18 noiembrie, 2014

uleiul de floarea soarelui presat la rece - remedii naturiste

Cautand informatii despre uleiul presat la rece, nerafinat si ne-"imbunatatit" cu diverse produse de sinteza am gasit foarte multe intrebuintari a uleiului de masline si foarte putine pentru uleiul de floarea soarelui.
Se stie despre uleiul de floarea soarelui presat la rece ca are foarte multe componente, de la lecitina necesara creierului pana la omega 3 si omega 6, cele care tin amprenta varstei la distanta.  Mai stim ca nu isi pierde calitatile in procesul de prajire deci il putem folosi in bucatarie romaneasca atat la preparatele prajite cat si la cele in stare proaspata. Stim ca da savoare atat salatelor cat si prajiturilor dar cam atat.
Si tot cautand informatii am redescoperit o reteta pe care o stiam de la bunici. Aceasta era folosita pentru ca tine departe orice problema a aparatului digestiv. Este un remediu atat pentru ingalbenirea dintilor cat si pentru problemele cu constipatia sau cele ale bilei.
Se ia o lingura de ulei de floarea soarelui presat la rece in gura, fara a o inghiti, dimineata pe stomacul gol. Se plimba in gura timp de 5 min. Uleiul si-a piedut din calitati atunci cand, scuipat, are o culoare albicioasa. In functie de culoarea capatata se poate mari timpul pana la 15 min. In cazul in care se foloseste acest remediu pentru albirea dintilor se poate repeta operatia de 3 ori pe zi. Se repeta timp de 2 saptamani apoi se face pauza. Se poate relua dupa o luna. In primele zile de folosire a uleiului se pot intensifica problemele de stomac, bila lenesa sau alte afectiuni ale aparatului digestiv. Dar asta se intampla tocmai pentru ca regleaza digestia. Nu se intrerupe folosirea uleiului pentru ca acesta e semnul ca remediul isi face efectul.
Pentru prevenirea guturaiului se ung narile pe interior cu acest ulei fie folosind un betisor de urechi cu varful de vata inmuiat in ulei, fie folosind degetul.
In caz de rinite cronice se adauga intr-o lingura de ulei de floarea soarelui presat la rece o picatura de ulei de menta si 10 picaturi de ulei de catina. Se unge cu acest amestec interiorul narilor.
Pentru dureri de urechi se adauga 3-4 picaturi de ulei de menta intr-o lingurita de ulei de floarea soarelui presat la rece incalzit si se toarna amestecul in urechea dureroasa.
Am utilizat uleiul de floarea soarelui presat la rece ca baza a uleiului de masaj. Pielea devine catifelata iar aroma sa nu acopera aroma uleiurilor esentiale folosite ca remediu.
Si din dorinta de a testa proprietatile acestui ulei l-am utilizat ca baza a cremelor cu plante. L-am folosit in amestec cu ceara de albine la crema de sanzaiene pentru ameliorarea ciocurilor osoase, la crema de galbenele cicatrizanta, crema de maini cu galbenele, cimbrisor de camp si menta dar si la crema de ardei iute pentru ameliorarea durerilor reumatice.

Crema de sanzaiene se prepara astfel: se ia 2-300 gr de planta verde sau uscata care se marunteste, se pune in spirt medicinal sau alcool de de peste 50 gr la caldura. Alcoolul acopera planta. Se lasa la caldura 12 ore. Se incalzeste 100 ml ulei de floarea soarelui presat la rece pe baie de abur sau apa fiarta pana face bule. Se adauga amestecul de planta cu spirt, se acopera vasul si se lasa la "macerat" 12-24 ore. Se reincalzeste uleiul tot pe baia de abur, se filtreaza si se pune uleiul inapoi pe flacara. Se adauga 5 gr de ceara de albine (se pot folosi 2-3 lumanari de ceara - cele comercializate in bisericile ortodoxe) si se tin la cald pana se topeste ceara. Se toarna in recipient de sticla sau de plastic si se lasa sa se raceasca. Crema de sanzaiene se foloseste timp de 2 saptamani prin ungerea locului dureros, seara, inainte de culcare pentru a tine locul cald. Se poate relua folosirea cremei dupa 3 luni.

Crema de galbenele se prepara la fel dar fara infuzarea plantei in alcol. Galbenele maruntite se adauga direct in uleiul cald si se respecta ceilalti pasi. Crema de galbenele este cicatrizanta si poate fi folosita la orice probleme ale pielii: arsuri, acneie, ciupituri de insecte, herpes, zgarieturi sau tumefieri...

O crema de maini prepar dupa aceeasi reteta folosind un amestec de plante: galbenelele pentru efectul lor cicatrizant, menta pentru efect dezinfectant, musetel pentru calmare si cimbrisorul de camp pentru efectul sau antimicotic si antifungic. Se poate folosi atat pentru maini in special pentru cei ce locuiesc la curte, pentru talpi (si pentru calcaie dar si pentru degetele de la picioare), iritatii ale pielii (fie ca sunt dupa folosirea lamei sau de la caldura, vara) dar chiar si pentru hemoroizi.

O alta crema preparata in casa cu ulei de floarea soarelui presat la rece este cea de ardei iute folosita in aceast aperioada a anului in cazul incheieturilor dureroase. Se prepara dupa aceeasi reteta doar ca in loc de plante maruntite se foloseste o mana buna de ardei iuti tocati marunt iar perioada de "infuzare" in ulei poate fi de pana la 36 ore.Crema de ardei iute se foloseste pe incheieturile dureroase, in cazul in care pielea suporta, prin masarea incheieturii pana la absorbirea cremei, se impacheteaza incheietura cu o tesatura de lana si se tine la cald. Se testeaza alergia la crema de ardei iute pe interiorul antebratului: se intinde crema pe o portiune mica (1-2 cm). Daca, dupa cateva minute, pielea se inroseste nu se va folosi crema deoarece pielea nu o suporta.
Utilizand acest ulei bogat in nutrienti in mod zilnic si in mod cat mai variat nu doar ca ne vom bucura de aroma si textura sa dar vom si redescoperi retete de mult uitate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.