09 aprilie, 2014

Flori de papadie, patlagina si menta

Despre papadie s-a tot scris. De la folosirea frunzelor de papadie in salata pentru continutul ei de minerale si saruri pana la delicioasa "miere din papadie" facuta in casa si nu albinute. Mierea pregatita cu drag de la culesul florilor in concurenta cu albinutele si pana la depozitarea in camara este un excelent tonic hepatic. Indiferent daca e mancata cu lingurita, pusa pe o felie de paine cu unt dimineata sau folosita pentru indulcirea ceaiului este un adjuvant in reglarea tensiunii arteriale, un stimulent al bilei lenese si un protector hepatic. Unele tratate ii atribuie si un rol de ameliorare al durerilor articulare. Iar perioada de cules a florilor de papadie este luna aprilie, dimineata dupa ce se ridica roua. Florile ar trebui culese din zone fara praf si cu un grad de poluare destul de scazut.
O alta "buruiana" din care se prepara un sirop delicios este patlagina. O buruiana pe care o putem gasi in doua variante: lata si ingusta, fiecare dintre ele avand un alt rol in buna functionare a organismului. Daca patlagina lata ajuta caile respiratorii sa se elibereze de inflamatii si secretii, fiind folosita cu mult succes in bronsite si tuse productive, patlagina in gusta ajuta vasele de sange sa isi pastreze elasticitatea iar sangele sa se elibereze de toxine si virusi. Patlagina se culege in scop terapeutic pana la inflorire si se poate pastra atat uscata pentru ceai, ca pulbere dar si sub forma de sirop.
Menta este o planta pe care o gasim tot timpul anului in gradina, cultivata. Este un tonic al paratului digestiv dar si al sistemului nervos. Siropul de menta poate fi folosit atat in scop terapeutic dar si alaturi de apa minerala pentru a ne racori in zilele calde de vara. Menta se culege dimineata, dupa ce se ridica roua si se foloseste atat in stare proaspata cat si uscata.
Fie ca folositi plantele pentru ceaiuri sau in siropuri, acestea ar trebui culese cu drag, dimineata, cand ne putem bucura atat de parfumul si de efectele lor terapeutice dar si intreaga natura care le inconjoara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.