Pagini

01 februarie, 2013

Bicarbonat de sodiu - deodorant

(am scris articolul pentru Ziarul de Iasi dar pentru ca netul meu a fost cam lenes pe blog s-a salvat o forma initiala pe care am completat-o ulterior telefonic)
De-a lungul timpului am folosit fel de fel de deodorante (de frigider, de camera, de masina si de corp) in diverse forme. De la banala lumanare parfumata, cartonasul de masina imbibat cu parfum, uleiuri in diverse recipiente pana la aparatele de aromatizat. Dar pana la urma am revenit la banalul si ieftinul bicarbonat de sodiu pe care il aveam mereu in casa. Am inceput cu frigiderul. O cescuta (din acelea suparate si fara coada) in care am pus bicarbonat am "uitat-o" in frigider luni de zile fara sa isi piarda efectul. Apoi am extins la deodorantul de camera. Ceva mai mult bicarbonat pus de data asta in suporti de lumari colorati sau pahare cu picior ramase singure dupa ce partenerii lor din seturi s-au spart de suparare. Dar in camere nu era suficient ca absorbea mirosurile si as fi vrut si o aroma discreta. Am probat prima data cu cateva picaturi de ulei de pin pentru a "intesifica" aroma braduluid e craciun. Apoi am tot incercat diverse combinatii din aromoterapie - lavanda cu eucalipt (pentru nasuri infundate), lavada cu busuioc pentru prospetime, citrice cu pentru vitalitate, mar verde pentru scaderea poftei de mancare si amestecuri dupa inspiratia de moment. Am remarcat ca timp de cateva zile, cele cateva picaturi de ulei esential (5-6) improspateaza camera la un pret mult mai mic decat odorizantele din comert. Apoi am incercat sa extind folosirea proprietatilor bicarbonatului si la deodorantul solid de corp si am gasit mai multe variante:
 cu unt de shea

  •  3 linguri ceara de albine
  •  6 linguri ulei de cocos cosmetic
  • 3 linguri unt de shea
  • 3 linguri amidon (alimentar)
  • 3 linguri bicarbonat de sodiu
  • 10 picaturi ulei esentialdupa preferinte
un recipient de plastic pentru stick solid sau o cutie de plastic
Se pune un vas ceramic la bain-marie in carei topim ceara de albine. Adaugam uleiul de cocos si untul de shea amestecandusor pana se topesc si se omogenizeaza. Separat se amesteca pudrele (amidonul si bicarbonatul). Se toarna usor uleiurile topite peste pudre si se amesteca pana se obtine o compozitie cremoasa in care se adauga uleiul esential. Se pune crema in recipientul de stick si se lasa la frigider cateva ore inainte de aplicare.
Se pastreaza la frigider pentru a-si mentine consistenta si proprietatile.
  • o lingura cu varf de bicarbonat de sodiu
  • o lingură şi jumătate de amidon
  • 5 linguri de ulei de cocos
  • 10 picături de ulei esenţial (de ex ylang-ylang, lavandă şi portocale)
Uleiul de cocos dacă stă la o temperatură de sub 24 de grade este solid, asa că trebuie pus intr-un bol de portelan deasupra unui vas cu apa fierbinte, pentru a-l aduce în forma lichida. După aceea se adauga bicarbonatul si amidonul si se amesteca bine pană cand se dizolva, iar la final se pun cele 10 picaturi de ulei esential.Se pune in recipientul de stick sau cutie la frigider.
  • o lingura de ceara
  • o lingura de jojoba, 
  • o lingura bicarbonat
  • iar uleiuri esentiale, dupa gus.

In bucatarie bicarbonatul de sodiu functioneaza ca un praf abraziv si scoate toate petele de pe obiectele din inox. Este unul din componenetle detergentului de vase facut in casa. Acest detergent de vase facut cu bicarbonat de sodiu nu face spuma.
Preparare: O lingura de bicarbonat de sodiu, o lingura de sare mare de muraturi, coaja rasa de la o lamaie si otet cat sa le acopere. Se lasa la macerat o noapte.
Rezultatul se poate folosi la spalatul manual dar si la splatul vaselor cu masina de spalat vase.
Detergentul universal de sters gresie si faianta il preparam din otet cantitatea care intra intr-un borcan de 800 ml in care se adaugam resturile de lamaie din casa si lasam la macerat o saptamana. Se adauga 2-3 linguri de sare mare si o lingura de bicarbonat. Se foloseste o cescuta de solutie la o galeata de sters gresia, sau o parte solutie cu trei de apa in pulverizator pentru sters faianta, aragazul, frigiderul in general orice suprafata lavabila din bucatarie.
Si sa nu uitam si de solutia contra misorurilor de la animalale de casa. O cescuta de otet cu o lingurita de bicarbonat scoate mirosurile din casa inclusiv „marcajul" motaneilor sau mirosul pisicutelor mici care inca nu au invatat mersul la litiera.

4 comentarii:

  1. e foarte interesant si atragator...chiar nu stiam ca bicarbonatul absoarbe mirosurile...

    RăspundețiȘtergere
  2. ...chiar am sa incerc varianta pentru camera...si e mult mai ieftin...

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesant! Ce inventiva esti! :)
    Duminica placuta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Stiam si eu de bicarbonat ca si antiperspirant dar folosit ca pudra..L-am folosit si pentru frigider si am fost foarte multumita de el.Multumim pentru retete

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.