Pagini

09 octombrie, 2013

Patlagelele

Fie ca le punem la sare sau la otet, aceste cruditati ne pot insoti fiecare mancare atunci cand albul zapezii sau gerul iernii ne tine in casa la caldura. S-a dovedit ca zeama sarata de la muraturi precum si muraturile in sine regleaza flora microbiana a tractului digetiv.

Patlagele murate
 Eu folosesc bidonul de 60 litri. Pe fundul butoiului asez straturi de frunze de hrean si telina si crengute de visin si/sau stejar. Se aseaza patlagelele in straturi. Se folosesc patlagele de dimensiuni mai mari decat o nuca. Intre straturi se pun catei de usturoi curatati, felii de hrean, de morcov, de telina si de pastarnac. Se repeta straturile pana aproape de gura bidonului. Deasupra, pe langa radacinoase se pot pune ardei si mere. Ultimul strat fiind format din tulpini de marar, frunze de telina si frunze de hrean. Hreanul si telina (atat frunzele cat si radacinile) pastreaza nuraturile tari, nu le da voie sa se inmoaie.  Se umple cu apa, masurandu-se cantitatea iar ultimii 3-4 litri se pun la incalzit si se adauga sarea mare, de muraturi, neiodata - 1,25 linguri la litru de apa (calculez la valoarea finala). Se lasa pe foc pana se dizolva toata sarea si se toarna peste muraturi. Eu pun in butoi, inainte de a incepe sa asez patlagelele, o teava de plastic (ramasa de la instalatiile de incalzire) in laterala, care sa ma ajute la barbotare. Muraturile se acopera cu capac si sa lasa 2 zile dupa care se barboteaza (suflu in teava cam la 2 seri timp de o saptamana). Primele muraturi scoase sunt merele, bune dupa o luna cu un gust usor acidulat.
Se pot "asorta" cu pepeni mici intregi si cu castraveti.

Patlagele iuti la borcan
 Si pentru ca ciorbele nu merg cu patlagele murate, si pentru ca au ramas acele patlagele mici (mai mici decat o nuca) si e pacat sa le aruncam, le putem pune in borcane mici impreuna cu ardeii iuti pentru a insoti si ciorbele sau mancarurile pe baza de varza. Cei mai buni ardei care pot insoti patlagele sunt acei ardei mici si foarte iuti, de ghiveci (se poate merge pana la o proportie de 75% patlagele) dar se pot folosi si ardei mai mari dar un pic iuti, sau o combinatie de ardei foarte iuti si cei lungi, mai putin iuti (caz in care patlagele nu depasesc 50% din volumul total al borcanului).
Se face o compozitie de otet dulce: doua parti otet, o parte miere si o parte zahar. Se pune pe foc, aromatizat cu foi de dafin, piper boabe, mustar boabe, ienibahar sau coriandru (dupa gust) pana clocoteste. Se toarna fierbinte peste amestecul de patlagele mici cu ardei iuti intre care s-au strecurat si cativa catei de usturoi curatat. Se capseaza borcanele si se racesc in pat cald.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.