28 noiembrie, 2013

Mos Nicolae

Articol pentru Ziarul de Iasi
Sarbatoarea Sfantului Nicolae e prima din seria sarbatorilor de iarna, e sarbatoarea care vesteste apropierea vacantei si e o prefata a zilei de Ajun. In seara zilei de 5 decembrie copiii isi curata si lustruiesc ghetutele, le pun frumos la usa ca Mosul sa le gaseasca cand vine pe furis, dupa ce ei au adormit. Iar Mosul lasa dulciuri in ghetutele copiilor cuminti iar in cele ale copiilor lenesi si neascultatori pune o nuielusa. Conform povestilor, ca sfant a impartit mai mult pedepse decat daruri. Dar pe vremea cand inca era episcop a salvat cele 3 fete ale unui sarac, punandu-le noaptea, cate o punga de galbeni sub perna si astfel s-au putut marita cu cine au vrut.  In traditia romaneasca, Santnicoara vine calare pe un cal alb, un simbol al primei zapezi pe care o aduce, si lasa dulciuri copiilor. Santnicoara nu se arata nicioadata dar este ocrotitorul fetelor sarace de maritat, a vaduvelor, a orfanilor, a soldatilor, a corabiilor aflate pe mare. Se spune ca tot el e cel ce pazeste Soarele pentru a nu se ascunde si a lasa lumea fara caldura si lumina...
O superstitie de Sfantul Nicolae este ca in aceasta zi binele invinge raul, se termina perioada de facut vraji, perioada care nu va fi reluata pana dupa anul nou. In aceast azi se pune o crenguta de pom roditor in apa, in casa, la caldura si daca aceasta va inflori, anul care urmeaza va fi un an manos.
In vremurile noastre ziua Sfantului Nicolae este prima zi de bucurie din iarna. Uneori e cu zapada alba si pufoasa, buna de construit oameni de zapada dar uneori e doar o zi de toamna tarzie. Dar in dimineata zilei de 6 decembrie toti copiii cauta in ghetutele asezate de seara. Unii gasesc dulciuri, altii gasesc daruri scumpe dar sunt copii care gasesc doar un mar, o bomboana sau chiar nimic. De multe ori Mosul nu are unde lasa dulciurile pentru ca sunt copii care nu au nici macar ghetute... Pentru unii copii Mos Nicolae e doar un personaj de poveste ca Alba ca Zapada sau Frumoasa Adormita pentru ca nu au simtit bucuria darurilor sale nicioadata. La acei copiii ar trebui sa ne gandim la inceputul acestei perioade foarte frumoase a sarbatorilor de iarna. Pentru ca darurile facute celor care se bucura din tot sufletul lor curat e cel mai frumos dar pe care ni-l putem face noua insine.

Un comentariu:

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.