11 februarie, 2016

Despre branza de capra

  Articolul l-am gasit aici si l-am preluat integral, e un blog cu multe articole interesante si il puteti vizita cu drag.

Brânza din lapte de capră, este superioară ca gust şi proprietăţi, faţă de cea de oaie sau vacă.
Brânza de capră este foarte apreciată în ţări ca Franţa, Italia sau Grecia.
În ultimii ani a început să fie căutată şi pe piaţa românească, mai ales ca brânză telemea, fiind mai scumpă decât telemeaua de vacă sau oaie.
Se poate cumpăra la preţuri de 15-30 lei, mai proaspătă, sau 20-50 lei mai uscată, în funcţie de zonă şi de cupiditatea producătorului...
  

Desigur există şi alte varietăţi de brânză dar la noi se produc mai rar.
Una din marile minciuni propagate de unii producători, este aceea că laptele de capră nu ar avea colesterol. De fapt, 100 gr. brânză de capră, conţine 25mg colesterol.
Doar că, conţinutul de colesterol este mai redus decât la laptele de vacă sau oaie şi este un colesterol bun.
Laptele de capră conţine 35% trigliceride cu lanţ mediu (laptele de vacă 17%), ceeace însemnă că produce energie fără a depune depozite de grăsime în corpul uman.
   Laptele de capră: 
- susţine producţia de hemoglobină fiind de ajutor în tratarea anemiei;
- este asemănător laptelui uman;
- este hipoalergic;
- este mai uşor digerabil deoarece conţine mai puţină lactoză;
- conţine o cantitate mai mare de acizi Omega-6: acid linoleic şi arachidonic.
- este bogat în calciu, fosfor, zinc, seleniu, potasiu, minerale care îmbunătăţesc sistemul imunitar şi previn bolile neuro-vegetative;
- mai conţine vitamina A, B6, B12, C, D şi E.
100 gr. brânză de capră proaspătă are 270 cal.,  semi-uscată 365 cal.,  uscată 450 cal.

Desigur că în afară de telemea, există o multitudine de brânzeturi din lapte de capră, produse după metode  tradiţionale proprii sau zonale, de la cea proaspătă la aceea învechită 6-12 luni, cu densităţi şi gusturi diferite.
Există o varietate în Franţa, produsă în regiunea Deux Sevres care este ţinută la învechit învelită în frunze de castan (comestibil), ce-i oferă un gust deosebit, de nucă.



Eu nu cumpăr brânză de capră de la marii producători multi-naţionali.
Există şansa ca respectiva brânză sa nu fi văzut vre-un gram de lapte de capră iar învechirea să fie făcută pe bază de E-uri...

6 comentarii:

  1. Îmi place brânza de capră, atât cu mămăligă şi smântână, cât şi cu roşii, mai ales cu cele din grădina mea. În satul vecin cu al meu este un crescător de capre, are vreo 120 de capre, de la el cumpăr mereu, e un om curat şi cinstit, diferenţa între brânza făcută de el şi cea din comerţ fiind ca de la cer la pământ.

    RăspundețiȘtergere
  2. eu am descoperit adevaratul gust al branzei de capra vara trecuta, cand am tinut capritele acasa. acum abia astept fatarile (cam de saptaman viitoare) ca sa am iar branza.
    Branzica de capra e mult mai satioasa si mai aromata decat cea de vaca. Imi plac tartinele cu branzica de capra intinsa pe painea de casa si cu dulceata de cirese amare deasupra...
    Ias casul uscat de capra asezonat cu ulei de floarea soarelui presat la rece si praf de sovarv (oregano crescut pe dealurile noastre) are o savoare aparte in serile de vara cu un ceai cu gheata...

    RăspundețiȘtergere
  3. Un articol interesant... Multe lucruri nu le stiam! Cat despre branza de capre, sunt fan(asa zice si fiu-meu)! :) Doar ca in zona mea nu gasesc asa usor... are sotul niste idei.. sa creste si noi o caprita pentru inceput, eu sunt fricoasa, daca o dau in bara? De altfel nu ar fi o idee rea, dar nu cred ca m-as descurca... cand traia mamaia si era sanatoasa avea vaci multe, ma punea s-o ajut la muls, si nu reuseam... Doamne ce mai plangeam de ciuda... si mi se parea ca 'plange' si vaca, asa ii curgeau lacrimi pe blana... mi se parea ca o chinuiam incercand s-o mulg... Om trai si om vedea, in functie de finante ce vom face pana la urma, cand are sotul o idee fixa, nu se lasa usor de ea! O saptamana frumoasa sa ai, te pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. Elena ai privit vreodata un ied sau un vitel la supt? iedul daca e singur ca de regula sunt doi, cand da cu capul sa vina laptele ii muta caprei picioarele din spate. Daca sunt 2, o muta cu totul... oricat de tare te-ai stradui nu ai aceeasi forta. Iar vitelul iti poate rupe degerul daca il confunda cu pulpa vacii. Prin comparatie, nu am vazut mamici care sa planga cand alapteaza...

    RăspundețiȘtergere
  5. Anul trecut am baut pentru prima data lapte de capra, crud, nefiert, mi s-a parut ff gustos, parca era frisca, dupa ce l-am fiert a doua zi nu mi-a mai placut si am inteles ca cu cat sta mai mult isi schimba aroma. Deci laptele de capra muls si consumat atunci pe moment e foarte gustos.
    Imi place si branza de capra dar sincer nu fac figuri nici la cea de vaca sau de oaie :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Luiza, laptele de capra are in compozitie sulf, un mineral care il face foarte bun pentru cei care au probleme respiratorii. In schimb il face neatractiv atunci cand este incalzit. Nu isi schimba mirosul pe masura ce trece timpul ci atunci cand este incalzit sau fiert. Asta e motivul pentru care nu ai sa gasesti preparate din lapte de capra care necesita tratament termic, cum ar fi cascavalul, braza scoapta...
    Cel mai indicat este sa fie consumat crud si proaspat.

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.