22 mai, 2014

Plantele in mai - partea a 2-a

Si pentru ca mai e o luna verde si inflorita ne bucura in fiecare saptamana cu alte plante si alte flori.
La jumatatea lunii mai, floarea de soc ne incanta cu aroma ei puternica. Folosita la ceai, peste iarna are un puternic efect antifebril. Se recomanda un ceai mai concentrat (o floare/cana) iar efectul se vede in maxim jumatte de ora, nu doar prin scaderea febrei ci si prin transpiratii abundente pentru eliminarea starii de raceala. In stare uscata sau proaspata ne poate incanta zilele calde in socata. Sunt mai multe retete de socata dar eu o prefer pe cea din batrani, cu drojdie nu doar pentru efectul racoritor si aroma puternica si pentru aportul de magneziu si vitamina B6 care il aduce drojdia de bere.
Cam in aceeasi perioada infloreste si salcamul. Floarea are o aroma delicata care linisteste starile de agitatie. Uscata pentru ceai se poate combina cu levantica pentru a domoli starile de agitatie si stres, cu floarea de soc, mugurii de brad si cimbrisor pentru raceli sau afectiuni ale aparatului respirator - laringite, bronsite, tuse, etc iar in combinatie cu coada soricelului amelioreaza problemele gastrice si pune bila lenesa la treaba.
Un preparat aromat din floare de salcam este siropul care amestecat cu apa minerala si eventual un cub de gheata nu doar ne racoreste in zilele calde ci ne si linisteste dupa zile agitate si strasante. Un deliciu al acestor zile sunt clatitele cu floare de salcam iar pentru iarna, dulceata de salcam ne poate aduce un zambet dulce. Clatitele sunt foarte usor de facut, deoarece avem nevoie de aluatul obisnuit de clatite in care am pus un praf de copt pentru a le face mai pufoase si flori de salcam, ciorchini, pe care ii inmuiem in aluat si ii punem in tigaie, unde ii coacem pe ambele parti. Se pune putin zahar in compozitie odata pentru a nu se rumeni prea tare clatitele dar si pentru ca florile au o dulceata proprie.
Si tot la capitolul stari de liniste pute pune o alta printesa a lunii mai: floarea de tei. Cu atentie mare la cules pentru ca o gasim in 2 variante: teita, prima care infloreste dar care e buna doar pentru albinute pentru ca pusa in ceai, iarna, ii da acestuia un aspect gelatinos. Floarea de tei infloreste un pic mai tarziu (cam la o saptamana), este un pic mai mare iar mirosul e mai proaspat nu usor dulceag ca la teita. Cel mai sigur mod de a le deosebi este frunza copacului: la tei este verde pe fata si argintie pe spate, la teita culorile celor doua fete sunt apropiate si au o tenta de galben. Ceaiul de tei,  foarte cunoscut, este recomandat in special copiilor si batranilor pentru un somn linistit. Siropul de floare de tei pe langa aroma delicata ne poate incanta serile tarzii de vara pentru un somn linistit.
Dar regina acestei luni este floare de trandafir de dulceata. Indiferent daca este sau nu batut aroma sa puternica ne imabata atat ca floare dar si in preparatele din petalele sale. Siropul si dulceata din petale de trandafir sunt delicatese pentru serile romantice si zilele de vacanta. Iar apa florala din petalele trandafirului este un excelent tonic de fata. Indiferent ca stergem tenul seara sau o folosim intr-un pulverizator pentru a hidrata si racori fata peste zi este un produs facut in casa (se poate face in filtru de cafea) fara nici un adaos chimic nu doar ieftin ci si natural.
Sora vitrega a trandafirului, floarea de maces are o aroma mai delicata dar un puternic efect pentru aparatul digestiv si cel renal. Florile si frunzele proaspete, folosite in infuzii, au un efect laxativ dar dupa uscarea acestora, efectul este invers iar infuzia se foloseste in ameliorarea diareiei. Siropul din floare de maces are o aroma delicata si, ca si menta, protejeazaaparatul digestiv de tulburarile date de apa rece bauta vara.
Alte plante care incep sa isi arate florile in aceasta perioada sunt musetelul si galbenelele. Ambele cu efecte cicatrizante le putem folosim ca tonic pentru fata, ceai din plante proaspete sau uscate sau in diverse creme sau uleiuri. Pentru a prepara un ulei din plante sunt 2 metode. una mai lenta in care sticla cu plante proaspete peste care s-a turnat ulei poposeste in fereastra, la soare timp de 10-14 zile dupa care este filtrat si pastrat la camara. Sau metoda mai rapida, in care, recipientul cu planta proaspata peste care s-a turnat ulei este tinuta in apa care fierbe timp de 1.5-2 ore si apoi este lasata sa se racoreasca incet. Cand uleiul s-a racit se filtreaza si se depoziteaza in camara. Uleiul astfel preparat poate fi folosit ca atare pentru ungerea unor afectiuni ale pielii (arsuri, raniri, zdreliri, taieturi) sau i se poate adauga un pic de ceara (cam 5 gr ceara la 100 ml ulei) rezultand o crema emolienta. O crema reparatorie se poate prepara astfel dar folosindu-se un amestec de plante cicatrizante (musetel, galbenele), antifungice (cimbrisorul) si dezinfectante (musetelul, menta). Se poate folosi atat ca crema de maini, de calcaie, pentru pielea intarita de pe coate dar si pentru iritatii ale picioarelor (ciuperca piciorului) sau alte afectuni si iritatii ale pielii.
Sfarsitul lunii mai ne aduce nu doar promisiunea unei veri frumoase ci ne si incanta cu aromele si trilurile de pasari pe care le putem auzi si simti prin parcuri si paduri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.