12 august, 2014

august si fructele negre

Deja am ajuns la jumatatea lunii august. Miroase a toamna, se apropie sezonul legumelor de pus pe iarna. Dar pana atunci ne mai putem bucura de fructele marunte, negre si aromate a lunii august.
Primele fructe negre si aromate despre care as vrea sa scriu sunt murele. Negre, aromate, cu multe bobite care ne umple gura de arome atunci cand le spargem pe cerul gurii. Indiferent daca sunt marunte de padure sau mari si bogate crescute in cultura acasa. Le putem pastra pentru iarna in congelator (in pungute sau in caserole) sau le putem pune la uscat pentru a ne aroma ceaiurile fierbinti la iarna. Alte produse pe care le putem face pentru iarna sunt: dulceata, gemul si siropul. Murele au si efecte terapeutice in cazul constipatiei, durerilor in gat si a raguselii; impotriva ciclului menstrual prelungit si a infectiilor urinare.  

Alte fructe negre pe care le gasim in perioada asta in special la munte sunt afinele. Cunoscute in special de cei cu problemele cu glicemia. Principala lor calitate e reglarea acesteia. Urmeaza continutul mare de vitamine usor de asimilat de organism care ajuta la imbunatatirea vederii si daca mai adaugam si efectul antiinflamator cred ca e destul. Dar gusutul lor special le face sa merite sa le pastram pe iarna fie congelate, fie uscate sau intr-un preparat dulce: dulceata, gem sau sirop.
Ultimile dar nu cele din urma sunt boabele de soc.Mici, negre si aromate, considerate multa vreme otravitoare au un gust special in dulceata sau sirop iar efectele terapeutice sunt regasite in special in tinctura. Printre cele mai importante efecte terapeutice sunt detoxifierea, efect diuretic si depurativ. 
Pentru dulceata din fructe negre avem nevoie de 1 litru de apa, un kilogram de zahar, o farfurie adanca plina varf de fructe si cateva felii de lamaie. Se face siropul de zahar pana se leaga. Se probeaza ridicand lingura pe cant. Cand se formeaza 3 picaturi in acelasi timp pe cantul lingurii, siropul este gata. Se adauga fructele si se fierbe iarasi la foc mic pana se leaga dulceata. Se pune lamaia si se mai lasa 3-5 min pe foc. Daca dulceata este facuta in tuci se opreste focul cand se formeaza 2 picaturi pe cantul lingurii deoarece tuciul pastreaza caldura mai mult timp si fierberea nu se opreste odata cu oprirea flacarii. 
Gemul  se face adaugand un kilogram de zahar la o farfurie adanca plina varf cu fructe. Se fierbe la foc mic de preferat la tuci.
Siropul se poate fac in 2 moduri. Se trec fructele prin masina de tocat cu sita mica sau se pun fructele intr-un tifon si se storc bine cu mana. Se poate pune la fiert cu zahar in proportie de 1:1 zeama de fructe si apa la foc mic pana face bule mari. Sau se face un sirop de zahar cu apa in proportie de 1:1 care se fierbe pana face bule si nu spuma. Apoi se adauga 250 ml zeama de fructe la un kilogram sirop de zahar. Se fierbe iarasi pana face bule. 
Tinctura se face prin adaugarea de alcool in zeama de fructe tot in proportie de 1:1.
Fructele se usuca la soare, cu un tifon deasupra pentru a fi ferite de praf si insecte si pot parfuma ceiurile in serile lungi si reci de iarna.
O sugestie de a folosi fructele congelate peste iarna ar fi tarta de fructe. sau placinta cu fructe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.