Pagini

31 iulie, 2012

"Mutulica"

"Mutulica" a ajuns la final. Am lucrat la el in vara anului 2010 timp de 2 saptamani ploioase si apoi am luat o pauza lunga. La finalul anului acesta scolar l-am luat la gradiniti si am mai impuns in pauza de masa iar acum am terminat de umplut. (operatie care mi se pare plictisitoare si o las la urma la fiecare goblen).

23 iulie, 2012

Piticot si Fundita

Cei doi mici blanosi din gospodarie. Primul cu labuta bandajata deoarece s-a bagat sub masina si si-a prins labuta la roata iar cealata murdarica foc de la obraznicii:











pepene galben

Am luat un pepene galben "rapanos" si pentru ca Matei nu se da in vant dupa el asa simplu am facut un soi de salata de fructe. L-am taiat in doua (pe latime) si l-am curatat. in prima jumatate am pus zahar cat sa umplu mijlocul si l-am stropit cu 2-3 linguri de coniac.




A doua jumatat am scobit-o cu lingurita ca sa scot bilute (nu au iesit decat bucatele) si am adaugat mure, zahar si cateva linguri de coniac.
Ambele jumatati au stat cuminti in frigider cam 24h si au fost un desert racoros de seara.

"Maica Domnului facatoare de minuni de la Neamt"





Dupa 3 ani si 2 luni am reusit sa termin icoana. Si sper ca joi sa o duc la inramat.
Am lucrat cu gherghef rotund si am avut si ajutoare:

18 iulie, 2012

cura detoxifiere - prima zi

Anul asta am reusit sa imi fac tinctura de soc. Putintica pentru ca abia au inceput sa se inroseasca fructele de soc. Si daca tot am facut-o am inceput si cura de 30 de zile de detoxifiere. Sper sa aiba efecte si asupra greutatii mele. Si pentru ca nu am cantar in casa voi folosi centimentru. (92 cm in talie).

05 iulie, 2012

Creme si unguiente facute in casa

un alt articol scris pentru aici
O alta gama de produse asociata plantelor medicinale sunt cremele si unguientele preparate in casa.
Se pleaca de la o baza a cremei la care se adauga plantele necesare.Singura problema care poate aparea este legat de faptul ca aceste creme sunt grase iar pentru un efect hidratant sau pentru a nu simti pielea incarcata se aplica pe pielea umeda.
Se foloseste o grasime care se topeste la baia de abur (recipientul se pune deasupra unei oale cu apa care fierbe), se adauga plantele maruntite si se da un clocot (3-5 min). Se lasa sa se odihneasca pana a doua zi cand se reincalzeste, se filtreaza si se pune in recipiente de sticla (borcanele) la rece.
Grasimea poate fi de la untura de porc (acea grasime din interiorul abdomenului cu o textura mai fina) cu un miros nu prea placut, margarina, unt clarifiat pana la unt de cacao sau de shea in functie de ce textura dorita, de costuri sau de ce este la indemana. In general se folosesc 200-250 gr de grasime solida iar un cazul untului clarifiat, cantitatea obtinuta dintr-un pachet. Pentru consistenta se adauga la crema si un pic de ceara naturala (cat o cireasa sau o lingura daca e topita) inainte de a se pune in recipient. Imbunatateste efectele cicatrizante ale cremei dar se poate si fara ceara daca nu avem naturala (cea cu parafina este total neindicata)
O crema extrem de folosita pentru proprietatile sale cicatrizante si reparatorii ale pielii este crema de galbenele. Folosita atat in caz de arsuri (solare sau "de bucatarie"), calcaie intarite, ciuperci si micoze ale piciorului cat si in acnee, furunculi, zharieturi sau julituri. In cazul in care sunt copii in casa ar trebui sa fie nelipsita din frigider.
Ingrediente: la 200-250 gr de baza se pune o mana de flori maruntite.
Pentru un efect calmant se pot pune si cateva flori de levantica sau 3-5 picaturi ulei esential de levantica.
Un alt unguient indicat in cicatrici vechi, inestetice dar si a urmelor lasate de infectii sau diferite substante chimice este crema de sanzaiene galbene.
Mod de preparare: 200-250 gr de grasime fierbinte se toarna peste o mana de flori maruntite si se lasa pana a doua zi. Crema rezultata va avea o tenta verzuie.
Unguientul de tataneasa este extrem de util pentru cicatrizarea estetica fiind aplicat imediat dupa inchiderea ranilor si incetarea supuratiilor. Ajuta la refacerea rapida a pielii dupa rani, arsuri si interventii chirurgicale dar si la consolidarea articulatiilor dupa entorse si luxatii. In cazul fracturilor accelereaza refacerea tesutului osos si consolidarea oaselor. In timpul perioadei reci, masajul corpului cu acest unguient dupa baie, previne reumatismul si problemele pielii legate de frig datorita efectelor sale vitalizante.
Mod de preparare: Se prepara intai o tinctura din 10 linguri radacina de tataneasa uscata si macinata si 300 ml alcool de 70 grade. Se lasa la macerat 10 zile dupa care se filtreaza. In untul clarifiat fierbinte s epune o lingurita ceara de albine curata si se amesteca pana se dizolva complet. Se lasa la racit si cand are o consistenta semisolida se adauga treptat tinctura de tataneasa, amestecand energic pentru omogenizare. Se pune tinctura atat cat poate untul sa inglobeze (pana se formeaza o mica pelicula de tinctura care nu se mai incorporeaza). Se pastreaza la frigider.
Un unguient de tataneasa pentru protectie solara se obtine daca adaugam 2 lingurite de ceara si 2 lingurite de ulei de catina. Protejeaza pielea impotriva razelor solare, a vantului dar si iarna impotriva crivatului si a frigului.
 Pentru infectii sau leziuni genitale (candida, tricomonas, infectii bacteriene, plagi, cicatrici cheloide) un excelent adjuvant (pentru ca nu distruge flora microbiana specifica ci doar accelereaza proceselele de autovindecare si autoprotectie locala) este unguientul de tataneasa facut astfel: varfurile de tataneaza inflorite cu tot cu frunze se usuca in strat subtire la umbra, se maruntesc in rasnita de cafea si se trec prin sita apoi se adauga apa calda cate putin pana rezulta o pasta. Se aplica imediat.
Pentru mancarimi si usturimi ale pielii (arsuri solare, alergii, intepaturi de insecte) se prepara o crema de sunatoare (pojarnita) prin turnarea grasimii fierbinti (200-250 gr) peste 4 linguri de flori maruntite (pisate in piua sau trecute prin rasnita de cafea). Se pot adauga si 10 picaturi ulei de menta sau o lingurita de menta maruntita.
O crema cu efecte puternice antireumatice si pentru imbunatatirea circulatie periferice este crema de ardei iute. In grasimea fierbinte (200-250 gr) se adauga 3-4 linguri de ardei maruntit si se fiebe 10 min. Se filtreaza si se da la rece. Din pacate crema nu este suportata de toata lumea asa ca se recomanda sa se faca o proba pe o portiune mica de piele inainte de a fi utilizata. Daca apar mancarimi, usturimi sau roseala puternica exista o reactie alergica la ardeiul iute si nu se recomanda folosirea cremei.
Tot preparat in casa poate fi si deodorantul solid.
Ingrediente: 5 linguri unt de shea sau de cacao, 3 linguri bicarbonat de sodiu, 2 linguri amidon, 10 picaturi vitamina E, 10 picaturi ulei esential. Se ncalzeste untul la baia de abur, se adauga amidonul si bicarbonatul iar cand pasta a devenit omogena se ia de pe abur, se pun picaturile amestecand si se toarna in recipiente (tuburi goale de deodorant solid).
Fiind preparate in casa se cunoaste exact compozitia lor, lipsesc aditivii de culoare, textura, conservare care de multe ori au efecte nocive pe termen lung si nu in ultimul rand se pot prepara cu costuri reduse.
Si daca sunt facute in casa au un ingredient extrem de special, care lipseste la produsele de serie: dragostea..

02 iulie, 2012

Pepenele galben - sanatate naturala



Originea exacta a pepenelui galben nu se stie. Se banuieste ca prima data ar fi fost cultivat in India, Persia Antica sau in Africa. Ceea ce e sigur e faptul ca ne protejeaza plamanii si retina de factorii daunatori.
Acest fruct este o sursa excelenta devitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C si minerale. 100g de pepene galben consumate in fiecare zi asigura 108% din necesarul zilnic de vitamina A.
Potrivit unui studiu la care au participat aproximativ 50.000 de femei cu varsta cuprinsa intre 45 si 67 de ani, cele care au asimilat multa vitamina A si-au micsorat riscul de a dezvolta cataracta cu 39 de procente. Daca iti doresti o piele sanatoasa, solutia e vitamina A din pepenele galben.
Indiferent ca esti fumator activ sau pasiv, vitamina A te protejeaza intr-o oarecare masura de consecintele consumului de tigari, conform unei cercetari efectuate de Universitatea din Kansas, Statele Unite ale Americii.
Vitamina C stimuleaza celulele albe sa lupte cu infectiile si chiar distruge direct bacteriile si virusurile si  reactiveaza vitamina E, "atacata" de radicalii liberi.
Ce mai contine pepenele galben:
- betacaroten, luteina, zeaxantina si criptoxantina, flavonoide care ne protejeaza de actiunea radicalilor liberi (eficient pentru protejarea globilor oculari);
- potasiu (influenteaza presiunea arteriala si previn atacurile de cord);
- mangan;
- fibre. Combinatia de vitamine din complexul B, mangan, fibre si potasiu inseamna pentru corpul uman o buna sursa de energie si stabilizarea nivelului de zahar din sange.
Pepenele galben isi aduce aportul si in lupta impotriva cancerului: de colon, mamar, de prostata, de plamani, pancreatic etc.
Pepenele galben este sarac in calorii si grasimi (100 g de fruct inseamna doar 34 de calorii), dar bogat in vitamine si minerale, deci numai bun de mancat.

Rosiile

Rosii si alte legume

Rosiile reprezinta o sursa de antioxidanti valorosi, de fibre, de vitamine şi de minerale. Au un conţinut mic de grăsimi şi aduc organismului foarte putine calorii (18 calorii la 100 g). Toate aceste calitati le fac ideale pentru consumul frecvent, daca sunt de calitate.

Rosia ocupa locul doi, dupa cartof, intre legumele utilizate în bucătărie. Popularitatea sa culinara este de inteles daca ne gandim la numeroasele sale calitati nutritionale, dar mai ales la combinarea perfecta intr-o gama variata de feluri de mancare. Astfel, datorita gustului dulce-acrisor, rosiile pot fi combinate aproape cu orice; pot fi preparate aproape in orice mod: supe, ciorbe, salate, ghiveciuri, la grill, pentru ca nu-si pierd calitatile nutritionale.
Studiile efectuate pe consumatorii de rosii au scos la iveala beneficiile acestora asupra organismului uman, rezultatele fiind uimitoare. Rosia, prin continutul sau, a reusit sa vindece boli a caror vindecare nu consta decat in speranta.
Ce contin rosiile?
Rosiile contin o multime de vitamine, cele mai importante fiind vitamina A (foarte importanta pentru ochi), complexul de vitamine B (B1, B2, B5, B6 – care printre altele protejeaza sistemul nervos, sistemul osos si metabolismul), vitamina C (care contribuie la o buna functionare a sistemului nervos si a sistemului cardiovascular), vitamina E (responsabila de mentinerea tineretii). Rosiile mai contin si cantitati semnificative de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu si seleniu, precum si acizi organici, acestia din urma avand un rol important pentru sistemul digestiv.
Beneficiile consumului de rosii asupra organismului
Faptul ca rosiile sunt sanatoase si au o gramada de proprietati antioxidante nu mai reprezinta nicio noutate pentru nimeni. Dar ca sucul de rosii este foarte bun pentru a-ti mentine sanatatea oaselor si pentru a preveni osteoporoza, s-ar putea sa fie o surpriza pentru tine. Iata asadar o serie de avantaje si beneficii asupra sanatatii aduse de consumul regulat de rosii sau suc de rosii.
SUCUL DE ROSII INTARESTE OASELE
Sucul de rosii este capabil sa tina osteoporoza departe. Sucul de rosii, datorita continutului sau bogat in licopeni, contribuie la mentinerea sanatatii oaselor, dar si la prevenirea anumitor forme de cancere, cum ar fi cel de prostata, de san, de pancreas, cervical, de piele, de ovare sau de stomac sau la prevenirea bolilor cardiovasculare. Oamenii de stiinta canadieni spun ca nu e nevoie de mai mult de 2 pahare de suc de rosii pe zi pentru a obtine toate aceste efecte minunate.
ROSIILE PREVIN REUMATISMUL
Pe langa cele mentionate mai sus, trebuie sa stii ca rosiile nu ingrasa, nu au grasimi, sunt foarte bogate in potasiu, vitaminele A, C si K, fier si calciu si chiar fosfor. Toate acestea, in combinatie cu licopenul si cu o alta substanta care se regaseste in rosii si care are proprietati asemanatoare cortizonului au rolul de a transforma rosiile intr-un depurativ si antiinflamator puternic. Infectiile renale, urinare, guta sau chiar cosntipatia si reumatismul pot fi vizibil ameliorate prin consumul regulat de rosii sau suc de rosii. Daca urmaresti sa faci o detoxifiere generala, sucul de rosii poate deveni aliatul tau numarul 1.
Rosiile crude sunt foarte benefice pentru sanatatea ta si spre deosebire de alte alimente este important de stiut ca acestea isi pastreaza beneficiile si daca sunt gatite, prin pregatire termica eliberandu-se si mai multe substante benefice, care in mod normal ar fi blocate in coaja nedigerabila.
ROSIILE SI DIETA
Datorita numarului nesemnificativ de calorii dar si a numeroaselor vitamine pe care acestea le contin, rosiile pot fi folosite in diete cu success si pot fi un aliat de nadejde in curele de slabire. Dieta cu rosii te poate ajuta sa slabesti doua-patru kilograme intr-o saptamana, daca numarul de calorii este sub 1800, daca urmaresti o dieta rapida.
Dieta cu rosii este un inamic pentru celulita asa ca ai un motiv in plus sa consumi cat mai multe rosii. Ceea ce trebuie sa mai stii este faptul ca dieta cu rosii este secretul unui bronz stralucitor, mineralele si vitaminele din rosii avand capacitatea de a proteja foarte eficient pielea de actiunea razelor solare si de a stimula producerea de pigment natural in piele.

fire

De ceva vreme imi tot descarc modele de goblenuri, minigoblenuri si alte miniaturi dar marea mea problema erau firele. In orasele mai apropiate nu am gasit decat oferte extrem de limitate la game de culori. Ma consolasem deja cu gandul ca va trebui s ama limitez la atele ramase de la goblenele lucrate. Dar zilele astea am primit pe mail o oferta de la http://www.goblenart.ro/fire.html cu o gama variata de culori si la preturi destul de bune. Doar timp de lucru sa am....