un loc in care gandurile isi fac cuib, in care speranta ridica iubirea la rangul cuvenit.......
Pagini
▼
29 ianuarie, 2013
cos crosetat
Dupa incendiu am ramas cu cateva jachete de diverse culori putin arse sau dogorite (patate de la caldura) dar care nu erau croite (cu taietura la cusaturi) asa ca le-am desirat si lasat in dulap asteptand sa imi vina o idee. Am cochetat cu tricotatul dar fiind bumbac cu multe fire nu imi placea rezultatul. Pana cand pe un forum cu lucru de mana am vazut niste cosuri de sfoara crosetate. Si cum imi tin "lucrul" (ce tricotez) langa pat, de regula jos m-am gandit sa imi fac un suport la gheme si andrele. Sigurul croset din casa era cel de la revista "Invat sa tricotez" dar destul de gros (nr.4). Asa ca am pus firele in 2, in 3 si apoi in 4 pana cand am fost multumita de cat de "tare" statea bucatica crosetata. Nu am respectat nici un model ci m-am lasat purtat de inspiratie (lucrat "dupa ureche"). Am vrut sa fac si un capac dar nu am fost multumita de rezultat asa ca l-am desfacut. Probabil va deveni un suport de pus pe masa sub cosuld e paine.
Sotului i-a placut combinatia de roz cu rosu asa ca a venit cu ideea sa fac naproane mici de pus sub farfurie. Probabil o sa incerc daca ma mai tine "microbul crosetatului"....
Soparla japonezului
Pentru a-și renova casa, un japonez a făcut o spărtură într-un perete. Casele japoneze au în mod normal un spațiu gol între pereții din lemn. Cu surprindere a constatat că acolo se afla o șopârlă blocată din cauza unui cui bătut din afară, într-unul din picioarele sale.
I-a fost milă cînd a văzut aceasta, dar în același timp a fost și curios, dîndu-și seama că cuiul a fost bătut cu câțiva ani în urmă, când a fost construită casa.
Ce se întâmplase…!?!Șopârla a supraviețuit în această poziție atât de mult timp! Într-un perete despărțitor închis de mai mulți ani, fără a se mișca. Pare imposibil de crezut. Atunci, se întrebă, cum de aceasta șopârlă supraviețuise atât de mult, fără să se miște, odată ce piciorul său a fost țintuit!?Și-a oprit munca pentru a observa șoparla, pentru a vedea ce face și cum se hrănește. Ceva mai târziu, neștiind de unde, a aparut o altă șopârlă, cu o insecta în gură.
Ah! Asta l-a uimit și l-a atins profund.
Soparla prinsă în cui, a fost hrănita ani de zile de către altă șoparlă…
Imaginați-vă! A făcut acest lucru continuu, pentru o atât de lungă perioadă de timp, fără a renunța la speranță pentru partenerul său.
Gândiți-vă. Ați face asta pentru cineva? Pentru partenerul vostru, pentru părinții, frații sau prietenii vostri?
Imaginați-vă că o creatură mică poate face ceea ce o creatură binecuvântată cu o minte strălucită, poate face cu greutate…
Cu avansul tehnologic din aceasta eră a comunicațiilor, accesul nostru la informație devine tot mai rapid. Dar distanța dintre ființele umane se reduce oare la fel de mult…?
De aceea, nu-i abandonați niciodată pe cei dragi. Nu le spuneți că sunteți ocupați, atunci când au nevoie de voi… Este posibil să aveți întreaga lume la picioarele voastre. Dar voi ați putea fi întreaga Lume pentru ei…
I-a fost milă cînd a văzut aceasta, dar în același timp a fost și curios, dîndu-și seama că cuiul a fost bătut cu câțiva ani în urmă, când a fost construită casa.
Ce se întâmplase…!?!Șopârla a supraviețuit în această poziție atât de mult timp! Într-un perete despărțitor închis de mai mulți ani, fără a se mișca. Pare imposibil de crezut. Atunci, se întrebă, cum de aceasta șopârlă supraviețuise atât de mult, fără să se miște, odată ce piciorul său a fost țintuit!?Și-a oprit munca pentru a observa șoparla, pentru a vedea ce face și cum se hrănește. Ceva mai târziu, neștiind de unde, a aparut o altă șopârlă, cu o insecta în gură.
Ah! Asta l-a uimit și l-a atins profund.
Soparla prinsă în cui, a fost hrănita ani de zile de către altă șoparlă…
Imaginați-vă! A făcut acest lucru continuu, pentru o atât de lungă perioadă de timp, fără a renunța la speranță pentru partenerul său.
Gândiți-vă. Ați face asta pentru cineva? Pentru partenerul vostru, pentru părinții, frații sau prietenii vostri?
Imaginați-vă că o creatură mică poate face ceea ce o creatură binecuvântată cu o minte strălucită, poate face cu greutate…
Cu avansul tehnologic din aceasta eră a comunicațiilor, accesul nostru la informație devine tot mai rapid. Dar distanța dintre ființele umane se reduce oare la fel de mult…?
De aceea, nu-i abandonați niciodată pe cei dragi. Nu le spuneți că sunteți ocupați, atunci când au nevoie de voi… Este posibil să aveți întreaga lume la picioarele voastre. Dar voi ați putea fi întreaga Lume pentru ei…
Am citit-o la Loredana si mi s-a parut atat de emotionanta incat merita sa fie amintita mai des intai ca lectie de viata si apoi pentru a ne reaminti ca putem invata multe chiar si de la fapturi mici, "inferioare" sau care nu ne sunt prea dragi.
22 ianuarie, 2013
Sfarsit de ianuarie
(Un articol in care am incercat sa adun intr-un un mozaic rete usor de facut in serile lungi de iarna pentru Ziarul de Iasi)
Au trecut sarbatorile, a inceput munca iar iarna nu da semne de plictiseala. Dar noi, majoritatea da. Zilele scurte, serile lungi, frigul, zapada, vantul ne fac sa ne invartim seara prin casa intre televizor si bucatarie in cautarea a "ceva de rontait". Dar parca lipseste si cheful de a sta prea mult in preajma cuptorului sau a aragazului. Asa ca incercam floricele cand se aduna familia sau prietenii in jurul unui joc de masa sau pe canapea la un film bun. Si cum scortisoara e aroma de sezon ne duce cu gandul la merele coapte cu nuca si scortisoara, la turta dulce (varianta mai ieftina de post) sau la biscuiti. Avantajul biscuitilor facuti in casa e ca putem transforma gatitul intr-o activitate de familia mai ales cand sunt si copii. Faina dar mai ales formele ne imbie la joaca. Tot o joaca sunt si covrigeii de casa. Dar parca ar merge ceva mai dulce asa ca ne gandim la unul rapid cum e crema de zahar ars. Iar daca ne-a mai ramas prin camara ceva ciocolata de la sarbatori putem sa ne incalzim cu o ceasca de ciocolata calda sau putem face o prajiturica de biscuiti fara foc.
Si toate astea ne pot insoti alaturi de o carte, ceva filme sau lucru de mana pe drumul serilor lungi spre primavara.
Au trecut sarbatorile, a inceput munca iar iarna nu da semne de plictiseala. Dar noi, majoritatea da. Zilele scurte, serile lungi, frigul, zapada, vantul ne fac sa ne invartim seara prin casa intre televizor si bucatarie in cautarea a "ceva de rontait". Dar parca lipseste si cheful de a sta prea mult in preajma cuptorului sau a aragazului. Asa ca incercam floricele cand se aduna familia sau prietenii in jurul unui joc de masa sau pe canapea la un film bun. Si cum scortisoara e aroma de sezon ne duce cu gandul la merele coapte cu nuca si scortisoara, la turta dulce (varianta mai ieftina de post) sau la biscuiti. Avantajul biscuitilor facuti in casa e ca putem transforma gatitul intr-o activitate de familia mai ales cand sunt si copii. Faina dar mai ales formele ne imbie la joaca. Tot o joaca sunt si covrigeii de casa. Dar parca ar merge ceva mai dulce asa ca ne gandim la unul rapid cum e crema de zahar ars. Iar daca ne-a mai ramas prin camara ceva ciocolata de la sarbatori putem sa ne incalzim cu o ceasca de ciocolata calda sau putem face o prajiturica de biscuiti fara foc.
Si toate astea ne pot insoti alaturi de o carte, ceva filme sau lucru de mana pe drumul serilor lungi spre primavara.
Ciocolata calda
Si cum mi-a ramas niste ciocolata de la sarbatori iar lui Matei ii place ciocolata calda am incercat o varianta de casa.
Am pus in ibric cateva bucati de ciocolata cu 3-4 linguri de apa si am lasat la foc mic sa se topeasca. Am adaugat o cana de lapte cald iar deasupra un pic de frisca (tot de casa).Spre surprinderea mea a iesit destul de groasa. La urmatoarele incercari am pus un pic de scortisoara in ceasca lui iar in a mea un pic de coaja de portocala rasa (cea de la borcan in zahar care o tin pentru prajituri) si am fost incantati de rezultat.
Am pus in ibric cateva bucati de ciocolata cu 3-4 linguri de apa si am lasat la foc mic sa se topeasca. Am adaugat o cana de lapte cald iar deasupra un pic de frisca (tot de casa).Spre surprinderea mea a iesit destul de groasa. La urmatoarele incercari am pus un pic de scortisoara in ceasca lui iar in a mea un pic de coaja de portocala rasa (cea de la borcan in zahar care o tin pentru prajituri) si am fost incantati de rezultat.
Crema de zahar ars
7-8 oua
un litru de lapte fiert si racit
2 cani zahar (una pentru cei ce vor mai putin dulce)
arome
Se pune in tava (e mai comod o tava rotunda sau ovala) 3-4 linguri de zahar si se aseza pe foc mic pana se topeste amestecand sau miscand tava ca sa nu se inegreasca (devine amar). Se rasuceste tava pana cand zaharul imbraca atat fundul cat si lateralele. Se bat ouale intregi, se adauga zaharul, laptele si aromele. Se rastoarna in tava si sa da la cuptorul incins. E gata cand apar petele de zahar ars pe suprafata cremei.
un litru de lapte fiert si racit
2 cani zahar (una pentru cei ce vor mai putin dulce)
arome
Se pune in tava (e mai comod o tava rotunda sau ovala) 3-4 linguri de zahar si se aseza pe foc mic pana se topeste amestecand sau miscand tava ca sa nu se inegreasca (devine amar). Se rasuceste tava pana cand zaharul imbraca atat fundul cat si lateralele. Se bat ouale intregi, se adauga zaharul, laptele si aromele. Se rastoarna in tava si sa da la cuptorul incins. E gata cand apar petele de zahar ars pe suprafata cremei.
covrigei
1 pachet margarina (unt/untura)
1 cana lapte
2 oua
3 lingurite sare mare
drojdie cat o nuca
Se framanta un aluat potrivit de tare. Se lasa jumate de ora sa se odihneasca aluatul si sa creasca putin apoi se modeleaza covrigei in palme (fie cercuri simple, fie in bucle) sau se taie cu forma si se aseza in tava. Se pot unge cu un ou batut bine si presara cu sare mare, chimion, susan sau mac. Se coc la foc tare.
1 cana lapte
2 oua
3 lingurite sare mare
drojdie cat o nuca
Se framanta un aluat potrivit de tare. Se lasa jumate de ora sa se odihneasca aluatul si sa creasca putin apoi se modeleaza covrigei in palme (fie cercuri simple, fie in bucle) sau se taie cu forma si se aseza in tava. Se pot unge cu un ou batut bine si presara cu sare mare, chimion, susan sau mac. Se coc la foc tare.
Turta dulce
350 gr miere
350 gr faina
3 oua
3 linguri zahar
1 lingurita bicarbonat
1 lingurita scortisoara
1 lingura ulei
1 pahar nuci pisate (facultativ)
Se pune miere intr-un vas si se amesteca la cald pana se inmoaie (nu direct pe foc) si se adauga bicarbonatul amestecand in continuare. Se da de la cald si se pune faina in ploaie, ouale intregi pe rand apoi restul ingredientelor. Se pune in tava tapetata si se da la cuptor la foc potrivit. Se lasa pana la proba scobitorii.
350 gr faina
3 oua
3 linguri zahar
1 lingurita bicarbonat
1 lingurita scortisoara
1 lingura ulei
1 pahar nuci pisate (facultativ)
Se pune miere intr-un vas si se amesteca la cald pana se inmoaie (nu direct pe foc) si se adauga bicarbonatul amestecand in continuare. Se da de la cald si se pune faina in ploaie, ouale intregi pe rand apoi restul ingredientelor. Se pune in tava tapetata si se da la cuptor la foc potrivit. Se lasa pana la proba scobitorii.
21 ianuarie, 2013
turta dulce de post
500 gr zahar
500 ml apa
1-2 lingurite scortisoara
un praf de copt
faina cat cuprinde
Se face un sirop cald, se adauga scortisoara, praful de copt si faina pentru un aluat ca de chec. Se da la cuptor si se verifica cu scobitoarea. Se pudreaza si se mananca in aceeasi zi. Dupa mai mult de 24 de ore devine "gumata".
500 ml apa
1-2 lingurite scortisoara
un praf de copt
faina cat cuprinde
Se face un sirop cald, se adauga scortisoara, praful de copt si faina pentru un aluat ca de chec. Se da la cuptor si se verifica cu scobitoarea. Se pudreaza si se mananca in aceeasi zi. Dupa mai mult de 24 de ore devine "gumata".
20 ianuarie, 2013
biscuiti cu....
biscuiti cu scortisoara |
E o reteta pe care o adaptez in functie de ce am prin dulap...
Ingrediente: un pachet unt (margarina sau 250 gr untura) se freaca cu 100 gr zahar. Se adauga 1-2 oua (facultativ), praf de copt, "aromele" si faina cat cuprinde un aluat potrivit de tare.
"aromele" pot fi: vanilie, 1 lingurita scortisoara, o cana nuci pisate, migdale, o lingurita nes, o cescuta cafea tare, o cana lapte, coaja rasa lamaie, esente....
Se intinde foaie nu prea groasa si se decupeaza cu forme sau se taie cu o roata dintata sau chiar cu un cutit. Se dau la cuptor, incins, pentru 15-20 min.
Pot fi pudrati sau decorati cu diverse glazuri in functie de sezon sau evenimente.
Poat fi facuti atat in post cat si in restul anului.
Se pot pastra in cutii de tabla sau borcane mari de sticla acoperita. Merg atat dimineata la cafea, la pranz la ceai cat si seara la televizor.
13 ianuarie, 2013
diagrame pemtru martisoare
Si pentru ca se apropie 1 martie, iar pentru martisoarele cusute e nevoie de timp m-am gandit la martisore cu initiale:
minunatii facute de mana
Pe langa minunile facute de mana, la aniversare, Ghemuletul incalcit ne arata si minunile dragostei si daruirii
Patrunjelul - radacina
Articol preluat din Formula As
Vindecarea
naturala este o stiinta, poate cea mai complexa stiinta din lume,
pentru ca ne arata cum sa ne reintegram in armonia lumii in care traim,
insanatosindu-ne.
Dar dincolo de latura stiintifica, mai exista ceva, o extraordinara poveste a tainelor ascunse acolo unde nici nu banuim. In radacina de patrunjel, de exemplu. Stiati ca aceasta leguma poate vindeca boli cum ar fi cancerul, ca poate reda tineretea biologica si ca grecii antici credeau despre ea ca uneste lumea viilor cu cea a mortilor, continand in radacina ei si o particica de nemurire? Fiecare leguma, fiecare planta medicinala poarta cu ea povesti nemaipomenite, dar si conexiuni incredibile, intre ceea ce se credea a fi doar o superstitie sau o credinta naiva si studii de ultima ora ale medicinei moderne, care confirma toate "ereziile". Va propunem sa parcurgem o noua fila din marea carte a naturii si a vindecarilor naturale, reluand povestea "banalului" patrunjel.
Cum preparam si cum administram radacina de patrunjel
Mai intai de toate, trebuie stiut ca cele mai bune efecte terapeutice se obtin consumand radacini de patrunjel proaspete si nu conservate prin congelare sau preparate prin incalzire, care isi pierd multe din calitatile vindecatoare. Dupa doua saptamani de congelare, se pierd aproximativ 50% din majoritatea vitaminelor, in timp ce prin fierbere, este pierdut un procent de 50-70% din continutul de vitamina C, vitamina E, de vitamine din complexul B.
Sucul
Este forma cea mai eficienta de administrare a patrunjelului din punct de vedere terapeutic. Se obtine cu ajutorul storcatorului electric centrifugal, din radacinile de patrunjel bine spalate, dar necuratate de coaja, care este partea cea mai bogata in substante nutritive. Coaja va fi doar spalata foarte bine si vor fi indepartate cu ajutorul cutitului partile stricate. Dupa stoarcerea patrunjelului, sucul se consuma de preferinta imediat sau, daca nu este posibil acest lucru, se pastreaza la rece, in recipiente bine inchise, dar nu mai mult de sase ore. De regula, un adult va consuma zilnic 30-100 ml de suc de radacina de patrunjel, in combinatie cu suc de morcov (in proportia de minimum 1:4, sucul de patrunjel fiind mai greu tolerat de tubul digestiv). Sucul de patrunjel obtinut prin centrifugare este cea mai eficienta forma de administrare a acestei legume, deoarece vitaminele, enzimele, mineralele, flavonoidele si compusii aromati pe care ii contine sunt foarte usor de asimilat. Sucul obtinut prin simpla mixare (zdrobire) a patrunjelului, neurmata de centrifugare, nu are aceleasi efecte terapeutice, deoarece continutul mare de celuloza impiedica o buna asimilare a vitaminelor.
Salata
Se obtine dand prin razatoare radacinile de patrunjel, bine spalate in prealabil. La patrunjelul ras, se adauga morcov, ulei presat la rece, putin suc de lamaie si sare dupa gust. La salatele de patrunjel se mai pun, de obicei, radacina de telina, varza sau sfecla rosie rasa, precum si marar sau patrunjel verde. Salata de patrunjel este excelenta pentru stimularea digestiei si a tranzitului intestinal (combate constipatia). Ea este si un puternic stimulent al activitatii ovarelor, apiolul, substanta care da mirosul aromat, specific acestei legume, avand efecte de stimulare a acestor glande endocrine.
Patrunjelul fiert
Poate
fi consumat ca atare, sub forma de piure sau adaugat in diverse alte
mancaruri (ciorbe, tocanite, ghiveciuri etc.). In urma fierberii,
aproximativ 70% din vitamina A continuta de planta este distrusa, la fel
ca si vitamina C si multe alte substante nutritive. Totusi, este
important de stiut ca vitaminele si mineralele ramase dupa fierbere vor
fi mult mai usor de asimilat din patrunjelul fiert decat din cel crud.
Mai mult, patrunjelul fiert este foarte bine digerat si tolerat de catre
tubul digestiv, fiind recomandat, in mod special, persoanelor
convalescente ori care datorita unor afectiuni gastro-intestinale nu
suporta cruditatile. Din aceste motive, patrunjelul fiert poate avea,
uneori, o aplicabilitate terapeutica mai mare decat cel consumat crud.
Decoctul de patrunjel
Sase radacini de patrunjel de marime medie, spalate bine, dar nedecojite, se pun la fiert, in trei sferturi de litru de apa clocotita, unde se lasa la foc mic, vreme de 15-20 de minute. Se filtreaza, iar lichidul rezultat se bea cat mai cald posibil, pe stomacul gol, in una-doua reprize. Acest decoct are efecte puternic diuretice si usor sudorifice, scotand apa suplimentara din tesuturi, favorizand activitatea rinichilor si ajutand la eliminarea microlitiazei. Are, de asemenea, efecte de reducere a apetitului alimentar, decoctul cald consumat cu 5-10 minute inainte de masa ajutand in curele de slabire.
Tratamente preventive cu patrunjel
* Hipoglicemia - puseele de hipoglicemie sunt o problema de sanatate despre care se vorbeste destul de rar, dar care este foarte frecvent intalnita. Scaderea glicemiei pe fondul unor deficiente metabolice duce la incapacitate de concentrare, la simptome cum ar fi durerile de cap si vertijul, creeaza nevoia imperioasa de alimente dulci super-concentrate, fiind astfel una din principalele cauze ale aparitiei diabetului. Salatele de patrunjel si sucul de patrunjel consumate frecvent ajuta la stabilizarea nivelului zaharului din sange, prin reglarea secretiei de insulina, dar si a activitatii glandelor cortico-suprarenale.
* Calculi biliari - administrarea de patrunjel stimuleaza colecistul sa evacueze bila, prevenind astfel stazele si formarea calculilor (pietrelor) la acest nivel. Se recomanda consumul de salate cu aceasta leguma cruda, care intre altele regleaza nivelul colesterolului si al bilirubinei din lichidul biliar.
* Calculi renali - se tin de doua ori pe an cure cu suc de patrunjel, din care se beau cate 50 ml (in combinatie cu 300 ml de suc de morcov), zilnic, vreme de minimum doua saptamani. Radacina de patrunjel contine substante cu puternic efect diuretic, care stimuleaza producerea urinei si eliminarea sa. De asemenea, contine substante care dilata usor caile urinare, ajutand la eliminarea calculilor de mici dimensiuni, care prin acest tratament sunt "spalati" si antrenati prin diureza.
* Dispepsie, indigestie - radacina de patrunjel consumata ca aperitiv, mai ales in salate, este un garant al bunei digestii. Aceasta, deoarece stimuleaza producerea de sucuri gastrice, stimuleaza miscarile musculaturii netede a tubului digestiv, are efecte carminative, prevenind formarea gazelor in intestin si aparitia colicilor abdominale.
Tratamente interne cu patrunjel
* Cancer pulmonar - falcarinolul si falcarindiolul, doua substante continute din belsug in radacina de patrunjel (in special in coaja sa), au efecte antitumorale redutabile, a caror eficienta a putut fi demonstrata prin studii de medicina experimentala. Se recomanda cure cu o durata de 12 saptamani, timp in care se consuma cate 100 ml de suc de patrunjel (combinat cu 500 ml de suc de morcov) pe zi. Intre doua cure se vor face pauze de minimum 4 saptamani. Acest tratament are efecte benefice si pentru atenuarea efectelor adverse ale chimioterapiei, recomandata in tratarea bolii canceroase.
* Tuse - se consuma suc de patrunjel, cate 50-100 ml pe zi, pentru efectele sale antibacteriene si expectorante (saponinele din radacina acestei legume ajuta la eliminarea secretiilor suplimentare de pe caile respiratorii medii si inferioare). Acest tratament este util mai ales in tratarea tusei productive, unde suplimentar se va face si gargara, de 3-4 ori pe zi, cu decoct de patrunjel, preparat dupa reteta prezentata in acest articol.
* Hipertensiune - consumul frecvent de patrunjel, mai ales sub forma de salata (minimum 35 de grame zilnic) este de un foarte mare ajutor in aceasta afectiune. Cercetatorii au observat ca la persoanele care consuma frecvent radacina de patrunjel se constata o scadere si o stabilizare a presiunii arteriale, datorata actiunii principiilor aromatice din patrunjel, la nivelul sistemului nervos central. Patrunjelul scade presiunea sanguina prin efectul sau puternic diuretic. In plus, aceasta leguma este foarte bogata in potasiu, ajutand la normalizarea ritmului cardiac, fiind recomandata si ca adjuvant in aritmia cardiaca.
Dar dincolo de latura stiintifica, mai exista ceva, o extraordinara poveste a tainelor ascunse acolo unde nici nu banuim. In radacina de patrunjel, de exemplu. Stiati ca aceasta leguma poate vindeca boli cum ar fi cancerul, ca poate reda tineretea biologica si ca grecii antici credeau despre ea ca uneste lumea viilor cu cea a mortilor, continand in radacina ei si o particica de nemurire? Fiecare leguma, fiecare planta medicinala poarta cu ea povesti nemaipomenite, dar si conexiuni incredibile, intre ceea ce se credea a fi doar o superstitie sau o credinta naiva si studii de ultima ora ale medicinei moderne, care confirma toate "ereziile". Va propunem sa parcurgem o noua fila din marea carte a naturii si a vindecarilor naturale, reluand povestea "banalului" patrunjel.
Cum preparam si cum administram radacina de patrunjel
Mai intai de toate, trebuie stiut ca cele mai bune efecte terapeutice se obtin consumand radacini de patrunjel proaspete si nu conservate prin congelare sau preparate prin incalzire, care isi pierd multe din calitatile vindecatoare. Dupa doua saptamani de congelare, se pierd aproximativ 50% din majoritatea vitaminelor, in timp ce prin fierbere, este pierdut un procent de 50-70% din continutul de vitamina C, vitamina E, de vitamine din complexul B.
Sucul
Este forma cea mai eficienta de administrare a patrunjelului din punct de vedere terapeutic. Se obtine cu ajutorul storcatorului electric centrifugal, din radacinile de patrunjel bine spalate, dar necuratate de coaja, care este partea cea mai bogata in substante nutritive. Coaja va fi doar spalata foarte bine si vor fi indepartate cu ajutorul cutitului partile stricate. Dupa stoarcerea patrunjelului, sucul se consuma de preferinta imediat sau, daca nu este posibil acest lucru, se pastreaza la rece, in recipiente bine inchise, dar nu mai mult de sase ore. De regula, un adult va consuma zilnic 30-100 ml de suc de radacina de patrunjel, in combinatie cu suc de morcov (in proportia de minimum 1:4, sucul de patrunjel fiind mai greu tolerat de tubul digestiv). Sucul de patrunjel obtinut prin centrifugare este cea mai eficienta forma de administrare a acestei legume, deoarece vitaminele, enzimele, mineralele, flavonoidele si compusii aromati pe care ii contine sunt foarte usor de asimilat. Sucul obtinut prin simpla mixare (zdrobire) a patrunjelului, neurmata de centrifugare, nu are aceleasi efecte terapeutice, deoarece continutul mare de celuloza impiedica o buna asimilare a vitaminelor.
Salata
Se obtine dand prin razatoare radacinile de patrunjel, bine spalate in prealabil. La patrunjelul ras, se adauga morcov, ulei presat la rece, putin suc de lamaie si sare dupa gust. La salatele de patrunjel se mai pun, de obicei, radacina de telina, varza sau sfecla rosie rasa, precum si marar sau patrunjel verde. Salata de patrunjel este excelenta pentru stimularea digestiei si a tranzitului intestinal (combate constipatia). Ea este si un puternic stimulent al activitatii ovarelor, apiolul, substanta care da mirosul aromat, specific acestei legume, avand efecte de stimulare a acestor glande endocrine.
Patrunjelul fiert
Piureul de patrunjel se asimileaza mai usor |
Decoctul de patrunjel
Sase radacini de patrunjel de marime medie, spalate bine, dar nedecojite, se pun la fiert, in trei sferturi de litru de apa clocotita, unde se lasa la foc mic, vreme de 15-20 de minute. Se filtreaza, iar lichidul rezultat se bea cat mai cald posibil, pe stomacul gol, in una-doua reprize. Acest decoct are efecte puternic diuretice si usor sudorifice, scotand apa suplimentara din tesuturi, favorizand activitatea rinichilor si ajutand la eliminarea microlitiazei. Are, de asemenea, efecte de reducere a apetitului alimentar, decoctul cald consumat cu 5-10 minute inainte de masa ajutand in curele de slabire.
Tratamente preventive cu patrunjel
* Hipoglicemia - puseele de hipoglicemie sunt o problema de sanatate despre care se vorbeste destul de rar, dar care este foarte frecvent intalnita. Scaderea glicemiei pe fondul unor deficiente metabolice duce la incapacitate de concentrare, la simptome cum ar fi durerile de cap si vertijul, creeaza nevoia imperioasa de alimente dulci super-concentrate, fiind astfel una din principalele cauze ale aparitiei diabetului. Salatele de patrunjel si sucul de patrunjel consumate frecvent ajuta la stabilizarea nivelului zaharului din sange, prin reglarea secretiei de insulina, dar si a activitatii glandelor cortico-suprarenale.
* Calculi biliari - administrarea de patrunjel stimuleaza colecistul sa evacueze bila, prevenind astfel stazele si formarea calculilor (pietrelor) la acest nivel. Se recomanda consumul de salate cu aceasta leguma cruda, care intre altele regleaza nivelul colesterolului si al bilirubinei din lichidul biliar.
* Calculi renali - se tin de doua ori pe an cure cu suc de patrunjel, din care se beau cate 50 ml (in combinatie cu 300 ml de suc de morcov), zilnic, vreme de minimum doua saptamani. Radacina de patrunjel contine substante cu puternic efect diuretic, care stimuleaza producerea urinei si eliminarea sa. De asemenea, contine substante care dilata usor caile urinare, ajutand la eliminarea calculilor de mici dimensiuni, care prin acest tratament sunt "spalati" si antrenati prin diureza.
* Dispepsie, indigestie - radacina de patrunjel consumata ca aperitiv, mai ales in salate, este un garant al bunei digestii. Aceasta, deoarece stimuleaza producerea de sucuri gastrice, stimuleaza miscarile musculaturii netede a tubului digestiv, are efecte carminative, prevenind formarea gazelor in intestin si aparitia colicilor abdominale.
Tratamente interne cu patrunjel
* Cancer pulmonar - falcarinolul si falcarindiolul, doua substante continute din belsug in radacina de patrunjel (in special in coaja sa), au efecte antitumorale redutabile, a caror eficienta a putut fi demonstrata prin studii de medicina experimentala. Se recomanda cure cu o durata de 12 saptamani, timp in care se consuma cate 100 ml de suc de patrunjel (combinat cu 500 ml de suc de morcov) pe zi. Intre doua cure se vor face pauze de minimum 4 saptamani. Acest tratament are efecte benefice si pentru atenuarea efectelor adverse ale chimioterapiei, recomandata in tratarea bolii canceroase.
* Tuse - se consuma suc de patrunjel, cate 50-100 ml pe zi, pentru efectele sale antibacteriene si expectorante (saponinele din radacina acestei legume ajuta la eliminarea secretiilor suplimentare de pe caile respiratorii medii si inferioare). Acest tratament este util mai ales in tratarea tusei productive, unde suplimentar se va face si gargara, de 3-4 ori pe zi, cu decoct de patrunjel, preparat dupa reteta prezentata in acest articol.
* Hipertensiune - consumul frecvent de patrunjel, mai ales sub forma de salata (minimum 35 de grame zilnic) este de un foarte mare ajutor in aceasta afectiune. Cercetatorii au observat ca la persoanele care consuma frecvent radacina de patrunjel se constata o scadere si o stabilizare a presiunii arteriale, datorata actiunii principiilor aromatice din patrunjel, la nivelul sistemului nervos central. Patrunjelul scade presiunea sanguina prin efectul sau puternic diuretic. In plus, aceasta leguma este foarte bogata in potasiu, ajutand la normalizarea ritmului cardiac, fiind recomandata si ca adjuvant in aritmia cardiaca.
Grecii antici credeau ca patrunjelul uneste lumea viilor cu cea a mortilor |
* Constipatie
- Consumat crud, mai ales sub forma de salata, patrunjelul este un bun
laxativ. Fibrele sale nedigerabile imping precum un piston materiile
reziduale in colon, in timp ce anumite principii active stimuleaza
peristaltismul intestinal, fiind recomandat in constipatia atona. Se
recomanda o cura de 7-14 zile, timp in care se consuma zilnic salate cu
radacina de patrunjel si de morcov, combinate cu ulei de masline presat
la rece si otet de mere cu miere.
* Alergie - radacina de
patrunjel contine o substanta numita apigenina, care reduce intensitatea
reactiei alergice, avand un efect antihistaminic egal ca intensitate cu
cel al unor medicamente folosite frecvent in aceasta afectiune. Se
recomanda cura cu combinatia de sucuri de patrunjel (50 ml zilnic) si
morcov (400 ml zilnic), cu o durata de 2-4 saptamani, facuta mai ales la
inceputul polenizarii sau atunci cand sensibilitatea alergica este in
crestere, datorita unor factori cum ar fi stresul emotional, oboseala,
schimbarile de anotimp etc.* Menstre neregulate - dozele medii de suc de patrunjel (30-50 ml zilnic) au un efect de reglare a ciclului menstrual, dar si de eliminare a durerilor (dismenoree) din timpul menstrelor. Acest efect se datoreaza, se pare, substantelor volatile din radacina acestei legume, substante care stimuleaza activitatea ovarelor, cu o intensitate direct proportionala cu doza in care sunt administrate.
* Amenoree - in doze mari, de pana la 100 ml pe zi, si in cure de 28 de zile, sucul de radacina de patrunjel este un foarte bun emanagog, adica stimuleaza ovulatia si aparitia ciclului menstrual. Este un tratament folosit inca din antichitate pentru combaterea infertilitatii feminine, iar validitatea lui este in curs de confirmare de catre studii stiintifice moderne. Acest tratament este recomandat si pentru prevenirea menopauzei premature.
* Lactatie - se consuma radacina de patrunjel si de morcov, fierte, preparate sub forma de piureuri (eventual impreuna cu cartofi, pentru gust). Cele doua legume stimuleaza lactatia prin actiunea lor la nivelul sistemului endocrin, dar asigura si necesarul de vitamine si minerale in timpul alaptarii. Prin consumul de patrunjel, creste atat cantitatea, cat si calitatea laptelui.
* Osteoporoza - consumul de patrunjel sub forma de salata are efecte de stimulare a productiei de hormoni estrogeni, responsabili pentru asimilarea calciului si pentru consolidarea oaselor. Ca atare, se recomanda administrarea de macar cinci ori pe saptamana a minimum 50 de grame de patrunjel, sub forma de salata, consumat impreuna cu ulei de masline, varza, marar verde.
* Cistita - conform "Comisiei E", organismul guvernamental german de reglementare a administrarii plantelor medicinale, radacina de patrunjel ajuta la eliminarea infectiilor urinare. Se administreaza sucul proaspat, cate 50 ml (combinati cu alti 400 de ml de suc de morcov), de doua ori pe zi, in cure de 10-14 zile. Acest tratament are efecte antibacteriene si antimicotice, stimuleaza diureza, reduce inflamatia si durerea la urinare.
* Litiaza renala - aceeasi comisie guvernamentala germana a dat aviz favorabil si folosirii patrunjelului in tratarea calculilor renali, considerandu-se ca efectul diuretic al acestei plante este de foarte mare ajutor pentru eliminarea microcalculilor din rinichi si din vezica urinara. Tratamentul (este acelasi cu cel de la cistita) cu suc de patrunjel creste rata de filtrare a urinei la nivelul rinichiului, creste cantitatea de apa eliminata din tesuturi, previne formarea calculilor, mai ales a uratilor. Aceasta terapie este foarte buna si in tratarea retentiei de urina.
* Obezitate - cu cateva minute inainte de fiecare masa, se bea cate o cana cu decoct de patrunjel, cat mai cald posibil. Acest tratament reduce sensibil apetitul alimentar, imbunatateste digestia si tranzitul intestinal. De asemenea, decoctul de patrunjel ajuta la scaderi destul de mari (de ordinul kilogramelor) in greutate, prin eliminarea surplusului de apa din tesuturi.
* Artrita reumatoida - se recomanda curele cu o durata de o luna, cu salata de patrunjel, din care se consuma minimum 40 de grame pe zi. Radacina de patrunjel consumata in doze suficiente are efecte antiinflamatoare articulare, prevenind si procesele degenerative la nivelul cartilajelor din articulatii. Actiunea sa terapeutica in bolile reumatice se explica, intre altele, si prin efectul sau antioxidant, despre care vom vorbi in cele ce urmeaza.
* Antioxidant - foarte bogat in vitamina C, in vitamine din complexul B si in vitamina A, toate cu efect antioxidant, patrunjelul mai contine o substanta cu efecte exceptionale de anihilare a radicalilor liberi: apigenina. Studiile de medicina experimentala au aratat ca apigenina stopeaza procesele de imbatranire a tesuturilor, previne sclerozarea vaselor de sange si ajuta la relansarea activitatii hormonale. Se administreaza sucul de patrunjel (obtinut din radacinile nedecojite), cate 50 ml pe zi, in cure de 30 - 60 de zile.
* Fier - se consuma patrunjelul fiert, eventual sub forma de piureuri, cate 50-70 g pe zi, in cure de 3 saptamani. Radacina de patrunjel contine cantitati destul de mari de fier asimilabil, util in tratarea anemiei feriprive. Sucul de patrunjel, impreuna cu sucul de sfecla rosie si cu cel de morcov, combinate in proportii egale, s-au dovedit eficiente si in tratarea anemiei hemolitice.
Tratamente externe cu patrunjel
* Eczema alergica - un tratament de medicina populara romaneasca ce s-a dovedit foarte eficient in tratarea acestei afectiuni este cataplasma cu patrunjel.
* Dureri ale sanilor - trei radacini de patrunjel se fierb, apoi se lasa sa se raceasca, se zdrobesc putin si se invelesc in tifon subtire, aplicandu-se pe locul afectat, unde se lasa vreme de 30 de minute. Imediat dupa scoaterea cataplasmei cu patrunjel fiert, locul se lasa sa stea la aer minimum o ora. Este o aplicatie simpla, care combate eficient inflamatia si are efect calmant. In cazul durerilor si iritatiilor care apar la alaptare, cataplasmele cu patrunjel vor fi alternate cu cele cu frunza de varza proaspata.
Precautii si contraindicatii
* Femeile insarcinate nu vor consuma patrunjel proaspat, mai mult de 10 g pe zi.
* Sucul de patrunjel este total contraindicat in cazul sarcinii, deoarece poate duce la aparitia contractiilor premature. Contraindicatiile nu se aplica, insa, in cazul patrunjelului fiert, care, in doze de maximum 30 g pe zi, nu are efectele adverse mentionate.
* La bolnavii renali cronic, patrunjelul crud sau sub forma de suc va fi administrat in primele zile in doze foarte mici (o cincime din doza normala), deoarece poate avea efecte iritante la nivelul rinichilor.
* Dupa aplicatiile externe cu patrunjel, pielea tratata nu va fi expusa la soare, deoarece pot aparea arsuri, intrucat aceasta leguma are proprietati fotosensibilizante.
Patrunjelul in traditiile lumii
* Grecii antici spuneau despre patrunjel ca ar fi guvernat de zeul lumii subterane a defunctilor, Hades, si de consoarta sa, Persefona. Ca atare, el era folosit pentru a inlesni comunicarea cu cei decedati, dar si pentru transcenderea fricii de moarte si pentru mentinerea tineretii (aceasta leguma "putand tine moartea departe").
* In Roma antica, radacina de patrunjel era mancata de gladiatori, cu putin timp inainte de a intra in arena. Se considera ca luptatorul care mancase radacina patrunjelului isi consumase moartea si, ca atare, nu mai avea a se teme de ea, dobandind un curaj teribil.
* Celtii administrau, cu doua zile inainte de luna plina, mari cantitati de radacina de patrunjel tinerelor femei, pentru a le ajuta sa ramana insarcinate si pentru a naste usor.
* Invatatii din evul mediu considerau ca patrunjelul se afla sub influenta astrala a planetei Mercur. Ca atare, folosirea lui imbunatatea circulatia sanguina, activitatea nervoasa, capacitatile de comunicare, dar si capacitatile de comerciant ale utilizatorului.
08 ianuarie, 2013
pulover Matei
L-am lucrat sa il fac cadou de Craciun. E terminat dar vreau sa ii mai fac o plicatie pe fata ca sa poata deosebi mai usor fata de spate. Caut un fir cu care sa pot "broda" folosind pasul "lantisor" ori initiala (e mai usor) sau o formula din matematica (asta vrea el, dar e mai dificil).
coperta la jurnal
Am intrat la un SH de haine si intr-un cos, la reduceri (1 leu/buc), era un sarafan de fetite dintr-o stofa de foarte buna calitate cu multi nasturi metalici de marime medie. Aveam nevoie sa inlocuiesc nasturii unei jachete a sotului. Asa ca am luat-o. Stofa grena cu aplicatii gri era de efect asa ca m-am gandit la niste suporturi de farfurii cu buzunarasele pe post de suport de tacamuri. Dar croiala era de asa natura incat nu puteam incadra buzunarele pe o margine. Si numai cu 2 suporturi nu aveam ce face....
Asa ca am facut o coperta la jurnalul personal:
Asa ca am facut o coperta la jurnalul personal:
fata caietului cu buzunarel |
spatele - simplu |
04 ianuarie, 2013
planuri sau liste
Se fac la inceput de an. Pana anul asta am facut si eu liste lungi cu ce as vrea sa fac. Unele realiste iar altele mai putin realiste.
Anul asta nu mi-am pus dorinte in noaptea de revelion si nici nu am facut liste cu ce am de facut in 2013. Doar am vrea sa putem termina ce am inceput. Si asta pentru ca anul trecut realizarile au fost mult, mult peste ce am fi putut noi visa.... Poate ca e adevarat ce se spune, ca uneori ne limitam orizonturile cu ce ne propunem in timp ce Doamne Doamne are planuri mult mai mari pentru noi...
Asa ca pentru anul ce tocmai a inceput ne-am stabilit doar directii in care am vrea sa mergem restul il lasam la Voia LUI....
Doamne ajuta!
01 ianuarie, 2013
un nou an...
A mai trecut un an...
O prima zi....
Prima zi a anului..
Apoi o prima zi din noua varsta...
Un nou deceniu...
Mereu o prima zi...
Mereu un nou inceput...
Un sfarsit, un inceput...
A fost un an incarcat, cu multe intamplari, multe realizari, multa munca si multe bucurii.
Ce vreau de la anul care vine?
Poate un pas mai departe, poate un pic mai multa organizare, poate mai multa ordine, asezare.
Sau poate mai mult timp pentru gradina, pentru goblenuri, pentru tricotaj.
As vrea sa pot avea timp pentru mine, pentru casa mea, pentru cei dragi mie....
Vreau sa pot vedea frumusetea fiecarei zile, a fiecarei clipe...
Vreau sa reusesc sa ma bucur de fiecare frunza inverzita, de fiecare raza de soare si chiar de bazaitul unei muste...
Vreau sa pot sa admir zborul fluturilor, gingasia florilor si parfumul fructelor...
Si am vrea ca anul acesta sa ne luam un roi de albine. Iar asta implica echilibru, liniste sufleteasca si multa bucurie pentru a ne putea apropia de ele....