12 iulie, 2015

un altfel de turism

Am citit o postare pe FB care mi-a placut mult. Ce nu mi-au placut au fost comentariile rautacioase care au urmat.
Dar sa va spun despre ce e vorba:
O familie tanara oferea cazare GRATUITA celor care vor sa petreaca o vacanta in aer liber. Indiferent daca vacanta e mica sau mare si nu stiu daca locatia e la munte dar cu siguranta era la tara. Pozele aratau curte, livada, verdeata multa si o cabanuta "modesta" cum spun proprietarii. Pozele din interior aratau ca mai e de munca dar ca proprietarii se straduie si au investit munca lor in primul rand si apoi ceva materiale. Din comentarii reiesea ca tinerii au mai facut asta si in anii precedenti si au primit in schimb ajutor la fan, produse sau chiar banuti.
M-am dus pe pagina familiei si am constata ca sunt tineri (dupa poze), ca si-au pus bazele unei ferme cu pasari si animale si ca vand din produsele fermei pe baza de comanda si cu livrarea gratuita in zona lor.
Nu doar initiativa mi se pare de laudat ci tot ce fac ei. Incepand de la faptul ca pagina indica o mutare din orasul natal la tara (adica oraseni mutati la tara asta inseamna multa munca, adaptare, deprinderi noi) continuand cu povestirea lor de prezentare (ca au inceput cu cateva pasari si au ajuns sa faca livrari) pana si ideea de a "inchiria" cabanuta lor in schimbul unor servicii (gletuit, construit gratar, ajutat la fan si altele). Nu toata lumea are bani de concedii exotice, unii nu isi pot permite nici macar biletul de tren pana in acea locatie iar posibilitatea de a avea cateva zile de vacanta contra unui ajutor in gospodarie mi se pare o oportunitate pentru multe familii cu copii (sau nu) care locuiesc la bloc.
Locatia a fost criticata pe un grup de pe reteau de socializare iar proprietatii au explicat "de-a lungul timpului am gazduit gratuit copii de la casa de copii, familie fara casa, evacuati fortat....tot gratuit.Terenul il tin pt copilul meu, peste 10-15 ani poate-si face o casuta acolo, pana atunci ofer cabana gratuit si pe masura ce pot o mai infrumusetez la interior si exterior,curtea cosita, mobilier in casa util, soba si lemne pt. iarna, butelie de gaz cu resou (nu am gasit aragaz ieftin), am facut gard si am tras curent electric...etc." 
Asa cum spuneam daruire in primul rand si nu interese materiale.
Imi amintesc ca pe vremea cand eram studenta eram super incantati ca puteam dormi in fanarie o saptamana fara bani dar sa ajutam la strans fanul. Mai mult, daca tot eram asigurati cu cazarea mai dadeam cate o mana de ajutor prin gospodariile din zona (la prasit, la cules, la udat) ca sa ne asiguram si cele necesare pentru masa (legume, fructe, oua, lactate). Si uite asa, cu rucsacul in spate si bani de drum puteam evada la munte. Ne intorceam "tonifiati", bronzati si fericiti.
Asa ca bravo lor, Cristina si Costin Ene pentru munca depusa. Iar dintre voi, cititorii blogului meu, daca vreti, nu ezitati sa petreceti cateva zile departe de casa. Cabana se afla intr-o zona de deal,in marginea satului Gageni, com. Paulesti, la 10 km de Ploiesti. Contact pentru doritori 0723138926 - Cristina. Iar daca gasiti cu ce sa ii ajutati la mica lor cabana ganditi-va ca e doar un execitiu de omenie sa faci o bucurie cuiva.
Cred cu tarie ca putem face mai mult decat sa fim rautaciosi, sa criticam sau sa cautam nod in papura. Nu cred ca e greu sa laudam, sa apreciem munca si efortul si sa promovam initiative. Trebuie doar sa ne re-obisnuim sa vedem frumusete si sa fim frumosi. Si uneori chiar putem intinde o mana de ajutor sau chiar putem sa dam o mana de ajutor atunci cand vedem vointa, daruire, perseverenta.
O vacanta frumoasa!

6 comentarii:

  1. cabana se afla intr-o zona de deal la 10 km de Ploiesti spre Slanic in Gageni-paulesti PH. zona-i superba,fara zgomotul urban ,iar cabana ofera relaxare totala.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, Costin pentru detalii. Te mai astept pe aici :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar asa, bravo lor !!!
    Cu siguranta sunt doi tineri deosebiti.
    Le doresc multe reusite !

    RăspundețiȘtergere
  4. Bravo celor doi tineri!
    Cel mai usor e a comenta de munca altora, cand tu nici nu te-ai urnit din fotoliu...

    Da, e o bucurie pt cei care nu au bunici la tara sau parinti la casa, sa poata merge in asa loc. Pana la urma modestia locului ne poate scoate din preaplinul traiului cu de toate, cu toate cele sub nas si ne poate invata sa traim MAI SIMPLU.

    Felicitari, Corina, pt ca ai vb despre ei...si asa frumos:)

    RăspundețiȘtergere
  5. felicitari pentru initiativa, numai cei ce nu au o casuta la tara nu cunosc beneficiul verdelui original , tineti tot asa ca e de bine.

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.