Pagini

11 martie, 2014

mancaruri de primavara


Publicat in Ziarul de Iasi
Fie ca insotesc supa sau un fel de mancare, ca le ungem cu unt dimineata sau le mancam simple la o gustare, chiflele isi gasesc locul in orice moment al zilei. Dar preparate in casa, cu diverse verdeturi de primavara sunt un excelent mic-dejun, o gustare la pachet sau ceva de rontait la un film. Pentru ca chiflele sa fie moi si pufoase mai mult timp am optat pentru un aluat cu cartof. Sunt mai satioase deci ideale pentru pauza de masa sau cea de la scoala. Si se pot face in mai multe variante.
In varianta de post, se fierb 2-3 cartofi mijlocii in coaja. Se curata dupa ce s-au racit si se zdrobesc cu furculita ca pentru piure. Se adauga drojdie cat o nuca, 2-3 linguri de ulei, o cescuta de apa calda (la temperatura mainii) si faina cat pentru un aluat de chec. Se amesteca bine toate ingredientele si se lasa cateva minute la dospit la caldura. Se presoara faina deasupra si cand stratul fin de faina incepe sa se crape se pune restul de faina (1kg) si verdeata tocata. Se framanta bine un aluat ca de paine, se lasa la dospit cam o jumatate de ora, timp in care ar trebui sa isi dubleze volumul, apoi se formeaza turtite cam cat palma si groase de un deget, se pun in tava si se dau la cuptor. Se pot unge cu ulei de masline deasupra daca vreti sa fie lucioase. Eu le prefer simple. Verdeata poate fi cate o legatura- doua de: usturoi verde, codite de ceapa verde, patrunjel verde, marar proaspat, busioc verde, oregano. Spanacul sau urzicile se pot pune in aluat dupa ce s-au spalat bine, s-au oparit si tocat. Masline fara sambure tocate marunt pot di adaugate in combinatie cu orice alta verdeata.
Daca nu tinem post la aluat punem si 2 oua mari iar in loc de apa calda folosim lapte cald sau iaurt. Putem pune ulei sau 50 gr unt pentru fragezime. Iar in compozitie, pe langa verdeturi putem adauga jumari (felii mici si subtiri de slanina rumenite in tigaie pana devin crocante dar scurse bine de untura) sau branza sarata, cuburi de cascaval, cuburi de carne sau peste rumenit pe gratar si taiat marunt. Chiflele pot fi unse cu un ou batut pe deasupra inainte de a fi bagate la cuptor.
Putem face si variante dulci daca in aluat adaugam 3-4 linguri de zahar si in loc de verdeata punem fulgi de ciocolata, fructe confiate maruntite, fructe din dulceata scurse bine sau fructe uscate.
Alaturi de chifle putem pune o salata de primavara sau o mancacare de urzici sau spanac bogate in minerale.
Uzicile cumparate sau adunate de pe camp se spala bine cu apa rece, se pun in oala, se toarna apa fiebinte peste ele si lasa sa dea un clocot. Seama, pe cat posibil neindulcita, este un excelent adjuvant in tratarea anemiei. Urzicile fierte, se toaca si se pun in tigaie peste o ceapa calita. Se lasa sa scada si cand sunt gata, se opreste focul se adauga putin hrean ras sau din conserva. In lipsa greanului se pune usturoi pisat Se pot servi simple cu mamaliguta sau ca garnitura la ciuperci, carne la gratar sau reci, pe tartina cu putin cascaval ras deasupra. Pentru un plus de gust si aspect se foloseste alaturi de urzici leurda sau "grausorul".
In unele zone i se spune grausor, in altele untisor sau salata de padure. Este o planta de padure bogata in vitamine si minerale care se culege inainte de inflorire. Dupa inflorire planta este toxica. Salata de padure se foloseste in salatele verzi, in amestec cu urzica, se poate prepara si singura ca urzica si spanacul. Salata de padure, oparita, tocata si amestecata cu un pic de unt, sare si piper iese o pasta excelenta pentru tartine sau in chifle pentru pachetel. Se poate pune si o lingutita d emustar dupa gust.
Un alt preparat in care putem folosi urzica pentru un plus de gust si savoare este borsul cu fasole. Se lasa o mana de fasole de seara pana dimineata la umflat in apa. Se scurge apa, se pun la fiert cu un praf de sare si un varf de cutit bicarbonat. Se mai schimba apa de doua ori pana sunt fierte adauganduse sare si bicarbonat dupa fiecare schimbare. Separat calim o ceapa mica in putin ulei pe care o adaugam in bors. Punem morcov ras, pastarnac ras, zarzavat de bors de la borcan fie el fiert sau cu sare (rosie, ardei, patrunjel). Dupa primul clocot adaugam o mana de orez si cand sunt fierte toate punem verdeata: urzicile oparite si tocate, patrunjelul verde, leustean verde sau uscat, cimbru si borsul (de preferat de casa si nu praf).
Orezul cu urzici imi place foarte mult. Pun o ligura de ulei si 2 de unt la topit, adaug o mana de taitei subtiri in amestecul incins si amestec continuu sa nu se prinda pana cand capata o culoare maronie, pun orezul si mai amestec cateva minute pana cand bobul de orez e fierbimte. Adag apa fierbinte in proportie de 3:1 si las la foc mic sa scada. Cand orezul s-a umflat si apa a scazut cat sa se vada orezul din vas adaug urzicile oparite si tocate (cat mai mlte), sare si piper. Amestec si mai las cateva minute sa fieba urzicile si sa scada toata apa. Poate fi servit ca o garnitura sau simplu o salata mare.
O alta planta de padure este leurda. Avand o aroma puternica de usturoi se poate folosi in salate, tocata marunt se presara peste tartine, frecata cu unt ne da o crema pentru tartine dar poate fi folosita in mancare in amestec cu urzicile si spanacul. Un preparat usor cu leurda il putem prepara din cartofi fierti in coaja cu putina sare, curatati, taiati cuburi peste care adaugam o lingura de smantana si leurda taiata marunt.
Primavara, natura este darnica. Trebuie doar sa iesim la soare, sa culegem si sa ne folosim fantenzia in a crea diverse mancaruri aromate care sa ne ajute sa depasim perioada asteniilor, anemiilor si a lipsei de energie caracteristica trecerii de la frig la cald.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.