31 ianuarie, 2016

Fila de jurnal

Pentru astazi (data/hora):
Duminica 31 ianuarie 2016 ora 9:00

Afara:
Bate putin vantul si e racoare dar mult mai cald decat ar trebui sa fie in unltima zi de ianuarie. Sunt unul, doua grade sub zero. Iarba e prafuita cu greata iar o pelicula fina, argintie se vede pe dealuri.  Pitigoii anunta vreme calda, vrabiile ciripesc vesele pe ramurile din fata geamurilor. Curtea e plina de sunete ale animalelor multumite. Doar o caprita se converseaza cu vacuta din grajd. Si Patrocle latra suparat la o catelusa din vecini care se plimba libera dincolo de gard. 

Mă gândesc:
La sentimente pe care nu le-am experimentat si pe care nu le inteleg cum ar fi invidia, gelozia. Sentimente care le-am intalnit ieri, aici, in sat si m-au luat prin surprindere. Am o vecina educatoare in sat. Mi se pare o femeie ok dar care mai vorbeste uneori inainte de a gandi. Asa a fost si ieri, cand, la o iesire in sat (o pomenire) am luat un baietel in brate. Nu prea erau locuri pe scaune si pustiul statea in picioare. Un pusti in clasa a 4-a simpatic si dezghetat foc. Doamna s-a simtit deranjata ca baietelul sta la mine in brate (a facut un comentariu rautacios) si l-a "parat" mamicii cu o pozna facuta undeva prin primavara trecuta.  A spart cu mingea geamul de la poiata gainilor la bunici. Bunicii nu au considerat ca e o pozna de care sa stie mamica pentru ca era vorba de un gemulet mic de maxim 30/30 cm de la gaini iar mingea copiilor de regula ajunge unde nu trebuie. Dar mamica s-a simtit destul de prost de situatia creata... Inutile au fost si replicile mele in gluma ca mingea s-a incadrat in legile lui Murpfy, iar copilul e baiat si ca era musai sa sparga un geam ca sa aiba ce povesti nepotilor. Doamna educatoare mi-a soptit ca trebuie sa stam de vorba... 
Din locurile de unde invatam:
De la persoanele invidioase si geloase :)...

Sunt recunoscătoare pentru:
Tot ce ne da Doamne Doamne. Zilele astea ne-a dat mai mult decat asteptam noi...

Din bucătărie:
Cafea, sarmalute si o prajitura improvizata....

Cu ce sunt imbracata:
Pantaloni de casa rosii si o maleta galbena cu vesta mea multicolora deasupra...

Citesc:
Jurnalul fericirii

Ceea ce astept (sper):
Nimic...

Ce mai mesteresc:
Un sarafan in nuante de rosu, portocaliu si mov...

Ascult:
Sunetele din ogranda...

În casa:
E cald si ordine... 

Unul dintre lucrurile mele preferate:
Plimbare cu masina in Cheile Bicazului

Unele planuri pentru săptămâna viitoare:
Sa facem planul gradinilor si repartizarea culturilor, sa facem calculele pentru investitiile din primavara ca sa vedem care se incadreaza in buget...

Aici este o imagine pe care am gândit să o împărtășesc:


27 ianuarie, 2016

noul membru al gospodariei

Cel mai nou membru al gospodariei a sosit astazi. Destul de cuminte la transport dar mai speriata la intrat in grajd. Ne asteptam sa fie "plangacioasa" pentru ca a stat in cireada mare pana acum si trecerea la "camera ei" e un pic cam brusca si cam radicala...
Dar sa o prezint pe "Nebuna":


E o vacuta de aproape 2 ani, gestanta, roscata si cu un breton alb foarte frumos. Era prea speriata ca sa participe la sedinta foto asa ca am furat 2 poze.



Chiar daca nu e botezata de noi are un nume care se integreaza perfect in curtea noastra....

24 ianuarie, 2016

Crema de maini

Ingrediente:
- ulei de masline
- galbenele
- cimbrisor de camp
- musetel
- levantica
- menta
- salvie
Si un adaos uleios de
- vitamin A
- vitamina E
- picaturi de ulei de lavanda pentru miros

Sunt ambalate in borcanele de 120 gr si de 40 gr
Initiam am plecat de la crema clasica de galbenele si in ceva ani, inspirata de o crema de calcaie, am tot adaugat plante in functie de efectele lor dar si de nevoile mele.
Initial am pus musetelul pentru efectul calmant si pentru a completa efectul cicatrizant al galbenelor. Apoi am inlocuit uleiul cu unul de masline pentru aportul de substante dar si pentru efectul catifelat pe care il confera pielii. Mutandu-ma la tara si lucrand in gradina au aparut zgarieturi si mici rani pe maini asa ca am adaugat menta pentru efectul dezinfectant pe care il are. Doar ca nu mai reuseam sa ma dau pe maini in timpul zilei ci doar seara asa ca am adaugat si levantica pentru efectul relaxant si uleiul de levantica ca mirosul sa fie mai puternic. La un moment dat mi s-a terminat crema de calcaie iar la tara talpile se intaresc asa ca am adaugat cimbrisorul de camp si salvia pentru efectele lor antimicotice si antifungice si am extins folosirea cremei si la talpi. Vitaminele le-am pus abia cand am inceput sa folosesc crema si pe arsuri, intepaturi de insecte, crapaturi ale buzelor de la vant si orice alta problema a pielii. Si pentru ca mie imi facea bine am inceput sa impart aceasta "crema" cu mentiunea ca e un remediu naturist care mie mi-a priit dar ca orice remediu naturist are efect incet si diferit de la o persoana la alta.


Unguent cu ardei iute

Ingrediente: 
- ulei de floarea soarelui presat la rece
- ardei iuţi uscaţi si macinaţi

Ambalata in borcanele de sticla de 120 gr.
Ardeiul iute conţine o substanţă numită capsaicină care are proprietatea de a inhiba senzaţia dureroasă dar şi  proprietăți antiinflamatoare şi calmante. 
Din practica, amelioreaza durerile reumatismale, procele inflamatorii ale incheieturilor sau ale coloanei, durererea sinusurilor frontale cu precauţie la aplicare sa nu se atinga zonele sensibile din jurul ochilor. 
Poate fi folosita si in masaje anticelulitic pentru redarea fermitatii pielii si arderea grasimilor dar cu precautie.
Pentru un efect mai rapid si mai intens, dupa aplicarea unguientului se infasoara zona intr-un bandaj lejer de bumbac iar seasupra se aplica un manson de lana, apoi se tine la cald. Cel mai indicat e ca aplicarea sa se faca seara iar zona sa stea impachetata pana dimineata.
Nu se aplica pe rani deschise.
Unele persoane pot face reactii alergice la ardeiul iute motiv pentru care se recomanda a se face proba pe o suprafata de piele mica si mai sensibila inainte de a fi folosita.

Unguent de sanzaiene

Ingrediente:
- flori de sanzaiene                 
- ulei de floarea soarelui pesat la rece
- spirt medicinal
- ceara de albine
Ambalat in borcanele de sticla de 120 gr

Unguientul de sanzaiene este folosit cu succes in afectiunile coloanei vertebrale, in special in ameliorarea ciocurilor. Se recomanda folosirea lui o data pe zi, seara, inainte de culcare. Se unge spatele in zona coloanei vertebrale de sus pana jos timp de 14 zile. Se poate repeta dupa 2 luni, la inceputul fiecarui anotimp mai rece. Are efect antinflamator iar substantele active din sanzaiene au un grad mare de absorbtie datorita uleiul de floarea soarelui presat la rece. Ceara de albine din compozitie pe langa efectul emolient are si proprietatea de a mari gradul de absorbtie in piele. 

Din practica, unguientul a dat rezultate bune si la ciocurile din calcai dar si la durerile de coloana cauzate de efort.

Florile magice ale verii - Sanzienele (Galium Verum)

articol preluat din Formula As

Sanzienele galbene sunt un simbol al verii, deoarece perioada lor de maxima inflorire este identica cu perioada de maxima stralucire a soarelui. Raspandite in toata tara, sunt cunoscute si sub numele de Dragaica, Floarea lui Santion, Inchegatoare, Sanjuane etc. 

Sanzienele galbene - Prezentare generala

Sanzienele galbene sunt un simbol al verii, deoarece perioada lor de maxima inflorire este identica cu perioada de maxima stralucire a soarelui. Raspandite in toata tara, sunt cunoscute si sub numele de Dragaica, Floarea lui Santion, Inchegatoare, Sanjuane etc.

Misterul acestei plante - folosita de sute de ani in tratamentul bolilor de ficat, a reumatismului, a bolilor tiroidiene, renale si nervoase - nu a putut fi patruns deocamdata de catre stiinta. Este printre putinele erbacee la care structura chimica nu justifica decat intr-o mica masura actiunile terapeutice observate experimental. Din acest motiv, multe din cartile moderne de fitoterapie se feresc sa vorbeasca pe larg despre proprietatile sale curative exceptionale, mentionand-o undeva la urma, printre altele.

Sanziana galbena face parte din plantele cu cele mai variate intrebuintari in medicina traditionala romaneasca. De la o zona la alta, ea este folosita pentru tratarea altor afectiuni. Intern: in Oltenia este folosita contra herniei ("vatamatura") si a afectiunilor febrile ("friguri"); in Tara Fagarasului - la hepatita ("galbinare") si boli nervoase; in Moldova - contra bolilor de piele si a asa-numitelor "boli lumesti" (venerice); in Nasaud - contra reumatismului.

Descriere

Tulpina Sanzienelor este zvelta, destul de inalta (pana la un metru) si impodobita cu flori marunte, galben-aurii, dispuse in mici ciorchini, ca florile de liliac, si care vazute de la distanta seamana cu o ploaie de stele. Mirosul florilor este asemanator cu cel al mierii, fiecare din ele avand patru petale, motiv pentru care se spune ca aceasta planta este binecuvantata de Dumnezeu, deoarece fiecare floare poarta cu ea semnul Sfintei Cruci. Frunzele sunt foarte inguste si ascutite, pufoase pe partea inferioara. In contradictie cu mirosul sau dulce-imbatator, gustul este foarte amar, fiind un indiciu al proprietatilor tonice si drenante ale acestei plante. Din punct de vedere terapeutic, Sanzienele isi merita renumele de planta magica, avand in egala masura proprietati vindecatoare, de infrumusetare si chiar de imunizare fata de boala.

Sanzienele galbene cresc in fanete, pe coastele batute de soare si pe culmile calcaroase din intreaga tara. Este o planta care prefera locurile deschise, insorite si ceva mai uscate, fiind intalnita cu predilectie in zonele deluroase, desi poate fi gasita din campie pana in zona montana.

Recoltare

Partile aeriene ale plantei se recolteaza in timpul infloritului (mai-august), taindu-se la 3-5 cm deasupra solului. Se usuca la umbra, in strat subtire. Se intorc zilnic. Prin uscare, dintr-un kilogram de planta proaspat culeasa obtinem aproape un sfert de kilogram de planta uscata.

Retete pentru uz intern

Pulberea de Sanziene galbene
Florile uscate se macina fin cu rasnita de cafea, apoi se cern. In principiu, doza la adulti este de o lingurita (circa 15 g) de trei ori pe zi. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15 minute, apoi se inghite cu putina apa. La copiii intre 2 si 12 ani doza se injumatateste, iar la copiii sub 2 ani se reduce la o treime sau chiar la un sfert.

Tinctura de Sanziene galbene
Sanzienele galbene uscate se macina cu rasnita de cafea pana se obtine o pulbere. Se pun 20 de linguri de pulbere proaspat macinata intr-un litru de alcool de 50 grade (o jumatate de litru de alcool alimentar indoit cu apa) sau intr-un litru de rachiu natural. Se lasa la macerat 12-14 zile, agitandu-se zilnic vasul in care sunt puse. In final, se stoarce, se filtreaza si se toarna in sticlute mici, inchise la culoare.

Maceratul de Sanziene galbene
Intr-un litru de apa se pun 4-6 linguri rase de pulbere de planta. Se lasa la macerat la temperatura camerei timp de 8 ore. Se filtreaza si se consuma imediat sau in maximum 8-10 ore daca este tinut la frigider si 2-4 ore daca este tinut la temperatura camerei.

Ceaiul detoxifiant de Sanziene galbene si Panseluta salbatica
Se ia cate o jumatate de pumn din fiecare planta uscata si maruntita (prin pisare ori taiere cu cutitul) si se pune de seara la inmuiat in jumatate de litru de apa. Dimineata se filtreaza, iar plantele care raman dupa filtrare se oparesc timp de 30 de minute cu jumatate de litru de apa clocotita. Dupa racire, se amesteca cele doua extracte si se beau pe stomacul gol pana la ora 12.00.

Retete pentru uz extern

Extractul fluid de Sanziene galbene
Se pun 20 de linguri de pulbere de Sanziene intr-un vas; se adauga apoi alcool de 75 grade (trei parti alcool alimentar de 90 grade si o parte apa) atat cat sa cuprinda pulberea si sa ramana o pelicula de alcool de 1 cm deasupra. Se lasa la macerat vreme de 14 zile, apoi se stoarce si se filtreaza. Tinctura astfel obtinuta se pune intr-o farfurie intinsa, curata si se lasa vreme de 12-24 de ore la evaporat, pana cand volumul scade de trei ori. Se obtine o pasta inchisa la culoare si foarte parfumata, cu virtuti vindecatoare deosebite.

Singurele inconveniente ale acestei forme de administrare sunt prepararea destul de laborioasa si termenul scurt de garantie al extractului - 7 zile in conditiile depozitarii la frigider.

Unguent de Sanziene galbene
Prepararea untului clarifiat: Intr-un vas metalic se pune un pachet de unt, dupa care vasul se pune la foc potrivit. Se lasa pe foc pana cand untul devine lichid si incepe sa faca spuma. Din acel moment, vom incepe sa scoatem spuma (pe care apoi o vom arunca), pana cand untul se va limpezi intr-atat incat sa vedem fundul vasului. Atunci dam deoparte untul de pe foc si, inainte sa se raceasca, turnam numai partea limpede intr-un alt vas.

Prepararea propriu-zisa a unguentului: Dupa ce am turnat untul clarifiat din vasul in care s-a facut clarifierea, cu putin inainte de a se intari se adauga doua linguri de extract fluid de Sanziene galbene, obtinut dupa reteta anterior descrisa. Se amesteca foarte repede si energic cele doua componente pana se omogenizeaza, dupa care unguentul astfel obtinut se depoziteaza la rece.

Baia de Sanziene
Pregatirea: In trei litri de apa aflata la temperatura camerei se pun 3-4 pumni de Sanziene galbene proaspete (tulpini inflorite, maruntite), se lasa sa se inmoaie cateva ore, dupa care se filtreaza. Zeama lasata de planta la inmuiere se pune deoparte intr-un vas smaltuit, iar peste planta care ramane de la filtrare se adauga apa clocotita si se lasa circa 30 de minute. Se lasa se se racoreasca infuzia pana devine calduta, dupa care se combina cu apa in care s-a inmuiat planta inainte.

Modul de efectuare al baii: Baia de Sanziene se face in cada, vreme de 20 de minute, cu corpul complet scufundat. Pentru ca baia sa aiba un efect mai puternic, este bine sa facem un dus scurt mai inainte, frecand bine pielea, pentru a indeparta straturile de piele moarta si pentru a activa circulatia. Dupa ce se pune extractul in cada, se adauga apa fierbinte pentru a potrivi temperatura apei, asa incat sa fie calda, placuta pentru corp. Dupa baie nu ne stergem, ci doar ne punem un halat de baie si avem grija sa nu ne expunem la frig sau la curent, lasand corpul sa se usuce de la sine.

Roua de pe Sanziene
Se culege dimineata, pe o bucatica de sticla curata. Florile se inclina si se scutura usor, lasand sa cada picaturile de roua pe sticla. Nu se culege o cantitate prea mare, deoarece nu poate fi folosita decat in ziua respectiva - de preferat chiar in acea dimineata.

Ce boli se vindeca cu ajutorul Sanzienelor galbene

Hernia - Se administreaza o lingura de tinctura de Sanziene in jumatate de cana de apa, de trei ori pe zi, intre mese. Tratamentul dureaza 49 de zile, timp in care mesele vor fi moderate din punct de vedere cantitativ, vor fi evitate alimentele care baloneaza sau constipa, nu se vor face eforturi mari. Suplimentar, inainte de masa, se ia un varf de cutit de pulbere de chimen si unul de Sanziana galbena, iar dupa masa un varf de cutit de chimen si unul de cuisoare macinate. Ca exercitiu fizic, se va sta cat mai mult in pozitia "lumanarea" (de ordinul zecilor de minute zilnic).

Tratamentul adjuvant al cistitei si al bolilor renale - Se iau 1-2 lingurite de tinctura de Sanziene, diluate in 100 ml de apa, de trei ori pe zi. Este un tratament indicat cu precadere contra cistitei, cistitei cu hematurie, uretritei, nefritei si calculilor renali.

Tratamentul bolilor tiroidiene - Se beau zilnic 3 cani de macerat, intotdeauna pe stomacul gol, pentru urmatoarele afectiuni: hipertiroidie: pentru o eficienta marita, maceratul poate fi facut cu 2-3 linguri de Sanziene si 2-3 linguri de Turita mare (Agrimonia eupatoria). Tratamentul dureaza minimum sase luni; hipotiroidie: pentru o eficienta marita, maceratul poate fi facut cu 2-3 linguri de Sanziene si 2-3 linguri de coji verzi de nuca (uscate si macinate). Tratamentul dureaza 12-24 de luni.

Tratamentul epilepsiei si al bolilor nervoase - Se beau zilnic trei cani de macerat de Sanziene galbene, simplu sau in combinatie cu alte plante care vor fi indicate in continuare, intotdeauna pe stomacul gol. Tratamentul dureaza minimum trei luni. In epilepsie, Sanzienele pot fi asociate cu Sovarf (Origanum vulgare); in nevroza - cu Talpa gastei (Leonurus cardiaca); in depresie - cu seminte de Angelica (Angelica archangelica); in astenie - cu Cardamon (Elettaria cardamonum); in isterie - cu Sulfina (Melilotus officinalis).

Contra bolilor de piele - Se face un ceai detoxifiant de Sanziene galbene si Panseluta salbatica (Trei frati patati - Viola tricolor). Se bea un litru de ceai pe zi, pe stomacul gol, pana la ora pranzului (12.00). Tratamentul dureaza 14 zile minimum si este indicat pentru vindecarea dermatozelor rebele, a eczemelor vechi si a psoriazisului. Pentru o mai mare eficienta a tratamentului este bine sa fie tinut si un regim alimentar cu continut redus de toxine si cu multe fructe si cruditati. Ceaiul detoxifiant de Sanziene galbene si Panseluta salbatica este un ajutor pretios - alaturi de tratamentul prescris de medic - si contra bolilor venerice.

Contra ranilor, a ranilor vechi, a cicatricelor si a infectiilor la nivelul pielii - Aplicam extractul fluid de Sanziene galbene o data pe zi, seara, pe cicatricele vechi, pe rani, pe eruptii ori erizipel si lasam sa se usuce. Tratamentul dureaza minimum o saptamana.

Tratamentul plagilor psoriazice, al tumorilor si al plagilor canceroase, al cicatricelor cheloide - Pe plagi psoriazice, pe tumori si plagi canceroase se aplica de trei ori pe zi extractul fluid de Sanziene galbene. Tratamentul este de lunga durata si se asociaza cu o dieta corespunzatoare si cu remedii detoxifiante luate pe cale interna. In acelasi mod, prezentat mai sus, se poate prepara si un extract fluid de Arnica, care se combina cu extractul de fluid de Sanziene galbene in proportii egale si se aplica pe cicatricele cheloide. Pentru cresterea eficientei in tratamentul plagilor canceroase si al tumorilor se poate asocia extractul de Sanziene cu un extract de parte aeriana de Tataneasa, care se prepara in acelasi mod.

Adjuvant in tratamentul bolilor venerice - In tratamentul bolilor venerice cu solutii topice (cum ar fi cele pe baza de Podofilina), extractul fluid de Sanziene galbene este un foarte pretios ajutor, grabind vindecarea, ajutand la refacerea epiteliului si prevenind suprainfectia. Aplicarea de extract fluid de Sanziene, de trei ori pe zi, pe locul afectat este indicata in mod deosebit in fimoza. Deoarece nu contine alcool (pierdut prin evaporare), acest extract nu produce usturimi, fiind foarte bine tolerat in tratament atat de femei, cat si de barbati.

Tratamentul cicatricelor vechi, al eruptiilor si al plagilor psoriazice de gravitate mica - Se aplica de 1-3 ori pe zi unguent de Sanziene. Pe rani deschise si infectii acute nu se aplica acest unguent, deoarece sub pelicula sa se creeaza un mediu de anaerobioza care favorizeaza declansarea unor infectii ori agravarea lor.

Curatarea petelor de pe piele - Unguentul de Sanziene e eficient in curatarea petelor de pe piele, chiar si a celor de natura chimica (produse de contactul pielii cu o substanta chimica). Dupa o spalare vreme de 1-2 minute cu un tampon imbibat cu tinctura de Sanziene, se aplica unguentul de Sanziene, in pelicula de grosime medie. Tratamentul se face de doua ori pe zi, vreme de una-doua saptamani.

Imunizarea la boli - Imbaierea copiilor in infuzie de Sanziene era un remediu clasic pentru a-i feri de boli tot anul si pentru a-i ajuta pe batrani sa-si pastreze tineretea. Se spunea ca cine se imbaiaza cu Sanziene sau poarta Sanziene la brau in preajma Noptii de Sanziene, va fi ferit de dureri de spate toata iarna. Femeile purtau Sanziene la brau, pentru a fi ferite de dureri de mijloc.

Cosmetica

Elixir de frumusete cu Sanziene galbene

Dintre toate formele de utilizare a Sanzienelor, cea mai populara este baia. Se spune ca scaldatul in infuzia de flori de Sanziene transfera farmecul si magia florilor sale aurii asupra femeilor care se imbaiaza cu ea. Cel mai potrivit moment pentru a face baie de Sanziene pentru infrumusetare este cu doua zile inainte de luna plina, la ceas de seara. Dupa baie, este foarte indicat - mai ales pentru femeile cu o piele mai uscata - masajul cu unguent de Sanziene. Masajul se face pornind de jos in sus, cu miscari line, apasate, raspandind uniform unguentul pe suprafata pielii. Miscarile se fac cu toata palma, intotdeauna in sensul circulatiei venoase - convergent spre plexul cardiac. Pielea trebuie mentinuta mereu umeda in timpul executarii masajului, avandu-se grija in acelasi timp sa nu se puna o cantitate de preparat prea mare, care sa nu poata fi absorbita de piele.

Improspatarea ochilor si a fetei

Se culege dimineata, cu ajutorul unei bucati de sticla curate, roua de pe florile de Sanziene. Acest elixir se pune pe pleoape si in jurul ochilor dimineata, sapte zile la rand, pentru refacerea ochilor obositi, indepartarea cearcanelor si a ridurilor. In popor, acest remediu era folosit pentru "limpezirea vederii" (imbunatatirea acuitatii vizuale) si se spunea ca are efecte magice asupra celor cu deficiente majore de vedere, ajutandu-i sa revina la normal. Evident, locul din care se culege roua trebuie sa fie extrem de curat si ferit de orice influenta poluanta.

20 ianuarie, 2016

Poze restante

In anul ce a trecut nu prea am postat ce am mai lucrat. o sa recuperez acum cu o parte din pozele restante. O parte sunt tricotate, altele crosetate dar si mici chestii de "finisaj".

 rame foto folosite pentru goblenuţuri mici:



Mileuri de diverse forme, culori si ate: 




resturi de bumbac colorat adunate intr+o vesta foarte colorata:




un sal calduros tricotat, cu dantela crosetata la capete si care imi aminteste de stergarele bunicii:


19 ianuarie, 2016

Pagina noua de blog si nu numai....

sursa: internet
Cum bine stiti sunt pasionata de plante, fie ele medicinale sau de gradina. De-a lungul timpului am tot adunat informatii fie citind mult, fie discutand cu batranele satului, fie adunand ca harciogul articole pe hartie, reviste si carti de profil, fie pe blog. Si pentru ca e iarna si treaba pe afara nu prea am, am reorganizat un pic aceasta zona de blog. Si cum altfel decat cu o noua lista. O noua pagina pe blog "Plante, remedii si produse" unde se pot gasi cu usurinta articolele de pe blog cu si despre plante. Unele din aceste articole au fost scrise de mine atat pentru blog cat si pentru "Ziarul de Iasi" iar altele le-am adunat din diverse surse, specificate sau nu. Articolele ale caror surse nu sunt specificate, sunt articole mai vechi, salvate in calculator inainte de a lua fiinta blogul si a sti ca voi avea nevoie de sursa. Asa ca imi cer scuze inca o data pentru aceasta scapare.
Si cum am scris mult despre diverse produse care pot fi facute din plante, nu m-am multumit doar cu scrisul ci am si pus in practica indicatiile. Cat de curand voi posta si produse pe baza de plante facute in gospodarie cu tot cu povestile lor. Produse ce sunt disponibile si pot fi achizitionate pe baza de comanda, cu livrare prin Posta Romana, daca distanta e mai mare.


13 ianuarie, 2016

si un rest de fir...

Cu firul ramas de la sosete am mesterit ceva colorat::


zi de miercuri...

Zi de iarna, in mijlocul saptamanii. Incerc o prima postare de pe tableta cu gandul de a scrie mai des si mai mult. Am inceput saptamana cu gandul de a reincepe "Cina cea de taina" din nou, in punct cruciulita, pe panza aida alba si de alucra macar cate un fir pe zi. Si asta pentru ca nu e zapada si lumina din camera e putina iar la oftalmolog nu am ajuns inca. In schimb am primit cateva comenzi de creme din plante asa ca de doua zile am reinceput cautarea recipientelor potrivite atat ca forma, material dar si ca pret. Dar tot la borcanele de 120 de gr din sticla am ajuns. Pe de o parte sticla mi se pare mai de incredere decat plasticul pe termen lung iar pe de alta parte borcanele de sticla sunt elegante si pot fi usor etichetate. Din pacate comanda vine prin curier si e incomod la ridicarea coletului. Sper sa ajunga maine si sa pun poze atat cu borcanasele goale iar cat de curand cu ele pline.

05 ianuarie, 2016

Sosete

Provocata de Irina cu "o pereche de sosete pe luna" si tentata de Anca cu sosetele facute pe 2 adrele am facut prima mea pereche de sosete. Avantajul celor 2 andrele este ca se pot lucra ambele sosete odata....

Sunt facute dintr-un fir-siret din bumbac garnisite cu un fir pom-pom care mi-a placut foarte mult mai ales ca e foarte colorat...


04 ianuarie, 2016

O noua prima zi


O prima zi a lui 20016, o prima zi a celor patruzeci si ceva de ani, o prima zi a saptamanii. Mereu o prima zi. Cand am pus numele blogului eram intr-o peruioada destul de urata din viata mea si mi-am adus aminte de titlul unei carti citite in adolescenta care zicea ceva de prima zi din restul vietii mele. Era vorba de noi inceputuri, de luat de la capat. Atunci nu gaseam resursele nici de a merge mai departe daramite sa o mai iau si de la capat. Asa ca am pus numele blogului ca sa imi amintesc zilnic ca fiecare zi e o prima zi din ceva atat cat eu vreau asta. Si am vrut. Si de atunci au fost multe inceputuri, multe "prima zi" si fiecare mai frumoasa ca precedenta si fiecare mai promitatoare ca precedenta si fiecare mi-a adus implinire, bucurie, speranta, vise, planuri...
Perioada sarbatorilor de iarna, pentru mine e perioada bilantului, perioada cand fac liste pe noul an si bifez de pe listele vechi, dar anul trecut nu am facut liste ci doar am trasat linii punctate de orientare, de directionare. Am vrut liniste sufleteasca mai mult decat obiective clare care pot fi bifate pe o lista. Si am terminat anul linistita, cu pauze pentru mine si cei dragi dar si cu multumirea lucrurilor bine facute. Fiecare "lucru" terminat mi-a adus bucurie. Asta nu inseamna ca nu au fost si momente triste, sau pierderi sau nemultumiri. Dar cumva am reusit sa vad partea plina a paharului tot timpul. Si datorita plecarii la Domnul a unei persoane dragi, am cunoscut o alta persoana speciala, optimista chiar si in durere, increzatoare chiar si in mijlocul rautatilor, cu un tonus molipsitor chiar si atunci cand epuizarea fizica era mai mult decat evidenta. Am invatat ca multe piedici sunt doar in mintea noastra asa cum fericirea e doar o stare de spirit. Stiu ca sunt lucruri pe care le stiam, pe care le aplicam rational dar cumva, pana acum, nu le simteam....
Ce imi doresc pentru anul abia inceput? Cred ca armonie. O cursivitate a lucrurilor incepute, o completare a lor cu ce e necesar, pasi inainte pe calea inceputa atat in familie cat si in activitatile zilnice fara a neglija activitatile generatoare de venituri dar si momentele frumoase pentru noi, momente de liniste si introspectie, revenirea la activitati care m-au ajutat sa ma regasesc cum ar fi scrisul si cusutul si mai presus de toate bucurie....
O sa inchei postarea cu un citata care mi-a placut mult: