04 aprilie, 2014

minunatii din padure


Articol scris pentru Ziarul de Iasi
Pentru ca e cald si frumos am putea iesi duminica la plimbare in padure sau prin parcurile din oras. Si pe langa ciripit de pasari, aroma de primavara gasim si plante. Primele care ne atrag atentia sunt micii, gingasii si parfumatii toporasi. Un buchetel mic, proaspa cules ne aduce un zambet larg si parfumat. Dar oare, gingasii toporasi pot mai mult de atat? Deoarece sunt bogati in uleiuri volatile si mucilagii, toporasii au actiune emolienta si datorita continutului de acid salicilic, toporasii au efect antiinflamator, febrifug, antireumatic.
Si pentru a beneficia de calitatile lor de-a lungul anului ii putem folosi in diverse preparate cum ar fi siropul, infuzia, tinctura sau ulei.
Siropul de toporasi se face din flori proaspat culese. Se pun florile intr-un borcan, fara a le indesa, si deasupra se toarna miere, cat sa le acopere. Se lasa totul la macerat timp de doua saptamani, dupa care se filtreaza. Se ia cate o lingura de sirop de trei, patru ori pe zi impotriva racelilor, a gripei, a durerilor in gat si bolilor respiratorii.
Pentru sirop cu zahar se pune un litru de apa la fiert si cand fierbe se arunca 3-4 maini de flori de totporasi, se opreste focul si se lasa la macerat 12-16 ore. Se filtreaza si se amesteca cu zahar in proportie de 1:1. Se fierbe pana se leaga adica face bulbuci mari, nu spuma deasupra, si se toarna in sticle cand e fierbinte si se capseaza sau in pet-uri cand s-a racorit un pic. Se pastreaza in camara si se bea cu apa minerala pentru gustul sau deosebit sau se ia cate o lingura de 3-4 ori pe zi pentru raceli, laringite si dureri de gat.
Toporasii culesi cu tot cu frunze si uscati intr-o incapere calda, aerista, fara a fi expusi la actiunea directa a soarelui ii pastram in pungi de hartie sau panza pentru infuzie. Infuzia din toporasi este utila in caz de infectie urinara. Se pune o lingurita de planta intr-o cana cu apa clocotita, se acopera si se lasa 10, 15 minute la infuzat. Se bea cate o cana de ceai, de trei ori pe zi.
Tot floarea de toporasi culeasa dimineata dupa ce s-a ridicat roua, se pune intr-un recipient de sticla, fara a presa si se toarna ulei de floarea soarelui. Se lasa la macerat 24 ore. Se filtreaza si se foloseste ca atare la masatul cicatricelor vechi, de la operatii, sau la masajul mainilor. Daca se aduaga lanolina sau ceara de albine topita obtinem o crema reparatorie profunda nu doar de suprafata a pielii. Se folosesc 5 gr de ceara de albine pentru 100 ml ulei de planta, se incalzeste ceara la foc foarte mic sau la abur si se adauga incet uleiul pana se amesteca bine. Se pastreaza la rece si la intuneric.
Daca nu suntem atenti, in parcuri sau paduri intalnim urzica vie. Acea urzica care ne pisca la contac cu partea de deasupra frunzei. Culeasa cu manusi sau cu un foarfec si pastrata peste iarna avem o excelenta sursa de minerale si fier ca preparat in bucatarie sau un aliat in lupta cu racelile sau alte probleme datorate lipsei de vitamine si minerale. 
Daca o preferam ca aliment, urzica se culege inainte de aparitia florilor, in cazul in care e deja mai inalta, se inlatura tulpina atoasa, se spala bine sub jet de apa rece pentru ca in porii frunzelor aduna foarte mult praf, apoi se toarna apa clocotita peste ea, se lasa 5-6 minute timp in care amestecam cu o paleta sau furculita, se scurge bine si se pun in pungute la congelator. Cand se scot,. se toaca si se folosesc ca adao in diverse preparate - orez, borsuri, mancaruri sau ca vedete in drob sau piureuri.
Pentru a le usca, va trebui sa le trecem prin acelasi procedeu de spalare sub jet puternic si indelungat de apa rece pentru a indeparta praful adunat, apoi le punem la scurs pe un prosop de bumbac sau de hartie si abia apoi le punem la uscat, intr-o incapere calda, bine aerisita dar fara actiunea directa a razelor de soare.
Ceaiul de urzica e benefic pentru remineralizare si detoxifiere dar si ca balsam pentru parul fragil deoarce intareste firul de par si radacina acestuia.
Tinctura de urzica poate fi preparata si din frunze proaspat culese. Peste frunzele proaspete si maruntite se toarna alcool cat sa le acopere si se lasa la macerat 15 zile, timp in care vasul se agita de doua ori pe zi. Se filtreaza si se pastreaza la racoare in sticle inchise la culoare. Se iau zilnic, de trei ori pe zi, cate 25 de picaturi dizolvate in apa sau ceai (nu folositi lapte, suc ori apa minerala) in caz de eczema, psoriasis, reumatism, guta, bronsite, diabet, hemoroizi, hemoragii interne. Extern, se face gargara sau spalari ale gurii in caz de amigdalita, stomatita, gingivita.
Alaturi de urzica, tot in padure avem si planta cu aroma de usturoi: leurda. O planta cu efect depurativ si de curatare a toxinelor adunate peste iarna. Foarte gustoasa in salate sau ca planta aromata peste tartine, leurda isi pierde din calitati prin uscare. Asa ca singura modalitate de a ne bucura de gustul si proprietatile sale peste an este congelarea. Se aseaza frumos, frunza peste frunza pana obtinem un strat de un deget grosime, se ruleaza, se leaga sau se strange in folie alimentara si se da la congelator. Peste iarna se scoate si fara a se dezgeta se taie felioare din tub si se adauga in salate sau pe tartine.
Si pentru ca primavara e la inceput e bine sa ne bucuram de soare si de minunatiile naturii prin plimbari lungi alaturi de cei dragi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.