Pagini

03 ianuarie, 2014

Traditii de Boboteaza si Sf Ioan

Cu pasi mici sau mai mari am ajuns si in 2014. Un an nou pentru care ne-am imbracat in sperante si am creionat planuri. Si asta pana la ultima sarbatoare de inceput de an dupa care revenim la ocupatiile obisnuite. Ultima sarbatoare importanta la inceput de an este Boboteaza (Botezul Domnului) urmata indeaproape de sarbatoarea Sf. Ioan Botezatorul cel care a adus botezul in viata crestinului. Ca orice sarbatoare importanta este precedata de ziua de Ajun, zi in care se tine post negru (cine poate pana la apus sau daca nu o zi de post mai aspra) si se primeste preotul care trece pe la fiecare casa pentru sfintirea sa - stropire cu aghiazma a casei. In casele in care sun fete nemaritate, acestea pandesc buchetul de busuioc ca sa poata "fura" o bucatica sa o puna noaptea sub perna ca sa isi viseze ursitul. Tot legat de vizita preotului se spune ca e bine sa pui graunte sub scaunul pe care va sta preotul pentru a sta clostele peste an si a scoate pui. 
In ziua de Boboteaza, pe 6 ianuarie, se sfintesc apele iar din aghiazma mare de la slujba de Boboiteaza, credinciosii iau acasa si stropesc atat prin casa, pun in fantana dar stropesc si animalele pentru a fi sanatoase peste an. Restul se pastreaza in casa pana in anul urmator si se foloseste la nevoie (pentru spor in casa, pentru liniste, pentru "deochi" sau orice alta boala). Daca este ger, locul sfintirii apelor este marcat de o cruc emare de greata. In unele parti ale tarii exista obiceiul aruncarii de catre preot a crucii de lemn, cu care s-au sfintit apele) intr-o apa mare (rau, lac sau mare) iar barbatii mai curajosi se arunca in apa sa o prinda.
În Bucovina, de Bobotează se merge cu colindul şi se aprinde "focul de Bobotează". Când flăcările îşi pierd din intensitate, tinerii sar peste foc pentru a se purifica şi a scăpa de păcate. La sate, in vechime, fetele trebuiau petite pana in ziua de Boboteaza iar nunta stabilita pentru toamna. Fetele care cad pe gheata in ziua de Boboteaza sigur se vor marita in acel an.
Sfantul Ioan Botezatul s-a nascut ca fiul al preotului Zaharia si sotiei sale Elisabeta. A fost un copil dorit si venit cu foarte mare intarziere vestit tatalui sau de Arganghelul Gavriil. Pentru ca nu putea sa creada, Zaharia a ramas mut pana la nasterea fiului sau, cu 6 luni inaintea lui Iisus si a venit p elume pentru a vesti venirea lui Iisus.  "Pocaiti-va, ca s-a apropiat imparatia cerurilor!" era mesajul transmis de acesta.
 Sfantul Ioan Botezatorul L-a botezat pe Hristos si afirma despre sine: "Nu sunt vrednic, ca plecandu-ma, sa-I dezleg cureaua incaltamintei” (In 1, 27). Desi afirma de doua ori: "Iata Mielul lui Dumnezeu: Cel ce ridica pacatul lumii”, iar dupa botezul Domnului in Iordan: "Am vazut Duhul coborandu-Se din cer ca un porumbel si a ramas peste El", marturiseste: "Eu trebuie sa ma micsorez, iar El trebuie sa creasca." 
Ioan Botezatorul ne poate fi tuturor indreptar spre a birui mandria. Trebuie sa retinem ca avem capacitatea de a renunta la aspiratiile noastre pentru binele celor din jur.
De Sfantul Ioan Botezatorul, femeile se adunau la "tropaitul femeilor" - petrecerea lor cu dans, mancare si voie buna. 
In casele romanilor in aceasta zi se sarbatoresc toti cei care poarta numele acestui sfant si care marcheaza sfarsitul sarbatorilor de iarna. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.