14 octombrie, 2013

Despre bun simt si intelegere

Orasul ma copleseste cu agitatia lui. Toata lumea e grabita, toata lumea este incruntata sau ingandurata si in mod ciudat toti oamenii se uita la pantofi sau la crapaturile din trotuar. Privesc la oamenii din jurul meu in speranta sa voi vedea un zambet, un chip luminos dar nu gasesc decat cute de ingrijorare, grimase de durere si priviri preocupate doar de grijile proprii.
- Pardon! am spus atunci cand un tanar grabit da peste mine. Nici macar nu se uita. Parca nici nu m-a vazut (si nu sunt tocmai mica). Trece mai departe atent la varful pantofilor si la scopul sau.
Urc in masina si plec spre casa chiar daca lista de cumparaturi nu e bifata. Ma bucur ca am bifat locurile unde aveam de mers. Cerul senin din afara orasului ma face sa zambesc cu figurinele sale de nori dar durerea de cap persista. Parchez in fata portii si cand sa cobor o miscare la poarta vecina imi atrage atentia.
- Saru'mana! Ce faceti?
E nepotul vecinei venit sa o ajute la treburile din curte. A terminat facultatea, e proaspat casatorit si are un servici in oras care ii ocupa mult din timp. Dar nu uita sa sa treaca cam din 2 in 2 saptamani pe la matusa sa de aproape 90 de ani. Azi ii taie si stivuie lemne pentru iarna. Data trecuta i-a adunat de prin gradina ce era mai greu...
- Aveti nevoie de ajutor la bagaje?
- Nu, multumesc! Ma descurc.
Bunatate si poate bunul simt ce se simte din tonul intrebarii ma fac sa ma gandesc la tanarul din oras care era cat pe ce sa ma dea jos in graba sa spre ... ceva ce stia doar el.
La al doilea drum la masina il zaresc pe vecinul din deal tragand dupa el lantul greu cu care e legata vaca. E batran, trecut de 80 de ani, slabut si adus de spate dar asta nu il impiedica sa aiba animale in gospodarie si o bucata buna de pamant de pe care sa le hraneasca. Merge incet atent la drum dar si la tot ce-i in jurul sau.
-Saru'mana... ma saluta el inainte de a apuca eu sa deschid gura.
- Mai poti bunicule?
- Doar pana la colt ca ma asteapta nepotul. E plecat cu calul inainte dar nu am avut rabdare sa il astept sa se intoarca asa ca il intalnesc mai incolo....
E pranz si soare. Totul e scaldat intr-o moleseala placuta de toamna. Se aud doar fosnetele frunzelor care cad usor si ici si colo cate o gaina care isi anunta oul. Imi amintesc cand am ajuns prima data in acest satul dintre dealuri. Era o zi umeda de vara iar ceea ce m-a impresionat a fost modul cum, acesti batranei si batrane isi "poarta de grija" unul altuia. Nu au avutii materiale dar au o mare bogatie sufleteasca, nu au case mari si masini dar se au unii pe altii, nu se imbraca in "trend" dar poarta mantia bunului simt si privindu-le zambetele, chipurile luminoase, dorinta de a-i sprijini pe cei noi veniti in sat, bunatatea cu care te invaluie atunci cand vorbesti cu ei ma intreb daca nu am gasit esenta bucuriei atunci cand am decis sa locuim aici.

COSMOTE Romania revoluționează telefonia mobilă prin introducerea unui nou portofoliu de abonamente, mai simplu, al cărui fundament este inovația prin simplitate și comunicare nelimitată. Mai multe detalii despre oferta găsești pe free.cosmote.ro, iar despre concurs accesând free.cosmote.ro/bursa.

5 comentarii:

  1. ma bucur pentru tine ca ai gasit suflete asa de calde, acolo unde ti-ai ales sa locuiesti cu familia ta! si eu sunt la tara dar zona este mai violenta, tendinta este spre a nu-ti raspunde toti la "buna ziua" si masinile copiilor se aduna zilnic, ca vulturii, ca sa "care" de toate de la parintii batrani, la oras, unde sunt "domni" ...
    in societatea de acum, a avea bun simt, cred, ca este echivalent cu a fi prost ... nu e in trend!

    RăspundețiȘtergere
  2. Corina mi-au dat lacrimile. Si la bunicii mei in sat e exact asa:), acolo o zi tine cat doua, si toate au o alta semnificatie (si cerul, si soarele, si ploaia si...)

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc Anca!
    Bunul simt este pentru tine insati nu pentru ceilalti. Respectand, te respecti pe tine. Eu asa am fost crescuta, si chiar m-am bucurat cand am reusit sa gasesc un loc unde valorile nu s-au schimbat de-a lungul timpului....

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce frumos!
    Doar la sate mai poti gasi atata bun simt si intelegere printre oameni!
    Ma bucur pentru tine ca locuiesti langa astfel de oameni!

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.