12 septembrie, 2020

ganduri despre campania electorala (2)

 O alta tema de campanie folosita de multi dintre candidati este tema utilitatilor publice. Si aici vorbim de retelele publice de utilitati: apa, canal, gaze si cea electrica. Ar mai fi si reteaua de internet dar sunt functionale retelele mobile cu rezultate din ce in ce mai bune asa incat avem doar un candidat care insista pe acest domeniu.

O sa le iau pe rand: reteaua de gaze naturale. Din fericire (datorita unui fiu gospodar al comunei) suntem printre putinele comune care beneficiaza de retea de gaze naturale de multi ani. Deci sloganul cu "e inadmisibil sa nu avem gaze naturale in comuna" cam pica. Mai mult, datorita unor proiecte nationale cu fonduri guvernamentale/europene, operationale de vreo 2 ani, se insista pe racordarea tuturor comunelor la reteaua nationala de distributie a gazelor naturale. Comuna noastra, avand avantajul existentei retelei, intra destul de repede in program, in masura in care isi poate sustine partea de cofinantare. Singurul dezavantaj este ca depindem si de ritmul in care intra comunele invecinatre in acest program deoarece conductele se dimensioneaza in functie de estimarea consumului pe multi ani inainte. Iar asta o stiu deoarece, in urma cu 20 de ani am activat in domeniul instalatiilor. Asa incat, racordarea satelor Carlig si Britcani depind de ritmul in care comunele Valeni si/sau Ruginoasa intra in program (dimensionarea conductelor din retea depinde si de consunatorii estimati in aceste comune). In ce priveste racordarea satului Corhana proiectul de extindere este aprobat, avizat si chiar s-a semnat contractul de executie a extinderei ce trebuia sa inceapa undeva prin martie. Doar ca pandemia a cam amanat/incurcat planurile si proiectul sta uitat pe undeva pe la un minister in asteptarea unui ultim aviz.

Reteau de apa si canal are o poveste cu totul speciala: proiectul exista si este un proiect comun cu cateva comune din zona printre care si Ruginoasa, Valeni sau Faurei. Partea cea mai costisitoare din acest proiect este statia de epurare (curatarea apelor murdare si redarea lor in circuitul natural) motiv pentru care s-a mers pe proiect comun. Din informatiile mele (surse externe comunei) proiectul a fost aprobat in toamna trecuta si era planificata inceperea executiei la finalul lunii mai. Dar, ca si cel de extindere a retelei de gaz doarme pe undeva in asteptarea unui ultim aviz, incurcat de pandemie.

Despre extinderile retelei electrice nu mai vorbesc deoarece este stiut ca in ultimii ani s-a tot lucrat in acest domeniu, exemplu fiind extinderea de la Carlig spre Condor si inca una in Dulcesti (nu stiu exact locatia).

Si pentru ca e frumos ca unele spuse sa fie sustinute de acte, postez aici o pagina din Hotararea Consiliului Local din februarie cu precizarea ca ea este publica si poate fi gasita pe site-ul Primariei.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.