30 septembrie, 2013

Placinta taraneasca cu mere

Ingrediente pentru aluat:
1 kg faina
1-2 oua
2-3 cani de lapte
3 linguri de ulei
3 linguri zahar
drojdie cat o nuca

Se pune faina intr-un castron mai mare (lighean), se face cuib in mijloc. Se infierbanta o cana de lapte in care se pune uleiul si se toarna in mijloc amestecand cu o lingura. Se lasa la racorit (pana la temperatura mainii), se adauga drojdia, un praf de sare, zaharul, ouale sparte si restul de lapte. Se framanta un aluat potrivit de tare si se lasa la crescut.

Merele:
1 kg mere curatate de cotor si date pe razatoarea mare (cu tot cu coaja) se pun intr-un ceaunel cu 2-3 linguri de ulei si zahar dupa gust (cam 1/2 cana) si se inmoaie (sa nu mai rontaie). Se scurg de zeama intr-o sita. Se poate adauga si o lingurita de scortisoara pisata.

Se intinde o foaie de aluat nu prea subtire (5 mm), se intind merele pe foaie si se ruleaza. Se aseaza in tava rotunda in forma de melc. Pentru tavi de chec se fac 2 foi.
Sta in cuptor la foc potrivit cam 45-50 min (pana se rumeneste deasupra). Se poate unge deasupra cu un amestec de apa si zahar (2-3 lingurite la o cana de apa) si apoi pudra cu zahar. Se taie felii groase de 2 degete si merg atat la cafea dimineata, ca desert la pranz sau savurata seara la televizor.

In varianta de post se inlocuieste laptele si ouale cu apa si se pun 4-5 linguri ulei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.