un loc in care gandurile isi fac cuib, in care speranta ridica iubirea la rangul cuvenit.......
Pagini
▼
30 decembrie, 2012
Primiti cu uratul?
Si pentru ca maine nu stiu in ce masura o sa imi mearga internetul sau o sa am timp de calculator va urez, voua, tuturor cititorilor blogului, sa aveti un an nou cu sanatate si multe bucurii, cu liniste si impliniri!
Aho, aho, copii si frati,
Stati putin si nu mânati
Si cuvântul mi-ascultati:
Am plecat sa colindam
Pe la case sa uram,
Plugusorul românesc
Obiceiul stramosesc.
Va uram cum se cuvine
Pentru anul care vine
Holde mari
Cu bobul des
Si pe creste
Si pe ses!
Câte mere în livezi
Atâtea vite-n cirezi;
Câta apa în izvoare
Atâta lapte-n sistare;
Sa ne fîe-ndestulata
Casa toata!
Tara toata!
Ia mai mânati, mai flacai!
Si strigati cu totii mai!
Hai,haï!
27 decembrie, 2012
iarna pe la noi
Pe 20 decembrie am decis sa mergem la cumparaturi. Se anunta o zi frumoasa. Dimineata a inceput sa ninga linistit. In drum spre oras a inceput si sa bata vantul. Am facut cumparaturile in fuga pentru ca nu stiam daca mai putem intra in sat. Din pacate iesirea din sat spre soseaua judeteana a ramas acoperita de zapada de la prima ninsoare. Costurile de deazapezire a celor 3 km depasesc bugetul primariei asa ca se merge pe o ruta ocolitoare de 7 km prin satul vecin. Dar pana in satul vecin e o portiune de 0.5 km in panta, cu drumul sub nivelul campului care, la cel mai usor viscol de acopera cu zapada. Ne consolam cu gandul ca vom merge la vale peste zapada si am cumparat cativa saci de plastic mai mari pe care sa ii folosim la nevoie pe post de sanie pentru a duce cumparaturile acasa. La iesire din soseaua judeteana avem o portiune de padure care arata cam asa:
25 decembrie, 2012
Craciun fericit!
Sursa:http://mellymirror.blogspot.ro |
Fie ca Steaua de Craciun sa ne calauzeasca pasii catre marea minune a dragostei, a compasiunii si a daruirii asa cum i-a calauzit pe Magi spre marea minune a Nasterii Mantuitorului.
Sa aveti liniste, lumina, intelegere si multe, multe bucurii in aceasta perioada binecuvantata!
O noua bucurie in ajun de Craciun
Chiar daca am avut aproape 10 zile de post fortat de net, ieri mi-a mai aparut un articol in Ziarul de Iasi
16 decembrie, 2012
Ajunul Craciunului intre amintiri si traditii
“Nu stiu altii cum sunt dar eu, cand ma gandesc…” la
craciunurile copilariei mele imi amintesc de Ajunul Craciunului. O zi care
necesita multe pregatiri, mult timp alocat si multe, multe bucurii. De cand am inceput
sa merg am participat la aceste pregatiri. La inceput doar privind, apoi
ascultand povesti si pe masura ce cresteam ajutand la mici treburi. Si
pregatirile pentru Ajun incep cu o saptamana inainte, cum altfel decat cu
turtele numite si “scutecele Domnului” sau “pelincile lui Iisus”. Acele foi
subtiri din aluat, coapte pe plita si lasate la uscat. Aluatul il facea mama
cand eram mica iar mai apoi eu, din faina, apa calduta si un strop de sare. Un
aluat potrivit de tare din care scoteam bucati cat o nuca pe care le intindeam
pe masa cu sucitorul pana cand vedeam modelul musamalei de dedesub. Prima turta
coapta poposea la icoana pentru a fi data animalelor din gospodarie in ziua de
Ajun. Restul erau lasate la uscat undeva
pe un dulap pana pe 23 decembrie. Intre timp se spargeau nucile, se curatau, se
macinau si se alegea samanta de canepa. Apoi ne ocupam de pregatirile de
craciun: curatenie, spalat, primenit si bineinteles porcul cu tot ce implica
el. Apoi, cu o zi inainte de Ajun, veniti de la biserica, dupa spovedanie ne
ocupam de turte. In primul rand samanta de canepa.Trebuia uscata si pisata sau
trecuta prin rasnita. La bunica pisam in chiua iar la mama aveam o masina ca de
nuca prin care treceam zaharul sa il facem pudra. Peste pasta rezultata puneam
un pic de apa calduta si o frecam cu lingura. Scurgeam apa (laptele de julfa)
si repetam operatia pana cand apa ramanea limpede. Fierbeam laptele de julfa
pana se ridica deasupra ca o branzica gri. Scoateam “branzica” cu o paleta,
usor scursa si amestecam cu zahar dupa gust. De-a lungul timpului am mancat
julfa si cu diverse mirodenii (vanilie, rom, coaja de lamaie) dar preferata mea
a ramas cea simpla. Turtele erau coborate de pe dulap si poposeau langa un
castron mare in care era siropul de zahar (o cana de zahar la 2 cani de apa).
Apoi incepea joaca: o turta scufundata in sirop apoi intinsa julfa, inca o
turta scufundata si iar un pic de julfa pana cand se termina julfa. Deasupra
puneam o farfurie cu fata in jos si eventual o greutate si castronul pleca in
camara unde era mai racoare. Restul turtelor treceau prin aceeasi operatie de
scufundare in sirop si asezate in castron doar ca erau presarate cu nuca pisata
si zahar. Erau lasate peste noapte la racoare usor presate. A doua zi, turtele
erau taiate ca un tort in triunghiuri sau felii incepand din margine. Feliile
erau frumos asezate pe o farfurie si insotite de o sticla de vin proaspat
scoasa de la beci, din damigeana special pastrata pentru acea zi, poposeau pe
masa din hol. Si stateau acolo, cuminti, pandite de noi copii, pana cand auzeam
vocea parintelui la usa cantand “Nasterea ta, Hristoase…” Mai tarziu am
descoperit obiceiuri sau superstitii de genul grauntelor puse sub scaunul pe
care trebui sa stea parintele, pentru ca sa stea clostile pe oua, sau fuiorul
de lana (mai tarziu bobina sau sculul de ata in diverse compozitii) pentru ca
recolta sa se lege si sa rodeasca. Dupa
plecarea parintelui primeau toti ai casei cate o farfurie de turte si mergeam
prin vecini cu turte si vin de pomana pentru sufletele celor plecati. Apoi se
aducea bradul si incepea distractia pregatirii lui pentru venirea Mosului acompaniati de copii care venea cu “Steaua”.
Niciodata nu se mergea cu colindul inaintea parintelui iar colindatorii primeau
mere, nuci, bomboane sau colacei. Semnificatia cercului regasit in darurile
pentru colindatori am aflat-o tarziu
cand am inceput sa imi pun intrebari. Atunci am descoperit simbolistica
cercului, a completului, a neintreruptului.
Ziua se incheia cu
darurile puse sub brad de Mos in cele cateva minute cand scapam bradul din ochi
ori pentru ca ne trimitea mama undeva ori cand cedam nevoilor natural si plecam
la baie.
In ultimii ani din diverse motive am inlocuit turtele coapte
pe plita cu foi de placinta. Au fost ani cand, din lipsa de timp am adoptat
reteta de la baklava. Foile de placinta le-am pus in tava, le-am presarat cu nuca pisata din abundenta pe
fiecare foaie, le-am bagat la cuptor
pana cand s-au rumenit pe margine. Scoase din cuptor, calde, le-am inecat
intr-un sirop de zahar intr-o concentratie 1:1. Eu prefer dulciurile fara
mirodenii dar gustul nu e rau nici cand se pun mirodenii in sirop sau stafide printre nuca pisata..
Anul acesta am aflat ca julfa se mai poate face si din
samburi de bostan. Daca sunt fara coaja e mai simplu dar daca nu, semintele se
usuca, se cojesc si se respecta reteta de la semintele de canepa.
Si tot anul asta am decis sa revin la reteta traditionala
pentru a lasa copiilor amintiri de neuitat. Asa cum eu nu cred ca voi uita zilele de Ajun
incarcate de bucurii sau serile de Ajun cu daruri in brate, in
miros de brad si cu gust de turte. Si asta pentru zilele urmatoare de
sarbatoare treceau intr-un iures de musafiri si vizite, intre pusul si stransul
mesei…
15 decembrie, 2012
Mosul la gradinita
Mos Craciun venit de departe |
Copii asezati cuminti in asteptarea mosului |
Dariuta cu Mosul |
Dariuta |
Gabrieluta cu Mosul |
Daria spunand poezia Mosului |
Daria |
Mihaita |
Mihaita |
Denisa |
Rares |
Ionut |
Sebi |
Leonard |
Eu pe post de ajutor al Mosului |
Andreea |
Si Matei |
Cam asta a fost atmosfera dupa ce a trecut emotia poeziilor si a intalnirii cu Mosul :
Multumim tuturor celor ce au contribuit cu daruri, cu timp sau cu suflet pentru ca aceasta zi sa fie plina de emotii, de bucurie si entuziasm! Sa dea Dumnezeu ca in noul an sa primeasca inmiit bucuria acestei zile in fiecare zi...