Pagini

08 februarie, 2013

in prag de primavara

Si daca e final de saptamana, un nou articol pentru Ziarul de Iasi

Ne apropiem cu pasi inceti de finalul iernii. Parca pe zi ce trece suntem mai obositi in parte de la lipsa luminii soarelui chiar daca ziua incepe sa creasca, de la zapda care pare sa nu mai plece dar poate si de la lipsa sau neasimilarea mineralelor si a vitaminelor. Si cum iarna se lungeste astenia sau depresia de primavara ne da tarcoale. Cum o putem evita? In nici un caz cu terapia de cumparaturi (e sezonul reducerilor) ci cu produse pe care e posibils a le avem in frigider iar daca nu, le putem achizitiona la preturi mici. In primul rand avem nevoie de minerale si de vitamine si mai apoi de putina miscare in aer liber in zilele frumoase.

Pentru a mari aportul de minerale si vitamine putem apela la cura cu drojdie de bere.

Ce este drojdia de bere?
Drojdia de bere este de fapt o ciuperca de dimensiuni microscopice. Este rezultata in urma procesului de fabricare a berii si este o minifabricuta de nutrienti. O folosim in mod frecvent in panificatie pentru cresterea aluatului.

Contine numeroase vitamine (17 dintre care toate din complexul B, vitaminele D,H si E)  si nutrientii extrem de benefici pentru sanatate (saruri minerale precum potasiu, fier, calciu, magneziu, fosfor dar si aminoacizi). 

Cea mai importanta calitate a acesteia este faptul ca acopera carentele de vitamine din complexul B astfel:
B1-eficienta in combaterea tulburarilor digestive, a celor cardiace, in tratarea depresiilor, a nevralgiilor şi a oboselii.
B2-utila in combaterea eczemelor, a imbatranirii pielii
B3-implicata in procese ce tin de echilibrarea sistemului nervos
B5-stimulent natural al glandelor corticosuprarenale, remediu anti-stres, mareste rezistenta la infectii
B7-neutralizeaza colesterolul, fiind deci indicata in obezitate; previne caderea parului
B8-utila pentru reglarea metabolismului proteinelor şi grasimilor
B9-are efect antianemic, ajută la mentinerea echilibrului hormonal
B12-actionează asupra sistemului nervos, marind puterea de concentrare,ameliorand cefaleele; contribuie la mentinerea echilibrului hormonal
B15-amelioreaza oxigenarea tisulara, este un remediu minune impotriva imbatranirii, ajuta la dezintoxicarea ficatului

Conform studiilor din ultimii ani, efectele terapeutice ale acestor ciuperci sunt: antianemic, vitaminizant, antitoxic, remineralizant, protector al sistemului nervos, anticolesterolemiant, stimulator al glandelor endocrine pe langa faptul ca favorizeaza refacerea florei intestinale afectate de administrarea excesiva de antibiotice.
Cum folosim drojdia de bere?
Drojdia de bere o putem achizitiona in 3 variante: drojdia proaspata in pachete mari sau cuburi, drojdia uscata la pliculete sau tablete de drojdie de bere. Tabletele le gasim in farmacii sau magazine naturiste iar drojdia uscata sau proaspata in orice magazin alimentar.

 În general, specialistii in fitoterapie recomanda cure cu drojdie de bere de cate trei-patru saptamani (minim 10 zile), cu pauza de două-trei saptamani, după care se pot relua.

Drojdia de bere in stare proaspata  se consuma in combinatie cu miere: la o lingurita de drojdie se adauga doua lingurite de miere de albine, frecandu-se pana cand se obtine o pasta omogena. Doza zilnica pentru un adult este de 3 lingurite de drojdie de bere, care se administreaza pe stomacul gol, dimineata, la pranz si seara.
 Drojdia uscata,  cea  neaditivata sintetic (caz in care nu este recomandata in tratament), este mai putin activa din punct de vedere terapeutic (poate fi folosita si ea cu succes in lipsa celei proaspete) se pune 2 lingurite de praf de drojdie uscata in jumatate de litru de suc de morcovi (obtinut casnic cu ajutorul storcatorului electric), se amesteca bine si se pastreaza la frigider. Se bea intreaga cantitate de preparat intr-o zi, fractionata in 3 reprize.
Tabletele de drojdie de bere se administreaza conform prospectului.
Consumata dupa masa, drojdia de bere poate provoca pofta de mancare intre mese.
 Care sunt efectele secundare?
In general, drojdia de bere nu produce efecte adverse. Durerile de stomac si balonarile sunt cele mai frecvente efecte secundare. Este indicat ca in cura cu drojdie de bere sa incepi cu o cantitate mica, pe care sa o cresti gradual. In cazul bolnavilor de diabet este recomandat un control la medic deoarece drojdia de bere poate schimba modul in care organismul raspunde la zahar.
O alta cura de remineralizare este cura cu otet din mere si miere de albine.
Marul contine potasiu care conditioneaza organismul pentru o functionare normala. Otetul de mere retine din mar toate mineralele ca: fosfor, clor, sodiu, magneziu, calciu, sulf, fier, siliciu, si multe microelemente asociate cu potasiu. Potasiul participa la mentinerea echilibrului osmotic si acido-bazic. 
Mierea de albine are in compozitia sa urmatoarele substante: proteine(din care 12 aminoacizi ca:leucina, alanina, metionina), zaharuri (din care fructoza, glucoza, zaharoza, maltoza, alte dizaharide), vitamine (B1, B2, B6, C), substante minerale (calciu, magneziu, fosfor, fier, cupru, mangan, zinc, siliciu, sodiu, sulf), acid pantotenic, acid nicotinic, acid folic, fermenti,enzime, antioxidanti, factori antibiotici si urme de polen.
Cura cu otet din mere si miere de albine este recomandat in mai multe boli si anume: in sterilitatea primara,  graviditate, sinuzita, intoxicatii alimentare, nevralgie faciala, artrite ale articulatiilor mici la maini si picioare, in afectiuni degenerative, ateroscleroza, in sclerozele tesuturilor si ale vaselor de sange, in pielite, obezitate, nevroze, in combaterea insomniilor, in oboseala cronica, migrene, ameteli, hipertensiune arteriala, anchiloza articulara, lacrimare la oameni in varsta, relaxarea si calmarea sistemului nervos, in caz de epidemii (fiind imunostimulent), in zona zoster, arsuri, varice, dureri musculare( mialgii) si dureri articulare.
Se amesteca o lingurita de miere cu o lingurita de otet din mere intr-un pahar si se lasa de seara pana dimineata. Se adauga apa (plata, minerala sau de la fantana) in pahar si se bea dimineata pe stomacul gol.
Cura poate dura pana la 3 luni si se recomanda primavara si toamna pentru tonifierea organismului la trecerea de la anotimpul frig la cel cald (si invers)
Oricare dintre aceste cure (nu pot fi tinute in acelasi timp) ne ajuta sa trecem peste aceasta perioada obositoare cu un pic mai mult entuziasm, cu ceva kilograme in minus dar si fara viroze sau raceli.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.