05 iunie, 2014

Capsuni si fragi

Odata cu inceputul verii pietele abunda de capsuni. Fie ca sunt mari si frumoase dar fara gust, fie ca sunt zemoase si aromate, capsunile sunt o excelenta sursa de antioxidanti. Iar rudele lor mici si parfumate, fragii, sunt un deliciu. Mai ales daca sunt culesi intr-o zi libera, din badure, beneficiile sunt multiple. Nu doar fructele aromate sau dulceturile puse pe iarna ci si aerul inmiremat a padurii, miscarea si timpul petrcut alaturi de cei dragi.
Capsunile au indice glicemic mic iar concentratia mica de zahar se elibereaza lent in sange asa ca sunt recomandate si persoanelor care au probleme cu glicemia. Au efect antiinflamator, imbunatatesc memoria dar ajuta si organismul in vreventia tumorilor datorita concentratiei mare de antioxidanti. Cura de capsune inlesneste actiunea sistemului imunitar, are un puternic efect diuretic, depurativ, favorizand eliminarea acidului uric, a toxinelor şi a excesului de colesterol. Mai este folosit în afectiuni renale, in reumatism, artritism, guta, ateroscleroza, etc.
Pentru a ne bucura de aroma lor si in extrasezon putem congela fructele in pungute mici, cat folosim odata. 
Dulceata preparata din fragi sau capsuni ne bucura papilele gustative in sezonul rece. Pentru aceasta avem nevoie de 1 litru apa, 1 kg zahar si o farfurie adanca plina cu fructe curate (spalate sub jet de apa si lasate in apa pentru ca isi peird aroma). Se pune apa cu zaharul la fiert pana se leaga siropul (ridicand lingura pe laterala din oala in care fierbe se formeaza 3 picaturi in acelasi timp care curg), se adauga fructele scurse si se fierbe iarasi pana se leaga. Se poate adauga, la final, o crenguta de menta pentru un plus de aroma si cateva felii de lamaie pentru evitarea zaharisirii spre primavara viitoare.
Gemul din capsuni sau fragi se poate prepara in 2 moduri. Pentru un gem mai zemos se pune un kilogam de fructe curatate si spalate impreuna cu un kilogram de zahar la fiert pana se leaga compozitia.
Pentru un gem mai legat folosit la diverse prajituri, se pun fructele cu zahar in straturi intr-un vas mai mare. Se lasa peste noapte la frigider, se scurge jumatate din siropul obtinut care poate fi consumat ca atare cu apa minerala sau pus la sticle, sterilizat si lasat pentru zilele de vara  Fructele cu siropul ramas se pun la fiert pana se leaga. 
Gemul si dulceata se pun fierbinti in borcane, se capseaza si se lasa la racit cu capacul in jos.
O alta reteta de sirop presupune trecerea fructelor prin storcatorul de fructe. Sucul obtinut se amesteca cu aceeasi cantitate de zahar si se fierbe pana se leaga. Sau se adauga o cana de suc intr-o portie de sirop de zahar legat (un litru de apa cu un kilogram de zahar), se mai fierbe cateva minute si se pun cateva felii de lamaie. Siropul este legat cand nu mai face spuma fina ci se ridica bule mai mari de fierbere - face "bulbuci".
Pentru o prajitura simpla cu capsuni avem nevoie pentru aluat de: o cana de apa, 50 grame margarina, un praf de sare, o lingurita de otet si faina cat cuprinde pentru un aluat potrivit. Se lasa 30 minute la frigider.
Compozitia: un kilogram de capsuni se amesteca cu zeama si coaja unei lamai si o cana de zahar. Se lasa la frigider tot 30 minute
Se intande o foaie din 3/4 aluat si se aseza intr-o tava rotunda unsa cu margarina sau cu hartia de copt cu marginile in sus. Se pun fructele iar deasupra se orneaza cu fasii din aluatul ramas.
Din pacate trebuie sa stea cam mult la cuptor la foc mare: 45 minute
Tot la categoria "dulce" aveam spuma de capsuni facuta fie cu frisca, fie cu albus batut spuma tare in care amestecam capsunile si zahar dupa gust. Putem orna paharele in care servim spuma cu frunze de menta proaspata.
Sau o inghetata rapida facuta din iaurt sau smantana amestecat la robot sau mixer cu capsuni sau fragi si pus la congelat.
Indiferent in ce varianta alegeti sa consumati capsunile, bucurativa de aroma si prospetimea lor la inceput de vara.

Un comentariu:

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.