11 iunie, 2024

Jurnal saptamanal 2/iunie

 O vreme capricioasa a marcat saptamana ce tocmai am incheiat-o. O vreme cu temperaturi ridicate si ploi scurte cand linistite cand galagioase si „cu bulbuci” cum le spuneam in copilarie.

Un jurnal inceput sambata si terminat marti...

A fost un week-end cu alegeri locale si cu o noapte alba pentru mine deoarece am facut parte dintr-o comisie electorala. Încerc sa imi revin si sa rezolv restantele din gospodarie. 

Ciresele sunt vedetele sezonului si cum au cam lipsit in ultimii ani, am reusit sa fac rezerve serioase de compot (peste 70 de borcane in acest moment). Capsunile asteapta sa fie culese, pana acum doar am mancat de pe straturi. Agrisele asteapta coacazele care au inceput sa se coacă si zmeura care incepe sa se inroseasca pe ici pe colo pentru o dulceată asortata. Cirese negre si amare dau semne ca vor sa ajunga dulceată iar visinele asteapta sa fie conservate pentru placinte si prajituri. Am facut deja 2 kg de dulceata de visine si cred ca e suficient deocamdata.

Ne-a vizitata si doamna vulpe si ne-a lasat fara closca cu pui mici dar si fara cativa pui mai mari. Dimineata nu am gasit bibilicile dar le-am auzit prin niste tufe un pic mai tarziu. Poate pe seara apar la cotet sau o sa fie nevoie sa le cautam.

Am cateva restante la pus rasaduri datorate ploilor care nu ne-au lasat sa intram in gradina. In schimb gradina de fasole si radacinoase e fara buruieni dupa a doua prasila.

Iunie se anuntă mai aglomerat decat m-am gandit eu.

Ieri, pe 10 a fost ziua lui Matei care e prins intre examene la master si bachete de clasa a 8-a la munca.

Se pare ca jurnalele mele incep sa semenele cu telegramele de pe vremuri, dar prefer sa le scriu chiar si asa in loc sa tot aman pana imi vine inspiratia.

Pentru voi cum a fost ultima saptamana?

02 iunie, 2024

Jurnal saptamanal 1/iunie

 Se pare ca jurnalul meu saptamanal a ajuns lunar. 

In fiecare final de saptamana imi propun sa fac un set de poze prin curte pentru jurnal, dar apar diverse activitati care imi ocupa tot timpul asa ca aman pe urmatoarea saptamana. Asa ca voi scrie azi chiar daca nu am fotografii din curte.

Mai a trecut intr-o furtuna de treburi cu iarba care crestea repede, cu prima coasa la lucerna, cu baloti, cu semanat si alte activitati specifice in camp, cu rasaduri si ploi. La un moment dat eram atat de obosita incat mi-am dorit 3 zile de ploaie ca sa ma odihnesc. Ploile le-am primit dar odihna nu, pentru ca am fost pe drumuri, dar si cu treburi in casa. Am reusit sa recoltez flori de trandafiri pentru sirop, menta pentru sirop si ceai si soc pentru ceai. Apoi am reusit sa repopulam cotetul de purcei mici si cel de pui. Anul trecut nu a fost prea benefic la inmultirea acestor specii si a fost nevoie sa cumparam doua scrofite mici si o gasca de pui. In plus ne-am luat si 5 bibilici pentru diversificare. Sunt la prima experienta cu bibilicile asa ca voi vedea cum ma descurc ca sa stiu ce fac pe viitor. Supriza ne-a facut-o o gaina care a iesit de pe undeva cu vreo 9 pui dupa ea. Dupa prima zi in care a pierdut 2 pui, pare a fi o closca grijulie.

Inceputul lui iunie a venit cu temperaturi mari care ma tin in casa peste zi. Au aparut deja ciresele asa ca luna asta va fi cu borcaneala - compot, dulceată si gem. Am reusit ieri sa imi scot jardinierele de la cerdac si sa replantez in ele acolo unde muscatel nu au rezistat peste iarna.

Urmeaza curatat gradina de rasaduri dupa ploaie si plantat restul de rasaduri, dar si inceput legatul firelor de rosii. Probabil astea sunt activitati de seara si de dimineata pentru ca pranzurile vor fi ocupate de compoturi, siropuri si dulceturi.

Intre timp mai e de prasit a doua oara gradina de radacinoase si fasole si ierbicidat porumbul din camp. Mai avem un proiect in lucru destul de solicitant asa ca iunie va fi aglomerat si obositor.

Ca obiective personale imi doresc sa pastrez obiceiul plimbarii de seara pe jos, cititul, scrisul in jurnal si aici pe blog. Se anunta o vara aglomerata si aceste obiceiuri ma vor ajuta sa ma ma relaxez pentru a le putea face pe celelalte. 

Tot pe final de mai am avut parte de un eveniment unde am cunoscut oameni frumosi si unde mi-am primit o doza de validare de care nu stiam ca am nevoie pana nu am primit-o. Stiu ca suna ciudat dar abia cand mi s-a confirmat o parere am inteles ca undeva exista o doza de nesiguranta, iar confirmarea a venit cu o oarecare usurare.

Voi ce planuri aveti pentru iunie?