30 august, 2020

Candidati la primarie - primele impresii


O sa scriu despre primele impresii facute de candidatii la functia de primar, fara a da nume sau numele partidului pe care i-a desemnat, pentru ca prima impresie conteaza. Nu am scris pana acum pentru ca am crezut ca sunt doar impresiile mele dar, in urma unor discutii, am constatat ca nu doar eu am fost atenta la aceste aspecte si ca asta a fost parerea mai multor persoane. Chiar am descoperit detalii pe care nu le observasem atunci.

Consider ca, in calitate de primar, candidatul de acum va reprezenta comuna in diverse zone sociale, fie ele media sau de afaceri, si de regula rezltatul unor negocieri tin si de prima impresie. In alta ordine de idei, votul il vom da candidatului care ne reprezinta. Asa ca:

Saptamana depunerii dosarelor de candidatura. Primele 2 zile au trecut linistite. S-a discutat ca fiecare partid sa anunte, prin reprezentantul sau in sectia de circumscriptie electorala, depunerea dosarului de candidatura cu o zi mai devreme. Fiind 2 dosare de candidatura (pentru primar si pentru consiliu local) si fiecare in 4 exemplare, s-a luat in calcul ca va dura verificarea lor si, din respect fata de candidati dar si fata de membri biroului, sa nu se depaseasca programul stabilit.

Se anunta prima depunere prin reprezentantul partidului si se stabileste ora. 

Primul candidat si prima impresie - tinuta eleganta de zi: camasa cu maneca lunga, deschisa la culoare, chiar daca afara erau 33 de gr, pantalon sport-elegant de o culoare inchisa, punctual si-a anuntat prezenta si a asteptat sa fie invitat. Cand a intrat a salutat pe toata lumea si s-a asezat in fata doamnei presedinte si a doamnei loctiitor de circumscriptie electorala. Sigur pe el si relaxat isi stapanea bine emotiile inevitabile. Dosarele au fost puse in ordine, formularele fiind pe o memorie externa s-a putut remedia orice scapare. Fiind multe date, multe formulare completate de persoane diferite si cerinta de a se folosi diacritice au existat scapari la fiecare candidat. Orice observatie, fie ele blande sau critice, au fost primite cu calm si bunavointa si rezolvate pe loc.

Al doilea candidat si prima impresie - aceeasi tinuta eleganta (de zi) cu pantalon inchis la culoare si camasa cu maneca lunga deschisa la culoare, punctual si politicos anuntandu-si depunerea candidaturii cu o zi inainte prin reprezentantul partidului. La intrarea in sala a vorbit cu toata lumea inainte de a lua loc in fata comisiei. Nu reusea sa isi mascheze emotiile (fiind o persoana emotiva) asa ca a facut cateva glume pe tema asta si chiar si-a aratat grija fata de comisie. Din pacate s-au gasit cateva aspecte de remediat pe paginile ce aveau semnatura presedintelui organizatei judetene de partid si a fost nevoit sa revina cu dosarele dupa remediere si resemnarea lor. Observatiile le-a primit in pic in defensiva reactionand in consecinta probabil din cauza emotiilor.

Al treilea candidat si prima impresie - tinuta sport neglijenta: pantofi si pantalon sport deschisi la culoare si un tricou polo cu maneca scurta descheiat si necalcat. A ajuns la prima ora, neanuntandu-si depunerea candidaturii prin reprezetantul partidului ci prin telefon, direct la doamna presedinta. A intrat in sala fara sa salute, ignorand reprezentantii partidelor si "s-a tolanit" pe scaun in fata doamnelor. Atitudinea dispretuitoare s-a regasit si in completarea formularelor. A fost nevoit sa revina in aceeasi zi cu dosarele puse in ordine si resemnate. Orice observatie a fost primita cu aroganta, dand vina pe cei de la partid care nu au stiut sa ii pregateasca dosarele. Inainte de a intra in sala s-a plans de presiunile celorlalti candidati asupra sa si a intrebat de unde ar putea lua lista cu decesele din ultimii 4 ani..

Urmatorii 2 candidati au venit in aceeasi zi si s-au anuntat, prin reprezentantii partidelor, cu o zi inainte.

Al patrulea candidat a venit insotit de primele 2 persoane de pe lista de candidati la functia de consilier local cu mult inainte de ora stabilita dar a plecat in momentul depunerii dosarelor (o problema urgenta, neprevazuta). Doarele au fost depuse de catre unul din cei doi insotitori. Din pacate lipseau cate ceva din ele si nu era indeplinia conditia de a avea o doamna pe listele de consilieri asa ca a revenit mai tarziu.

Prima impresie (la revenire): tinuta stil texan: camasa alba cu maneca lunga, blugi deschisi la culoare, clasici ce pareau cu un numar mai mic si ciocate. Intrarea a fost "furtunoasa" explicata de revenire si probabil de "problema urgenta" aparuta anterior, vocea destul de ridicata iar pozitia pe scaun dictata sau scuzata de imbracamintea ce parea cam incomoda. Observatiile au fost primite in defensiva privind spre sustinatori si asteptand aprobarea lor dar si implicarea lor in remedierea micilor scapari aparute. 

Al cincilea candidat si prima impresie - tinuta lejera: pantalon deschis la culoare, camasa cu maneca lunga deschisa la culoare si peste pantalon. Intrarea a fost timida, un salut jenat cu privirea in pamant, nu a luat loc in fata comisiei ci mai departe langa reprezentantul partidului care l-a desemnat. Acesta din urma a descoperit o incompatibilitate pe listele de candidati la functia de consilier local. A revenit mult mai tarziu, in aceeasi zi, cu dosarele modificate dar din cauza emotiei si a aglomerarii la sediile judetele de partid (eram deja in penultima zi de depunere) au mai aparut scapari rezolvate pe loc si prin corespondenta electronica. A evitat sa se aseze in fata comisiei iar observatiile le-a primit ca si cum ar fi fost atacuri la persoana sa.

Ultimul candidat si prima impresie: imbracat modest dar elegant, a venit in ultima zi neavand reprezentant al pratidului in comisie (partidul din care face parte nu este un partid parlamentar), a cerut ajutor in completarea dosarelor si l-a si primit. Intrarea politicoasa, nu s-a asezat in fata comisiei ci in laterala, si-a asumat scaparile din dosare si a revenit dupa remedierea lor. Si-a cerut scuze ca ora depunerii a fost destul de tarzie si a fost apreciata politetea sa.

Cam astea sunt impresiile lasate de candidati la prima aparitie publica in aceasta calitate. Banuiesc ca fiecare ne va arata in aceasta campanie ce calitati are, ce disponibilitate de a vorbi cu cetatenii, de a le asculta dorintele precum si abilitatile de conducere si de reprezentare. Dar mai ales imi doresc sa vad proiecte de viitor, idei de a moderniza comuna si o viziune de genul "cum cred ca va arata comuna dupa 4 ani daca eu as fi primar".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.