27 octombrie, 2016

Epopeea transportului la tara - ep 1


Cand m-am mutata aici, faceam naveta la gradinita in comuna in care am locuit inainte. Aceeasi firma de transport cu care mergeam si cand stateam dincolo, spre Roman si care asigura transportul si aici, spre Roman. Spre Piatra Neamt serviciul era asigurat de 2 firme de transport pe 2 trasee diferite.
O vreme am avut abonament. Iesem cu masina pana in soseaua judeteana si de acolo cu microbuzul pana la gradinita. In lunile cu vacanta nu am facut abonament. Au fost situatii amuzante, cand soferul nu era atent si "m-a uitat" in statie dar ori si-a amintit si m-a asteptat (am lasat masina in satul alaturat) sau si-a sunat un coleg care venea cu 10 min mai tarziu sa ma ia. Dar ne-am amuzat de situatie si am ramas amici. Au fost situatii cu zapada abundenta si drumuri blocate cand ii sunam la 5 dimineata (erau doi soferi pe traseu, prin rotatie) sa vad cum ajung la gradinita sau cand ma sunau sa imi zica ca nu se poate intra. Adica a fost o colaborare super, cu ore de plecare respectate, cu respect de ambele parti, cu amabilitate. Nu s-a pus problema ca trebuie sa respect anumite curse, ca abonamentul e facut doar pentru cursa de 7 dus si 13 intors. In zilele cu serbare, cand incepeam mai tarziu plecam cu 9 fara sa fiu nevoita sa aduc la cunostinta soferului ca merg cu alta masina. In zile in care se termina programul mai devreme  sau mai tarziu (actiuni la scoala, scoala altfel, cercuri pedagogice in scoala) nu se punea problema ca nu pot pleca cu alta cursa mai devreme sau mai tarziu decat daca informez conducerea firmei. Au fost situatii cand, din cauza zapezii am mers pe jos cei 3 km pana in sosea si am sunat sa ma astepte cateva minute pentru ca am estimat gresit. Si m-au asteptat.
Au fost si situatii in vacanta din octombrie, cand m-am intors cu masina liceenilor. Acea cursa regulata, stabilita astfel incat liceenii sa ajunga in oras si sa se intorca (7.20 dus si 14.30 intors). Nu am auzit nici un liceean care sa fie nevoit sa plece de la ultima ora mai devreme ca sa prinda masina sau care sa renunte la ora de la 14-15 pentru a se intoarce cu masina de 14.30 atata vreme cat exista masina si la 16.30
La fel cum nu am auzit nici un sofer sa lase pasageri in statie, sa dea jos pasageri din diverse motive sau sa ridice tonul, sa vorbeasca necuviincios cu un calator fie el adult, adolescent sau copil... Cei care circula pe traseul Roman-Climesti stiu despre ce vorbesc. Unul din cei 2 soferi despre care povestesc s-a mutat pe un alt traseu iar cel ce a venit in loc mi s-a parut la fel de ok in cele 2 ocazii pe saptamana in care imi lua copilul anul trecut, cand nu am putut face abonament din cauza orarului mai ciudat.
Am povestit de oamenii acestia minunati pentru a putea face diferenta cu povestile urmatoare din cadrul firmei de transport. Povesti din care reiese ca "omul sfinteste locul". Povesti in care voi preciza, in viitor, atat numele firmei dar si a celor implicati in aceste povesti. Poate parea o reclama gratuita dar cu siguranta nu e una pozitiva. Regret doar ca vine la pachet cu oameni de nota 10 care au doar ghinionul sa lucreze acolo.

2 comentarii:

  1. Eu am fost condamnata la naveta la aproximativ toate job-urile pe care le-am avut. Am si eu niste povesti!

    RăspundețiȘtergere
  2. şi eu am făcut naveta de când am venit la ţară !
    la început, până am cunoscut datele transportului local, am călătorit cu orice nimeream, eram fericită că reuşeam să plec sau să mă întorsc - erau şi multe persoane ce plecau la muncă ! încet, încet, m-am obişnuit şi am devenit selectivă... apoi m-a ajutat ''sistemul'' ce a făcut cxa să fie din ce în ce mai puţine locuri de muncă...
    acum, după atâţia ani, când n prea mai am d ece să mă grăbesc, folosesc microbuzele ! au un program regulat !
    nu toţi şoferii sunt sper dar acesta este ''still'' celor din zona de unde vin !
    cu drag, îţi doresc multă sănătate !

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.