Pagini

30 mai, 2012

mici comori din camara

Articolul a fost scris pentru a fi  publicat (dupa o usoara adaptare) aici.
Odata cu venirea primaverii incep "primenirea" camarii. Borcanele si sticlele goale sunt sortate si pregatite pentru umplere, capacele sunt verificate pentru a fi inlocuite cele necorespunzatoare si o noua tura de etichete sunt pregatite pentru a fi lipite.
Primul care poposeste in camara e siropul de papadie (sau mierea de papadie) cu efectul sau depurativ imbogateste aroma ceaiului toata iarna. Este urmat foarte repede de siropul de salcam, cu efecte linistitoare atat pentru sistemul nervos cat si cel digestiv. Siropul de brad (un foarte bun antitusiv), il fac in 3 variante: fiert, macerat si amestecat cu cimbrisor  - tot macerat. Si daca tot am amintit de cimbrisor mai fac 2 preparate foarte bune in perioada friguroasa din flori de cimbrisor: tinctura de cimbrisor foarte buna in masarea picioarelor grele sau obosita si uleiul de cimbrisor pentru masarea incheieturilor dureroase.
Tinctura de cimbrisor:
Florile proaspat culese le pun intr-o sticla cu gura larga (din sticla) pana se umple, fara a presa. Adaug alcool (am folosit si alcool de 90 gr dar si alcool medicinal sau vodca mai ieftina) pana se umple sticla si il las la macerat pe marginea fereastrei, la soare, 14 zile. Apoi il strecor si il pastrez in camara in sticla de sticla.
Uleiul de cimbru
Se prepara la fel la tinctura dar in loc de alcool se foloseste ulei (recomandat cel de masline presat la rece)
Un alt sirop pe care il pregatesc atat pentru efectele sale digestive dar in mod special pentru gustul sau racoritor, vara, este siropul de menta.
Sirop de menta
Menta prospat culeasa, trecuta prin jet de apa si uscata pe prosop de bumbac, se toaca (cam la 2-3 cm) si se pune in ceaun. Se toarna apa clocotatita pana acopera plantele si se lasa pana a doua zi (cca 24 h). Se scurge, se masoara cantitatea de apa si se adauga tot atata zahar. Se fierbe pana face bule. (eu pun cana de zahar la cana de lichid).
Urmatoarele siropuri vor fi cele de cirese dulci, cirese amare, visine, capsuni, zmeura si mure. Toate le fac prin lasarea fructelor (le scot samburii la cele care au) cu zahar deasupra, la frigider cel putin 24 ore.  Zeama rezultata o pun pe foc si o las pana face bule. Fructele ramase, amestecate cu zahar (un kg de zahar la o farfurie adanca de fructe) vor poposi  in ceaun la foc mic si va rezulta un gem gustos pentru clatite si nu numai.
Un gem mai zemos si mai bogat ca gust iese daca folosesc fructe proaspat culese (dupa aceeasi reteta).
Dulceata de nuci verzi este o dulceata mai deosebita care se consuma ca atare..
Din fructele de soc (cunoscute pentru proprietatile sale detoxifiante) fac 2 preparate: gem si tinctura. Pentru gemul de fructe de soc, culeg o farfurie adanca plina cu boabe (fara codite) pe care le amestec cu 1 kg de zahar si le pun la fiert in ceuan. Am  remarcat de-a lungul timpului ca dulceturile, gemurile si siropurile fierte in ceaunul de tuci au un gust mai plin, mai bogat.
Tinctura de boabe de soc o fac din zeama fructelor trecute prin storcator (eu folosesc masina de bulion) amestecata in proportie de 1:1 cu tuica de casa dublu rafinata (recomandat este alcoolul alimentar de 90 gr). Este un preparat natural recomandat pentru cure de detoxifiere dar si ca adjuvant in curele de slabire.
Din visine, cirese amare, mure, zmeura sau capsuni pregatesc lichioruri de casa: las fructele amestecate cu zahar in damigene mici (3-5 kg) cateva zile in camara. Siropul rezultat il strecor si il amestec cu tuica  si il depozitez in sticle in camara.
O alta gama de produse foarte cautate in serile lungi de iarna sunt compoturile. Incepand cu cirese mari, visine, prune, caise, piersic, nectarine, pere si terminand cu gutuile. Se prepara destul de simplu dupa parerea mea, singura operatie care dureaza mai mult e fierberea la ceaun a borcanelor.
Se pun fructele intregi (cele mici) sau taiate felii (cele mai mari) in borcane de 800 gr. Fructele se spala si si se curata. Se umplu cu apa pana sub gatul borcanului, se pun 2-3 linguri de zagar la fiecare borcan, se inchid ermetic si se fierb in baie cam 30 min. Adica se aseaza intr-uu vas mai mare (ceaun, oala, cazanel) in care sunt puse prosoape pe fund si intre borcane. Se pune apa fara a acoperi capacele borcanelor si se fierb la foc tare. Pentru ca eu fierb la foc de lemne nu pot cronometra asa ca le fierb pana cand zaharul din borcan e topit.si se vad bule de fierbere in borcan.
Si pentru a ma putea bucura de o tarta cu visine in plina iarna, fara a le congela, le pun, cu samburele scos, amestecate cu zahar din belsug si aspirina pisata (2 aspirine netamponate la un borcan de 800 gr) in borcane sau sticle cu gura larga fara alte operatii.

26 mai, 2012

masuta de cafea

Dupa repararea bancutei de gradina si pozitionarea ei cu spatele la un portbagaj de ARO 10 pe care incerc sa urc o "Manuta Maicii Domnului" imi lipsea o masuta de cafea. Am incercat tot felul de .... "idei" pana cand, la o emisiune de amenajari, am vazut improvizarea unei masute din ghivece mari de teracota si sticla, decorate cu pietre. M-am uitat dupa ghivece prin magazine dar mai economic era sa imi cumpar o masuta de gradina. Aparent renuntasem la idee, pana cand am vazut in pod un butoias vechi.  L-am coborat si asezat in fata bancutei cu o placa de lemn in speranta ca voi ajunge in oras si ii voi face o "fata" rotunda din sticla. Din pacate prioritatile au fost altele si am tot amanat. Saptaman trecuta am descoperit pe la mama o bucata de sticla mai groasa, scoasa de la un geam, cu ceva urme de vopsea pe ea, dar dreptunghiulara si cu marginile riscant de taioase.


Dar cu una bucata sot, un cater, un flex si o perie de smirghel s-au rezolvat mai toate problemele. Spun mai toate deoarece a ramas dreptunghiulara.


Mai ramanea "decorul". Rezolvat datorita unei movile de pietre de pe marginea unui drum intrat in reabilitare si cateva pietricele decorative luate cu ani in urma. Iar prinderea sticlei pe butoi s-a facut cu un pistol cu lipire  plastic la cald.


A iesit un loc placut pentru momente de relaxare la o cafea, un ceai sau un ness rece cu gheata:


minunile din gradina mea

o tufa de margarete 

crin inflorit alaturi de o tufa de gura leului si cativa boboci de trandafiri

alta tufa de crini

in covata am pus 2 panselute, primite de la o prietena draga, care asteapta inflorirea portolacului si a petuniilor

primele flori de mur

pentru prima data florile de salvie


in "varful" stratului de portolac sta levantica pregatita de inflorire


nu-ma-uita-ul inflorit sub o piatra in stratul de portolac

stratul de portolac imprejmuit anul acesta cu caramida 

alta covatica cu portolac si mica gradinuta facuta anul acesta in curte

garofitele din trunchiul gutuiului

21 mai, 2012

ghid de sanatate

L-am primit pe mail si mi s-a parut atat de frumos sintetizat un mod de viata frumos si usor de pus in practica (multe din principiile enuntate eu le respect deja) incat am decis sa il impartasesc cu toti cei care imi citesc sau viziteaza blogul:


Sanatate  
1.       Bea multa apa.
2.       Ia un mic dejun de rege, un pranz de print si o cina de cersetor.
3.       Mananca mai multa mancare care creste in copaci si in plante si mai putin din cea care este manufacturata.
4.       Traieste cu cei trei 3 E : Energie, Entuziasm si Empatie.
5.       Gaseste putin timp ca sa meditezi.
6.       Joaca-te mai des.
7.       Citeste mai multe carti decat ai citit in 2011.
8.       Asaza-te, in liniste, cel putin 10 minute in fiecare zi.
9.       Dormi cel putin 7 ore.
10.     Mergi in fiecare zi timp de 10 pana la 30 de minute si, mergand, surade.
 

Personalitate
  11.     Nu-ti compara viata cu a celorlalti. N-ai nici o idee cum poate fi viata lor.
12.     Evita gandurile negative sau lucrurile pe care nu le poti controla. Investeste mai degraba energia in momentul prezent.
13.     Nu face prea mult. Cunoaste-ti limitele.
14.     Nu-ti pierde pretioasa ta energie in barfe.
15.     Viseaza mai des cu ochii deschisi.
16.     Invidia este o pierdere de timp. Tu ai deja tot ceea ce iti trebuie.
17.     Uita problemele din trecut. Nu rememora celorlalti erorile trecutului. Asta o sa ruineze fericirea din prezent.
18.     Viata este prea scurta pentru  a o risipi detestand.
19.     Impaca-te cu trecutul tau ca sa nu-ti ruineze prezentul.
20.     Nimeni nu are grija de fericirea ta decat tu insati.
21.     Fii constient ca viata este o scoala si ca tu esti aici pentru a invata. Problemele fac pur si simplu parte din curriculum-ul tau; ele apar si dispar ca ora de algebra, dar lectiile pe care le vei invata sunt pentru toata viata.
22.    Surade si razi cat mai des posibil.
23.    Nu trebuie sa castigi fiecare cearta. Accepta sa fii in dezacord. 


Societate

24.    Telefoneaza cat mai des prietenilor sau trimite-le mail-uri.
25.    In fiecare zi, da ceva bun cuiva.
26.    Iarta atat cat este posibil.
27.    Petrece timp cu oamenii mai in varsta si cu cei mici.
28.    Incearca sa faci cel putin trei persoane sa surada, in fiecare zi.
29.    Ce gandesc ceilalti despre tine, nu este treaba ta.
30.    Serviciul tau nu va avea grija de tine cand vei fi bolnav. Prietenii tai, DA. Pastreaza legatura. 


Viata
31.    Comporta-te bine !
32.    Arunca tot ce nu este util; pastreaza ce este frumos sau vesel.
33.    Natura vindeca totul.
34.    Indiferent ca e vorba de o situatie buna sau rea, ea se va schimba…
35.    Putin conteaza cum te simti; scoala-te, imbraca-te si prezinta-te.
36.    Ce este mai bun urmeaza sa ti se intample.
37.    Cand te trezesti dimineata, multumeste ca esti in viata.
38.    Forul tau interior este intotdeauna fericit. Deci, Fii fericit !




19 mai, 2012

schimbari

sursa: http://mellymirror.blogspot.com
 Fiecare schimbare aduce cu sine o gama complexa de sentimente. De la teama pana la fericire pot fi experimentate toate odata, oscilant sau crescator. Depinde de structura sufleteasca a fiecaruia.
Incerc de fiecare data sa las experimentarea sentimentelor din gama mai umbrita pentru momentele in care evenimentele legate de schimbari se linistesc si in mare masura ce a fost mai greu a trecut, iar temerile imaginare sunt deja linistite de actiuni. Dar chiar si cele mai fericite evenimente pot da temeri, incertitudini si chiar ingrijorari. Intrebari de genul "voi face fata?", "ma voi descurca?", "cum voi organiza (timp, spatiu, activitati)?" isi croiesc incet drum spre minte. Si daca li se acorda atentie pot umbri chiar si cea mai fericita intamplare... De regula ma arunc voiniceste in munca pentru ca mintea sa fie ocupata cu fapte concrete. Dar se intampla sa apara si momente de "pauza", independente de vointa mea si atunci sunt pusa in situatia de a-mi gasi raspunsuri, justificari si motivatii pentru a merge inainte, alungand temerile.

14 mai, 2012

bucurii de mai

De ceva ani, luna mai are o insemnatate aparte. Pe langa bucuria florilor, a zarzavatului, a aromelor si culorilor, luna mai mi-a tot adus fel de fel de surprize. Acum 4 ani, la finalul lunii mai am descoperit, in arome de flori de salcam, o localitate pitita printre dealuri cu oameni foarte speciali. Acum 3 ani, in luna mai, in urma unei vesti mai putin bune ne-am mutat la tara. Sfarsitul lui mai a fost incarcat de emotii si sentimente. Emotii legate de necunoscutul din viitorul apropiat, de apartenenta la natura din jurul nostru si de speranta ca ne vom integra. Iar sentimentele erau pentru tot ce aveam in jurul nostru....
Anul acesta, luna mai a fost plina de peripetii.
De 1 mai, am plecat la plimbare prin imprejurimi. Tot eram liberi, gradina era cat de cat asezata asa ca am lasat imaginatia sa zboare... Cum ar fi sa avem o casuta a noastra. Si am inceput sa ne uitam dupa case. Un satuc micut, unde m-am indragostit eu de o troita cocheta si de oameni saritori in care ne-ar fi placut sa locuim. Si pentru ca ne tot uitam pe dupa garduri si comentam, o batrana s-a oferit sa ne arate cam ce case sunt goale iar pana in pranz deja discutasem cu un mostenitor care ne-a convins, cu o oferta de nerefuzat, sa ne luam o casuta. E o casa batraneasca, pitita la umbra unor peri batrani si strajuita de 2 nuci si mai batrani.



Un loc unde timpul s-a oprit iar scoartele vechi de pe pereti ne aminteste de radacinile noastre, de continuitate si de trainicie....
Apoi, cu o zi inainte de a ne apuca voiniceste de amenjat ne-am hotarat sa ne plimbam putin prin oras. Soarele caldut ne dadea sperante. Asteptam o veste, un raspuns de multa vreme iar euforia realizarilor din ultima perioada ne-a impins spre o .... reamintire. Si bine ne-a facut. Pentru ca vestile bune, la care abia indrazneam sa visam s-au materializat in sperante. Acum ne-a ramas sa asteptam ca sperantele sa se materializeze in realizari....
Se spune ca necazurile nu vin niciodata singure dar noi am descoperit ca nici bucuriile nu vin singure. Uneori vin la pachet iar alteori in avalansa.....

09 mai, 2012

sirop de menta

Pana la proprietatile sale terapeutice (regleaza digestia) are un gust racoritor in zilele toride de vara....
Sticla de 500 ml = 8 lei

08 mai, 2012

Sirop papadie

Sunt ultimile zile pentru culesul florilor de papadiei. Si perioada pentru comenzi la siropul de papadie se apropie de final...

02 mai, 2012

primele zile de mai

A fost un sfarsit de saptamana cu multe realizari. In primul rand am reusit sa imi pun ceapa si radacinoasele in pamant. La cartofi mai am cateva randuri de pus (asta pentru ca ieri nu s-a pus in gradina) pe care sper sa le terminam diseara. Am chiar si mazarea si castravetii asezati frumos in rand. Mai urmeaza porumbul si fasolea si apoi sa ma gandesc la rasaduri. Din pacate cele puse de mine pe pervazul ferestrelor s-au suparat si nu au vrut sa scoata nasul din pamant... Asta la camp pentru ca in gradinuta din curte mai sunt ceva legume timpurii de pus. Salata a inceput sa imi iasa odata cu mararul. Loboda si stevia au poposit deja in oala.... Astept un pic de ploaie ca sa vad ce flori mai am de completat in curte si astazi poate imi mut si ghivecele la "resedinta de vara" (pe marginea cerdacului)....
Am gasit de unde sa cumparam cereale macinate pentru puisori iar pretul este bunicel si puisorii incantati de primele "mese combinate" iar capritele se pregatesc de mutarea la stana. Oricat mi-am dorit sa le tin acasa pe vara pentru lapte se pare ca sufera legate si nu le prieste. In schimb mi-am facut abonament la lapte (de vaca) la o vecina si chiar am facut cas zilele astea...
In rest ... vise. Multe vise amestecate in noianul de treburi zilnice.


01 mai, 2012

un sut in fund, un pas inainte...


In viata cel mai mult imi doresc liniste. O binecuvantata monotonie a zilelor care curg una dupa alta fara furtuni de nici un fel... Dar pana acum am avut parte doar de momente de acalmie. Cand credeam ca in sfarsit am ajuns la un stadiu de "asezare", de confort psihic si sufletesc aparea cate o intamplare ca o tornada care sa imi dea viata peste cap. De cele mai multe ori "tornadele" veneau din exteriorul micului meu univers si intorcea totul cu fundul in jos. De fiecare data incercam (cu stradanii) sa vad partea plina a paharului. Cu o logica a intamplarilor capatata in ani de experienta imi spuneam ca "tot raul e spre bine" si ca mai devreme sau mai tarziu o sa vad si partea buna a intamplarii. Si rare au fost momentele cand sa nu apara si acea "parte buna". Doar ca perioada de zbucium, de munca intensa si de reorganizare a micului meu univers a fost mereu grea, cu dinti stransi cu incurajari verbale atat pentru baieti cat si cu mine in oglinda, in gand.....
Si de fiecare data am avut motive pentru care sa multumesc in ciuda greutatilor, a efortului concentrat pe mersul mai departe, a "pasului inainte"... Si privind in urma, constat cu surprindere ca fiecare "sut in fund" de la viata a fost un mare "pas inainte".....