Si ca sa nu treaca prima luna a anului fara sa adaug un produs in magazinul meu virtual am decis sa scot la vanzare unul dintre goblenurile mai vechi, inramat cu o rama simpla de lemn natur si sticla.
Il puteti gasi in magazin macar pentru a-l admira.
Multumesc!
un loc in care gandurile isi fac cuib, in care speranta ridica iubirea la rangul cuvenit.......
Pagini
▼
31 ianuarie, 2014
chestii calde in ziele reci
Articol scris pentru Ziarul de Iasi
Chiar daca de craciun nu am avut zapada si in ianuarie aveam temperaturi de primavara, iarna nu i-a dezamagit pe cei care o asteptau. Campurile sunt acoperite de mantia groasa de nea, copacii sunt aplecati de greutatea pufoasa iar virusii sunt sufocati de temperaturile foarte joase. Si cum nu putem sta pititi la caldura pana cand primavara isi face aparitia, temperaturile reci de afara trebuie compensate cu ceva la intrarea in casa, fie dupa o zi de munca, o plimbare sau o zbenguiala la sanius. Dar ne putem bucuram de ziua de iarna stand la fereastra cu o cana cu ceva fierbinte in mana. Acel "ceva fierbinte" poate fi o cafea aromata cu lapte sau o picatura de coniac, o ciocolata calda, un ceai, un vin fiert sau o supa. Si ca iarna sa fie mai frumoasa acel "ceva fierbinte" are nevoie de o un pic de dragoste atunci cand e pregatit ca sa tina raceala departe de cei dragi. Iar asta nu ii putem adauga daca rasturnam un plic in cana peste care punem apa fierbinte.
Ceaiul, fie el preparat ca infuzie sau fiert, are nevoie sa stea putin, sa se odihneasca pentru a primi toata binecuvantarea plantelor. Plante ce ar putea fi floare de soc cu efect antifebril, floarea de salcam care e linistitoare atat pentru sistemul nervos dar si pentru cel respirator, muguri de brad sau floarea de cimbrisor care fluidizeaza mucoasele ajutand nasul si sistemul respirator in contactul cu frigul, trei frati patati cu un rol puternim in imunitate, urzica ca tonic general, patlagina ingusta pentru vasele de sange sau ceva aromat cum e levantica cu efect tonoc si relaxant, iasomia ca tonic sufletesc, floarea de tei pentru relaxare sau petale de trandafir pentru dupa-amiezi mai romantice...
O ciocolata calda de casa sau o cana de cafea mai slaba aromata cu scortisoara, coaja de lamaie sau putin coniac va da o stare de bine si confort mai ales daca o savuram privind iarna de la caldura.
Sau o cana de vin fiert cu scortisoara, piper boabe si adaos e zahar sau miere de albine dupa gust, fiert la foc mic pana cand spuma se ridica gata sa murdareasca aragazul ne va tine raceala la distanta si va completa o seara rece de iarna alaturi de o carte sau un film bun.
Tot ceva fierbinte de iarna, dar care implica mai mult timp e supa. Fie e clara sau crema, cu carne sau cu legume, cu galuste sau cu taitei, o supa fierbinte cu mult piper e un balsam atat pentru trup dar si pentru suflet. Nu e nevoie decat de un morcov, o ceapa mare, un pastarnac, o radacina de patrunjel si eventual o telina mica care sa fiarba intr-o craticioara cu apa cu sau fata carne (piept de pui, un os sau cubulete de carne de vita) indiferent daca sunt taiate marunt sau lasate intregi, pentru jumatate de ora. La final putem scoate legumele de tot (daca sunt intregi), le putem trece prin blender cu putina zeama sau le putem lasa in oala. Indiferent cum preferam legumele punem sare dupa gust, o mana de orez sau taitei sau putem arunca cateva galuste de gris, un pic de patrunjel tocat (uscat, congelat sau verde) si avem o supa fierbinte si aromata numai buna pentru copii veniti de la sanie sau de la scoala.
Pentru taiteii de casa se pune intr-un castron o mana de faina, un praf de sare si un ou. Daca vrem sa iasa un pic mai multi adaugam si apa cam cata intra in coaja de ou. Ca variante putem pune 2 oua sau doar apa. Framantam un aluat tare, desparitm in 2 sau mai multe (daca punem mai mult de un ou) si intindem foi subtiri. Le punem una peste alta separate de faina presarata din belsug. Mai intindem un pic impreuna apoi le facem sul si taiem cu un cutit bine ascutit taitei marunti. Ca sa iasa uniformi ca lungime in loc sa rulam foile le taiem fasii egale si le punem unele peste altele inainte de a taia taiteii transversal. Taiteii se pot usca si pastra in recipiente inchise (borcane sau cutii cu capac) pana la 3 luni si apoi folosi. Indiferent daca sunt proaspeti sau uscati ii cernem inainte de a-i pune in oala pentru a inlatura excesul de faina.
Pentru galustele de gris, batem un ou spuma, adaugam o lingura de apa, un praf de sare si gris in ploaie pana obtinem un aluat moale ca de clatite. Il lasam sa se odihneasca cam 10-15 min timp in care grisul se umfla. Daca aluatul inca curge mai punem un pic de gris dar daca sta in lingurita, luam cu lingurita galustele si le dam drumul in supa care clocoteste. Se poate pune si un sfert pachetel de praf de copt pentru siguranta, ca sa iasa pufoase.
Pentru un gust mai bogat se poate pune in supa cateva linguri de ulei de masline, sau un cub de unt iar in cana cate o linguta de smantana.
O supa bogata si cu continut ridicat de vitamine e supa de rosii. Pe langa legumele mentionate care se scot sau se fac crema mai e nevoie de un borcan de rosii in suc de rosii (rosii pe care le trecem prin blender fara coaja impreuna cu celelalte legume) sau suc de rosii pe care il adaugam cand restul legumelor sunt fierte si pasate. La supa de rosii punem orez sau galuste de branza, ulei de masline si un pic de busuioc sau oregano si cativa catei de usturoi taiati.
Pentru galustele de branza avem nevoie de 100 gr branza de vaci pe care o amestecam cu un ou, sare, putin pesmet sau gris sau faina alba cat sa se tina aluatul ca sa se formeze galustele. Se pot fierbe separat in apa clocotita (si care raman se pot manca fierbinti cu dulceata, miere sau zahar) si se pun doar cateva in cana peste care se toarna supa sau se fierb direct in supa de rosii.
Si daca am intrat in casa cu picioarele reci, pana fierbe supa, se infierbanta apa (pana clocoteste) si se toarna intr-un lighean in care am pus cateva maini bune de sare grunjoasa (de preferat cea de muraturi) si tinem picioarele deasupra aburului care iese iar pe masura ce se raceste incercam sa atingem apa, apoi sa scufundam picioarele cat putem suporta. E posibil sa fiti surprinsi cat de fierbinte pot suporta picioarele inghetate. Daca se prefera baia fierbinte sau dusuri fierbinti e bine sa se leneveasca un pic in aburul cald din baie inainte de a intra sub dus sau in cada si sa se mareasca treptat temperatura apei...
Si tot pentru o stare de bine, chiar daca in casa e cald, se incalzeste o caramida (de preferat refractara) in cuptor, se inveleste intr-un prosop si se pozitioneaza in pat. Fie o sa poposeasca la picioare daca acestea sunt reci, fie prin zona spatelui daca hainuta a fost mai scurta sau daca pozitia a lasat spatele sa se raceasca sau la doamne chiar in zona burticii. In lipsa caramizii se poate umple o sticla cu apa fierbinte sau un saculet de bumbac cu seminte sau sare grunjoasa sau chiar nisip, saculet care se incalzeste in cuptor si se pune pe articulatiile dureroase. Tot pentru articulatii dureroase se poate face o banda din panza (daca se poate panza de casa din in sau canepa, daca nu, prosop de bumbac) imbibata cu ceara topita. Panza astfel pregatita se poate pastra ani de zile in casa pentru a se folosi la nevoie. Aceasta (rece devine rigida) se incalzeste pe calorifer (in cuptor s-ar topi) sau in apropierea altei surse calde pana se inmoaie si se infasoara pe articulatia dureroasa sau se poate pune pe piept pentru a calma tusea sau pe frunte dureroasa de la sinuzita.
Indiferent ce solutie calda preferati in casa, la iesirea din casa imbracati-va bine, cu sosete groase, fular, caciula si manusi pentru a va proteja de frig nu doar pentru ca usuca pielea si accelereaza imbatranirea dar si pentru ca sanatatea se pierde usor si se recucereste foarte greu...
Chiar daca de craciun nu am avut zapada si in ianuarie aveam temperaturi de primavara, iarna nu i-a dezamagit pe cei care o asteptau. Campurile sunt acoperite de mantia groasa de nea, copacii sunt aplecati de greutatea pufoasa iar virusii sunt sufocati de temperaturile foarte joase. Si cum nu putem sta pititi la caldura pana cand primavara isi face aparitia, temperaturile reci de afara trebuie compensate cu ceva la intrarea in casa, fie dupa o zi de munca, o plimbare sau o zbenguiala la sanius. Dar ne putem bucuram de ziua de iarna stand la fereastra cu o cana cu ceva fierbinte in mana. Acel "ceva fierbinte" poate fi o cafea aromata cu lapte sau o picatura de coniac, o ciocolata calda, un ceai, un vin fiert sau o supa. Si ca iarna sa fie mai frumoasa acel "ceva fierbinte" are nevoie de o un pic de dragoste atunci cand e pregatit ca sa tina raceala departe de cei dragi. Iar asta nu ii putem adauga daca rasturnam un plic in cana peste care punem apa fierbinte.
Ceaiul, fie el preparat ca infuzie sau fiert, are nevoie sa stea putin, sa se odihneasca pentru a primi toata binecuvantarea plantelor. Plante ce ar putea fi floare de soc cu efect antifebril, floarea de salcam care e linistitoare atat pentru sistemul nervos dar si pentru cel respirator, muguri de brad sau floarea de cimbrisor care fluidizeaza mucoasele ajutand nasul si sistemul respirator in contactul cu frigul, trei frati patati cu un rol puternim in imunitate, urzica ca tonic general, patlagina ingusta pentru vasele de sange sau ceva aromat cum e levantica cu efect tonoc si relaxant, iasomia ca tonic sufletesc, floarea de tei pentru relaxare sau petale de trandafir pentru dupa-amiezi mai romantice...
O ciocolata calda de casa sau o cana de cafea mai slaba aromata cu scortisoara, coaja de lamaie sau putin coniac va da o stare de bine si confort mai ales daca o savuram privind iarna de la caldura.
Sau o cana de vin fiert cu scortisoara, piper boabe si adaos e zahar sau miere de albine dupa gust, fiert la foc mic pana cand spuma se ridica gata sa murdareasca aragazul ne va tine raceala la distanta si va completa o seara rece de iarna alaturi de o carte sau un film bun.
Tot ceva fierbinte de iarna, dar care implica mai mult timp e supa. Fie e clara sau crema, cu carne sau cu legume, cu galuste sau cu taitei, o supa fierbinte cu mult piper e un balsam atat pentru trup dar si pentru suflet. Nu e nevoie decat de un morcov, o ceapa mare, un pastarnac, o radacina de patrunjel si eventual o telina mica care sa fiarba intr-o craticioara cu apa cu sau fata carne (piept de pui, un os sau cubulete de carne de vita) indiferent daca sunt taiate marunt sau lasate intregi, pentru jumatate de ora. La final putem scoate legumele de tot (daca sunt intregi), le putem trece prin blender cu putina zeama sau le putem lasa in oala. Indiferent cum preferam legumele punem sare dupa gust, o mana de orez sau taitei sau putem arunca cateva galuste de gris, un pic de patrunjel tocat (uscat, congelat sau verde) si avem o supa fierbinte si aromata numai buna pentru copii veniti de la sanie sau de la scoala.
Pentru taiteii de casa se pune intr-un castron o mana de faina, un praf de sare si un ou. Daca vrem sa iasa un pic mai multi adaugam si apa cam cata intra in coaja de ou. Ca variante putem pune 2 oua sau doar apa. Framantam un aluat tare, desparitm in 2 sau mai multe (daca punem mai mult de un ou) si intindem foi subtiri. Le punem una peste alta separate de faina presarata din belsug. Mai intindem un pic impreuna apoi le facem sul si taiem cu un cutit bine ascutit taitei marunti. Ca sa iasa uniformi ca lungime in loc sa rulam foile le taiem fasii egale si le punem unele peste altele inainte de a taia taiteii transversal. Taiteii se pot usca si pastra in recipiente inchise (borcane sau cutii cu capac) pana la 3 luni si apoi folosi. Indiferent daca sunt proaspeti sau uscati ii cernem inainte de a-i pune in oala pentru a inlatura excesul de faina.
Pentru galustele de gris, batem un ou spuma, adaugam o lingura de apa, un praf de sare si gris in ploaie pana obtinem un aluat moale ca de clatite. Il lasam sa se odihneasca cam 10-15 min timp in care grisul se umfla. Daca aluatul inca curge mai punem un pic de gris dar daca sta in lingurita, luam cu lingurita galustele si le dam drumul in supa care clocoteste. Se poate pune si un sfert pachetel de praf de copt pentru siguranta, ca sa iasa pufoase.
Pentru un gust mai bogat se poate pune in supa cateva linguri de ulei de masline, sau un cub de unt iar in cana cate o linguta de smantana.
O supa bogata si cu continut ridicat de vitamine e supa de rosii. Pe langa legumele mentionate care se scot sau se fac crema mai e nevoie de un borcan de rosii in suc de rosii (rosii pe care le trecem prin blender fara coaja impreuna cu celelalte legume) sau suc de rosii pe care il adaugam cand restul legumelor sunt fierte si pasate. La supa de rosii punem orez sau galuste de branza, ulei de masline si un pic de busuioc sau oregano si cativa catei de usturoi taiati.
Pentru galustele de branza avem nevoie de 100 gr branza de vaci pe care o amestecam cu un ou, sare, putin pesmet sau gris sau faina alba cat sa se tina aluatul ca sa se formeze galustele. Se pot fierbe separat in apa clocotita (si care raman se pot manca fierbinti cu dulceata, miere sau zahar) si se pun doar cateva in cana peste care se toarna supa sau se fierb direct in supa de rosii.
Si daca am intrat in casa cu picioarele reci, pana fierbe supa, se infierbanta apa (pana clocoteste) si se toarna intr-un lighean in care am pus cateva maini bune de sare grunjoasa (de preferat cea de muraturi) si tinem picioarele deasupra aburului care iese iar pe masura ce se raceste incercam sa atingem apa, apoi sa scufundam picioarele cat putem suporta. E posibil sa fiti surprinsi cat de fierbinte pot suporta picioarele inghetate. Daca se prefera baia fierbinte sau dusuri fierbinti e bine sa se leneveasca un pic in aburul cald din baie inainte de a intra sub dus sau in cada si sa se mareasca treptat temperatura apei...
Si tot pentru o stare de bine, chiar daca in casa e cald, se incalzeste o caramida (de preferat refractara) in cuptor, se inveleste intr-un prosop si se pozitioneaza in pat. Fie o sa poposeasca la picioare daca acestea sunt reci, fie prin zona spatelui daca hainuta a fost mai scurta sau daca pozitia a lasat spatele sa se raceasca sau la doamne chiar in zona burticii. In lipsa caramizii se poate umple o sticla cu apa fierbinte sau un saculet de bumbac cu seminte sau sare grunjoasa sau chiar nisip, saculet care se incalzeste in cuptor si se pune pe articulatiile dureroase. Tot pentru articulatii dureroase se poate face o banda din panza (daca se poate panza de casa din in sau canepa, daca nu, prosop de bumbac) imbibata cu ceara topita. Panza astfel pregatita se poate pastra ani de zile in casa pentru a se folosi la nevoie. Aceasta (rece devine rigida) se incalzeste pe calorifer (in cuptor s-ar topi) sau in apropierea altei surse calde pana se inmoaie si se infasoara pe articulatia dureroasa sau se poate pune pe piept pentru a calma tusea sau pe frunte dureroasa de la sinuzita.
Indiferent ce solutie calda preferati in casa, la iesirea din casa imbracati-va bine, cu sosete groase, fular, caciula si manusi pentru a va proteja de frig nu doar pentru ca usuca pielea si accelereaza imbatranirea dar si pentru ca sanatatea se pierde usor si se recucereste foarte greu...
30 ianuarie, 2014
Dar de blog - ultima zi pentru inscrieri
Asa cum povesteam aici la finalul lunii ianuarie voi oferi in dar diagramele si atele ramase de la goblenul Mutulica cusut de mine. Lista cu participantii inscrisi pana astazi este:
1. Ghemulet
2. Prietena-japoneza
3. Anca
4. Melly
5. Adelinacomanescu
6. Micaela gh
7. Coco
8. Ciprian Enciu
9. Marinush
10. MNiko
11. Helen
12. RamonaM
Va multumesc tutror pentru inscrieri!
1. Ghemulet
2. Prietena-japoneza
3. Anca
4. Melly
5. Adelinacomanescu
6. Micaela gh
7. Coco
8. Ciprian Enciu
9. Marinush
10. MNiko
11. Helen
12. RamonaM
Va multumesc tutror pentru inscrieri!
28 ianuarie, 2014
ganduri de iarna
Este a patra zi de ninsoare. Privesc pe geam dansul fulgilor care continua sa invaluie totul... Asa cum ma asteptam odata cu zapada alba care a acoperit totul in jur a aparut si linistea. Linistea din jurul casei - gainile stau pitite in cotet, cocosul nu mai canta catarat pe gard, cateii stau in paie iar vrabiile sub streasina casei. Linistea din casa - poate ca zapada estompeaza zgomotul dar tendinta e sa dai radioul mai incet, televizorul mai mult pe mut si parca toti ne miscam mai cu grija, peste zi toti ne gasim ceva de facut langa calorifer sau in pat (baietii cate o carte sau un film bun iar eu cu andrelele langa geam si calorifer)... Si liniste la mine in suflet. Agitatia din ultima perioada a disparut, sentimentul de dezordine a disparut si el (pot sa termin ce incep fara sa ma apuc de altceva), am reinceput sa scriu in jurnale (cel personal dar si cel al casei) zambesc mai mult si chiar nu ma mai simt iritabila...
Si daca e liniste si cald si gandurile se aseaza mai usor mai spre concret, mai spre realizabil.....
Si daca e liniste si cald si gandurile se aseaza mai usor mai spre concret, mai spre realizabil.....
ganduri
Ma bucur de iarna de afara. Cantitatea de zapada anunta un an manos si sper ca si magazinul meu sa fie plin si de produse dar mai ales de comenzi. Si ca sa nu se plictiseasca pana la primele siropuri o sa incerc sa pun cateva produse facute in casa, de iarna, cu andrelele sau crosetul...
26 ianuarie, 2014
Jurnalul unei femei simple
Pentru astazi (data/hora)... duminica 26 ianuarie 2014 ora 8.30
Afara ... ninge si ninge si ninge. Se pare ca iarna vrea sa isi scoata parleala pe perioada uscata de pana acum... Covorul alb a acoperit tot in jur iar fulgii care danseaza nu ma lasa sa admir dealurile blande incotosmate...
Mă gândesc ... la saptamana care urmeaza, la meniul de azi si ce mai e de facut. Probabil, dupa ce termin cu animalele/pasarile si fac focul o sa ma cuibaresc in scaunul meu de langa geam si calorifer cu o cartulie in mana si un ceai cald alaturi...
Din locurile de unde invatam ... sper eu ca din tragedii.
Sunt recunoscător pentru ... tot ce mi-a dat Doamne Domnea, de la bucurii la lectii, de la intamplari marete la lucururi marunte...
Din bucătărie ... cafea fierbinte deocamdata. Sunt in plan niste papanasi cu dulceata iar pentru restu ma las la inspiratia momentului....
Cu ce sunt imbracata ... pai obisnitele sosete d elana, colanti si pulover lung cu salul deasupra...
Citesc ... iarasi "vindecarea sentimentelor din inima mea". E o carte care are nevoie de pauze de intelegere a capitolelor cititte. Asa ca o mai iau din cand in cand si o mai las sa se odihneasca. In paralel citesc si ceva usurel de pe la revistele "cu carte"...
Ceea ce astept (sper) ... imi doresc sa fiu mai organizata. Anii de "hoinareala" dintr-o casa in alta m-a "imprastiat" si nu mai reusesc sa ma adun... Am sperat ca odata cu terminarea amenajarii a bucatariei voi redeveni organizata dar se pare ca "nu e ca mersul pe bicicleta" ci trebuie reinvatata rutina, obiceiurile... Obisnuinta de a ignora ce nu imi placea dar nu se putea remedia repede s-a extins si acum e nevoie de efort pentru a remedia foarte repede.....
Ce mai mesteresc ... si la capitolul asta sunt foarte "imprastiata" cu multe incepute si lasate... Acum m-a prins iar un sal pentru o prietena draga a carei zile de nastere se apropie. Si probabil il voi inscrie intr-un concurs intre timp....
Ascult ... Enya. E o companie placuta alaturi de vant, fulgi, zapada si cafea....
În casa ... e mai racoare ca in alte dimineati, e ordine peste tot, miroase a levantica din recipientele cu bicarbonat, a cafea si a proaspat de la zapada de afara....
Unul dintre lucrurile mele preferate ... zapada. dar sa o privesc pe geam dintr-o casa calda si primitoare. Sentimentul de caldura, apartenenta si ACASA pe care il da....
Unele planuri pentru săptămâna viitoare ... niciunul. doar rutina zilnica: gatit, ordine, citit, lucrat si negociat cu Matei suplimentarele....
Aici este o imagine pe care am gândit să o împărtășesc:
21 ianuarie, 2014
2014
Fiind prima postare din 2014 o sa incep cu o urare:
Sa aveti un 2014 mai bun decat anii din urma, in care sa fiti sanatosi si bucurosi!
Pentru mine anul 2014 a inceput cu idei si planuri dar si cu nerabdarea de a face. Cum 2013 a fost un an de pauza la siropuri si produse de casa as vrea ca 2014 sa vina cu noutati. O prima noutate e ca am schimbat numele atat al blogului cat si al produselor. O alta noutate e ca voi folosi la siropuri sticle de plastic de 0.5 litri noi cu capace (cu filet) cu sigilare (sticlele vor fi sigilate in momentul imbutelierii) cu o forma usor de recunoscut. Tincturile vor fi in sticle de plastic de 0.3 l iar gemurile si dulceturile vor fi prezentate in borcanele de 380 ml. Incerc sa pregatesc o noua prezentare a produselor cu etichete care sa ofere mai multe informatii. Am primit un desen frumos pe care sa il folosesc in etichete si prezentari, facut de o domnisoara extrem de talentata si pe care il puteti admira in spatele numelui blogului. Si careia ii multumesc si pe aceasta cale.
Gama de produse va ramane in principiu aceeasi (siropuri fierte, tincturi, gemuri, dulceturi si plante uscate) dar daca natura va fi darnica voi incerca si produse noi cum ar fi otetul de mere facut in casa.
Dar pana atuci sa ne bucuram de zapada aparuta cu intarziere si sa speram ca anul va fi manos...
Va astept cu idei, sugestii si comentarii.
Sa aveti un 2014 mai bun decat anii din urma, in care sa fiti sanatosi si bucurosi!
Pentru mine anul 2014 a inceput cu idei si planuri dar si cu nerabdarea de a face. Cum 2013 a fost un an de pauza la siropuri si produse de casa as vrea ca 2014 sa vina cu noutati. O prima noutate e ca am schimbat numele atat al blogului cat si al produselor. O alta noutate e ca voi folosi la siropuri sticle de plastic de 0.5 litri noi cu capace (cu filet) cu sigilare (sticlele vor fi sigilate in momentul imbutelierii) cu o forma usor de recunoscut. Tincturile vor fi in sticle de plastic de 0.3 l iar gemurile si dulceturile vor fi prezentate in borcanele de 380 ml. Incerc sa pregatesc o noua prezentare a produselor cu etichete care sa ofere mai multe informatii. Am primit un desen frumos pe care sa il folosesc in etichete si prezentari, facut de o domnisoara extrem de talentata si pe care il puteti admira in spatele numelui blogului. Si careia ii multumesc si pe aceasta cale.
Gama de produse va ramane in principiu aceeasi (siropuri fierte, tincturi, gemuri, dulceturi si plante uscate) dar daca natura va fi darnica voi incerca si produse noi cum ar fi otetul de mere facut in casa.
Dar pana atuci sa ne bucuram de zapada aparuta cu intarziere si sa speram ca anul va fi manos...
Va astept cu idei, sugestii si comentarii.
19 ianuarie, 2014
Jurnalul unei femei simple
Pentru astazi (data/hora)... duminica 19 ianuarie 2014 ora 10:30
Afara ... bate vantul, e ceata si umed. Mi-e dor de zapada alaba ce imbraca toata natura dar ma gandesc ca e cam tarziu pentru ea si natura are de suferit....
Mă gândesc ... la faptul ca sunt obosita si incerc sa gasesc solutii pentru a echilibra starea atat fizica cat si mentala...
Din locurile de unde invatam ... privind prostia din jurul nostru. in special atunci cand prostia se crede intelepciune....
Sunt recunoscător pentru ... tot ce mi-a dat Dumnezeu.
Din bucătărie ... cafea si papanasi din branza cu dulceata de cirese amare
Cu ce sunt imbracata ... matela neagra, pantalon catifea neagra, sosete d elana si salul meu mare pe umeri...
Citesc ... "Matare si secrete" de Mary Jo Putney
Ceea ce astept (sper) ... nimic
Ce mai mesteresc ... am o grama de proiecte incepute dar in lucuru e o caciulita roz crosetata.
Ascult ... radio Zu ca de obicei
În casa ... e cald, e ordine si e aroma de uleiuri esentiale puse in recipiente cu bicarbonat...
Unul dintre lucrurile mele preferate ... ceasca de ceai de seara impreuna cu sotul meu la facut planuri pe a doua zi...
Unele planuri pentru săptămâna viitoare ... un drum in oras si .... cam atat peste rutina zilnica
Aici este o imagine pe care am gândit să o împărtășesc:
17 ianuarie, 2014
Set albastru
Am facut un sal in colturi raspunzand la o provocare si cand l-am terminat mi-am dat seama ca i se potriveste mai bine unei prietene dragi decat mie. Asa ca i-am impletit si o caciulita si stau frumos impachetata pregatite de drum...
Am avut si ajutoare la pozat:
Am avut si ajutoare la pozat:
14 ianuarie, 2014
Provocarea "Slow living" - viata tihnita
Mi-a placut mult
provocarea de pe blogul Irinei. (pentru ca nu ma dau in vant dupa nume
i-am adaptat un nume romanesc care am considerat ca se potriveste). Daca tot
avem un jurnal saptamanal nu ar strica unul lunar cu alte obiective, traduse si
adaptate de Irina. Sper sa va placa si luna de luna sa ne
intalnim cu link-uri pe blogul "Dulce Casa" spre pagina voastra
de jurnal lunar.
Obiectivele lunare sunt:
HRANESC - sa gatesti si sa coci cat mai mult in
casa, de la zero,cu ingrediente cat mai simple, integrale, naturale si , pe cat
posibil, proaspete. Impartaseste aici o reteta preferata/un link/un secret de
bucatareala.
PREVAD - sa conservi produse de sezon (la borcan, congelator
sau prin eshidratare) si sa faci un stoc de alimente si produse de
igiena (folosind, pe cat posibil, reducerile din magazine sau cumparaturile
angro). Ce ai conservat/stocat luna aceasta?
REDUC - reduc cheltuielile
si consumul recicland, refolosind sau reparand lucrurile. Ce ai reciclat, refolosit
sau reparat luna aceasta?Impartaseste proiecte sau idei.
INVERZESC- traieste "verde" incercand sa folosesti cat
mai multe produse naturale pentru curatenie, igiena si sanatate.
Imprtaseste ce ai facut luna aceasta in domeniul inverzire" :).
CRESC - plante, animale si pasari.Ce ai cules/ crescut in
gradina/curtea ta luna aceasta? (sau in gradina/curtea bunicilor, a vecinilor
sau de pe balcon)
CREEZ - creeaza ca sa-ti hranesti sufletul sau sa realizezi ceva
util.Creeaza pentru tine sau pentru altii (cadouri hand-made).Ce ai creat
luna aceasta - proiecte de lucru de mana, craft-uri, etc.?
DESCOPAR - descopera lucruri noi,citind carti care te ajuta in atingerea
obiectivelor tale, si in dezvoltarea ta personala. Ce ai citit/invatat
luna aceasta?
MA BUCUR - bucura-te de viata, de momentele frumoase impreuna cu
familia sau cu prietenii. Creeaza traditii, sarbatoreste,
praznuieste...Impartaseste un moment pe care ai dori sa nu-l uiti.
SIMPLIFIC - simplifica-ti viata scapand de lucrurile, relatiile,
angajamentele si activitatile care nu sunt esentiale si nu se potrivesc
cu valorile tale si cu felul in care ti-ai dori sa traiesti. Impartaseste
ce ai facut luna aceasta pentru a-ti simplifica viata.
12 ianuarie, 2014
Jurnalul unei femei simple
Pentru astazi (data/hora)... duminica 12 ianuarie 2014 ora 19;30
Afara ... e intuneric dar caldut. Vantul de peste zi s-a linistit lasand un aer primavaratec in urma. Cerul e senin si o cupola instelata acopera totul...
Mă gândesc ... la darul de blog, la ziua de maine, la decizii greu de luat, la acceptare si la multe altele....
Din locurile de unde invatam ... din decizii...
Sunt recunoscător pentru ... ca suntem sanatosi, ca am o stare de liniste, asezare si bucurie pe care nu am avut-o de multa vreme, pentru prietenele din viata mea, pentru oamenii din jurul nostru, pentru ziua de azi si pentru ce va fi....
Din bucătărie ... miroase a mamaliguta calda si a varza calita cu jumari, a papanasi si a ceai aromant....
Cu ce sunt imbracata ... fusta de lana si maleta, ambele de culoare deschisa si incaltata cu sosete de lana colorate...
Citesc ... m-am reintors la "Vindecarea sentimentelor din inima".... e o carte pe care o citesc in reprize de asimilare....
Ceea ce astept (sper) ... o "minune"....
Ce mai mesteresc ... am o gramada d eproiecte incepute dar prioritar acum e salul in colturi...
Ascult ... alergarea pisoilor prin casa
În casa ... e cald, e liniste, miroase a vanilie, am lasat doar veiozele aprinse asa ca e o atmosfera intima in care fiecare citeste...
Unul dintre lucrurile mele preferate ... plimbarile cu masina indiferent daca conduc eu sau nu....
Unele planuri pentru săptămâna viitoare ... nu am nici un plan, totul va fi in functie de inspiratie pe langa rutina zilnica (curat, mancare, pachetel, animale si lucru)
Aici este o imagine pe care am gândit să o împărtășesc:
08 ianuarie, 2014
Leapsa despre carti
Primita de la Loredana
1. Prima amintire cu mine citind
Eram mica, abia invatam sa silabisesc si citeam la bunica, pe pat, langa fereastra sub atenta supraveghere a bunicului (clasa a 1-a sau a 2-a cred)
2. Prima carte pe care am citit-o şi recitit-o
Nu-mi amintesc care a fost prima, dar una din cartile pe care le-am recitit si as reciti-o este "Pe aripile vantului"
3. O carte pe care fiecare copil ar trebui să o citească
"Amintiri din coplarie" a lui Creanga. Descrie o lume reala si plina de dragoste.
Eram mica, abia invatam sa silabisesc si citeam la bunica, pe pat, langa fereastra sub atenta supraveghere a bunicului (clasa a 1-a sau a 2-a cred)
2. Prima carte pe care am citit-o şi recitit-o
Nu-mi amintesc care a fost prima, dar una din cartile pe care le-am recitit si as reciti-o este "Pe aripile vantului"
3. O carte pe care fiecare copil ar trebui să o citească
"Amintiri din coplarie" a lui Creanga. Descrie o lume reala si plina de dragoste.
4. Locul meu preferat de citit
5. Accesorii obligatorii în timpul lecturii.
Cana de ceai si semnul de carte. Semnele de carte imi plac sa fie cusute de mine...
6. Numărul cărţilor de pe lista mea de lecturi viitoare
Citesc ce imi pica, fie ca sunt carti pe care le vad, sau care ma atrag pe o taraba sau intr-o librarie, fie ca sunt carti primite cadou sau in zilele de sarbatoare imi las privirea sa "curga" peste biblioteca si iau ce carte "tipa" ca vrea sa fie citita....
7. Ultima carte pe care am primit-o sau am cumpărat-o
Ultimile carti primite cadou au fost de la editura Sofia: "cuvinte care dor", "depresia", "despre relatiile sexuale" si "ultimile ceasuri inaintea mortii" (titlurile le-am scris din amintire fara sa le verific acum)
8. O carte care mi-a schimbat viaţa într-un fel
Cartile in general m-au ajutat sa ma formez ca om si sa ma recreez dar din cele ramase in memorie sunt "Mirona" (clasa a 8-a), "Inima vrajita" (clasa a 11-a), "pe aripile vantului" (clasa a 12-a), iar mai recenta "vina ne invata, iubirea ne vindeca"
9. O carte care îmi place, dar care pare să nu placă nimănui.
nu prea ma intereseaza parerile celorlalti in materie de carti tocmai ca citesc orice
10. O carte care nu-mi place, dar pe care toată lumea pare să o iubească.
nu stiu
11. O carte care mă intimidează.
nu stiu
12. Trei dintre scriitorii mei preferaţi
nu am preferati in general pentru ca de-a lungul timpului am trecut prin diverse etapa cu alte preferinte.04 ianuarie, 2014
Dar de blog - Mutulica
Si pentru ca am tot primit daruri de pe bloguri m-am gandit sa fac si eu un dar. Nu stiu daca voi reusi sa fac mai multe dar macar luna asta, luna in care imi sarbatoresc si ziua de nastere si cea de nume sa o marchez cu un dar. Si pentru ca e ianuarie, o luna rece si mai mult plicticoasa dupa sarbatorile de iarna, cadoul o sa fie "lucrativ". Diagramele si atele ramase de la un goblen lucrat de mine: Mutulica
Goblenul are 16 culori si dimensiunea de 15x20 cm dar nu am si panza necesara cusutului. Kitul l-am cumparat acum ceva ani de la Rogoblen. Eu l-am cusut in 2 fire dar fara banda de jos cu numele asa ca daca va fi cusut tot in 2 fire si cu fire lungi puse in ac (stiu ca nu se recomanda dar pentru economie se poate) ata ajunge pentru inca un goblen. Se lucreaza usor modelul fiind simplu si culorile destul de atractive.
Cine vrea sa se inscrie sa lase un comentariu la postare pana la sfarsitul lunii iar tragerea la sorti o voi face pe 1 februarie.
Va multumesc!
Goblenul are 16 culori si dimensiunea de 15x20 cm dar nu am si panza necesara cusutului. Kitul l-am cumparat acum ceva ani de la Rogoblen. Eu l-am cusut in 2 fire dar fara banda de jos cu numele asa ca daca va fi cusut tot in 2 fire si cu fire lungi puse in ac (stiu ca nu se recomanda dar pentru economie se poate) ata ajunge pentru inca un goblen. Se lucreaza usor modelul fiind simplu si culorile destul de atractive.
Cine vrea sa se inscrie sa lase un comentariu la postare pana la sfarsitul lunii iar tragerea la sorti o voi face pe 1 februarie.
Va multumesc!
03 ianuarie, 2014
Traditii de Boboteaza si Sf Ioan
Cu pasi mici sau mai mari am ajuns si in 2014. Un an nou pentru care ne-am imbracat in sperante si am creionat planuri. Si asta pana la ultima sarbatoare de inceput de an dupa care revenim la ocupatiile obisnuite. Ultima sarbatoare importanta la inceput de an este Boboteaza (Botezul Domnului) urmata indeaproape de sarbatoarea Sf. Ioan Botezatorul cel care a adus botezul in viata crestinului. Ca orice sarbatoare importanta este precedata de ziua de Ajun, zi in care se tine post negru (cine poate pana la apus sau daca nu o zi de post mai aspra) si se primeste preotul care trece pe la fiecare casa pentru sfintirea sa - stropire cu aghiazma a casei. In casele in care sun fete nemaritate, acestea pandesc buchetul de busuioc ca sa poata "fura" o bucatica sa o puna noaptea sub perna ca sa isi viseze ursitul. Tot legat de vizita preotului se spune ca e bine sa pui graunte sub scaunul pe care va sta preotul pentru a sta clostele peste an si a scoate pui.
In ziua de Boboteaza, pe 6 ianuarie, se sfintesc apele iar din aghiazma mare de la slujba de Boboiteaza, credinciosii iau acasa si stropesc atat prin casa, pun in fantana dar stropesc si animalele pentru a fi sanatoase peste an. Restul se pastreaza in casa pana in anul urmator si se foloseste la nevoie (pentru spor in casa, pentru liniste, pentru "deochi" sau orice alta boala). Daca este ger, locul sfintirii apelor este marcat de o cruc emare de greata. In unele parti ale tarii exista obiceiul aruncarii de catre preot a crucii de lemn, cu care s-au sfintit apele) intr-o apa mare (rau, lac sau mare) iar barbatii mai curajosi se arunca in apa sa o prinda.
În Bucovina, de Bobotează se merge cu colindul şi se aprinde "focul de Bobotează". Când flăcările îşi pierd din intensitate, tinerii sar peste foc pentru a se purifica şi a scăpa de păcate. La sate, in vechime, fetele trebuiau petite pana in ziua de Boboteaza iar nunta stabilita pentru toamna. Fetele care cad pe gheata in ziua de Boboteaza sigur se vor marita in acel an.
Sfantul Ioan Botezatul s-a nascut ca fiul al preotului Zaharia si sotiei sale Elisabeta. A fost un copil dorit si venit cu foarte mare intarziere vestit tatalui sau de Arganghelul Gavriil. Pentru ca nu putea sa creada, Zaharia a ramas mut pana la nasterea fiului sau, cu 6 luni inaintea lui Iisus si a venit p elume pentru a vesti venirea lui Iisus. "Pocaiti-va, ca s-a apropiat imparatia cerurilor!" era mesajul transmis de acesta.
Sfantul Ioan Botezatorul L-a botezat pe Hristos si afirma despre sine: "Nu sunt vrednic, ca plecandu-ma, sa-I dezleg cureaua incaltamintei” (In 1, 27). Desi afirma de doua ori: "Iata Mielul lui Dumnezeu: Cel ce ridica pacatul lumii”, iar dupa botezul Domnului in Iordan: "Am vazut Duhul coborandu-Se din cer ca un porumbel si a ramas peste El", marturiseste: "Eu trebuie sa ma micsorez, iar El trebuie sa creasca."
Ioan Botezatorul ne poate fi tuturor indreptar spre a birui mandria. Trebuie sa retinem ca avem capacitatea de a renunta la aspiratiile noastre pentru binele celor din jur.
De Sfantul Ioan Botezatorul, femeile se adunau la "tropaitul femeilor" - petrecerea lor cu dans, mancare si voie buna.
In casele romanilor in aceasta zi se sarbatoresc toti cei care poarta numele acestui sfant si care marcheaza sfarsitul sarbatorilor de iarna.
01 ianuarie, 2014
Jurnalul unei femei simple - la inceput de an
Pentru astazi (data/hora)... 1 ianuarie 2014 ora 8.30
Afara ... putina ceata, putin innourat, putin mai mult vant si putin mai rece. o dimineata uscata de iarna fara zapada...
Mă gândesc ... la anul care a trecut si care ne-a luat prin surprindere. De la ajutorul primit la achitarea casei la inceput de an pana la electrocasnicele din bucatarie primite de Craciun a fost un an plin cu multa munca dar si satisfactii, cu lectii dar si cu bucurii cu oameni deosebiti dar si cu oameni....
Din locurile de unde invatam ... de la viata, de la ceilalti, de la intamplari, din bucurii dar mai ales din tristeti
Sunt recunoscător pentru ... tot ce mi-a dat Doamne-Doamne si tot ce imi va da. Sunt recunoscatoare pentru familie (sot si copilul care creste vazand cu ochii), pentru familia largita (parinti, bunici), pentru satul cu oameni minunati in care locuiesc, pentru regasire, pentru linistea interioara si pentru vise/planuri de viitor pe care sper sa le transform in realitate...
Din bucătărie ... din bucataria mea proaspat renovata din care nu as mai iesi miroase a cafea acompaniata de prajituri cu crema si aroma de ciocolata a lumanarii prinse. peste toate se aude radioul in surdina...
Cu ce sunt imbracata ... pijama flausata fistic si salul de lana, terminat zilele trecute, peste...
Citesc ... "Ceasurile de dinaintea plecarii sufletului de pe pamant" de Arhimandrit Serafim Alexiev primita de craciun
Ceea ce astept (sper) ... imi doresc ca anul sa inceapa cu o bucurie mare pentru sotul meu, in rest las planurile in seama lui Doamne-Doamne ca El stie mai bine ce avem nevoie...
Ce mai mesteresc ... am reinceput sa cos la "Cina cea de Taina" dar imi obosesc ochii repede asa ca in paralele crosetez la cuvertura lui Matei...
Ascult ... radio Zu
În casa ... e cald (i-a reusit bine sotului meu soba-centrala ca timpul intre perioadele de foc in soba se duce pana la 12 ore), e ordine si placut, ma bucur ca atmosfera creeata in casa e calda si placuta (nu speram ca vom termina de zugravit si amenajat si camerele si bucataria anul asta), sunt instalatii de brad care clipesc peste tot, miroase a cafea, a brad si a levantica...
Unul dintre lucrurile mele preferate ... momentele de liniste de dimineata cand fac cafeaua si toata lumea doarme...
Unele planuri pentru anul ce a inceput ... nu le-as spune planuri ci doar idei, liste cu ce e nevoie pentru ca sunt atat de multe de facut in gospodarie incat nu le pot stabili prioritatile. Deoarece avem scroafa gestanta e nevoie de inca un cotet de porci, trebuie refacut acoperisul la cele deja facute si mutat cotetul gainilor deasupra celor de porci (pentru economie de spatiu dar si pentru valorificarea caldurii emanate de cele doua specii), e de refacut camera ce a fost grajd dar careia vrem sa ii dam o alta destinatie, e de transformat o camara din spate in baie si asta implica si fosa de facut, as vrea vaca si asta inseamna inca o anexa pentru crescut vaca si viteii pe viitor, avem de refacut gardurile dar sunt portiuni urgente si portiuni care mai pot astepta, as vrea sa mutam magazia (cea de lemn) in spatele bucatariei de vara si facut o terasa in fata ei si lista ar putea continua dar le vom face in functie de timp si de buget. Care nu s eincadreaza va ramane pe anul urmator....
Aici este o imagine pe care am gândit să o împărtășesc:
masa de revelion |