gutui), gem sau forma pentru placinte.
Gem de mere:
Se curata de cotor merele, se rad pe razatoarea mare si se pun la ceaun cu zahar. Se foloseste mai putin zahar ca la gemurile obisnuite deci o cana de zahar la o farfurie adanca de mere rase. Se pun calde in borcane si se lasa neacoperite pana prind coaja, apoi se capseaza si se da la camara/beci.
Mere pentru placinte:
Tot curatate de cotor si rase cu tot cu coaja pe razatoarea mare se pun in ceaun cu putin ulei (cam 150 ml la un ceaun de 5 kg) si cam 1 kg de zahar la acelasi ceaun. Se lasa sa se inmoaie (pana nu mai crantane marul) si se pune la borcan calde cu un strat de ulei cam de 0.5 cm deasupra. Se pot folosi borcane de capacitate mai mare cu gatul mic (3 - 5 l).
Compot:
Se taie felii de mar si de gutui (max 50% mar) si se aseaza in borcane. Se umple cu apa si se adauga 1 lingura de zahar la borcanul de 800ml. Se fierb in baia de apa 30 min si se racesc in pat cald.
Retete cu mere:
- Tort de mere
- Placinta cu mere
- Foi cu mere
- Plcinta taraneasca cu mere

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.