Un nou articol pscris pentru a fi integrat intr-ua articol mai mare din Ziarul de Iasi
Zarzavat fiert pentru tocane si nu numai
Intr-o portie de bulion (se considera "portie" un castron) pus la foc mic se adauga o portie de morcov tocat si o portie de ardei tocati (pot fi ardei grasi, gogosari sau capia). Se poate pune si o cana de ulei, sare si piper. Se da un clocot pana cand morcovul e fiert si se pune fierbinte in borcane care se racesc in pat cald...
Pentru ciorbe se poate adauga dupa ce incepe sa fiarba, o portie de verdeturi taiate marunt: patrunjel, telina si chiar leustean (daca zarzavatul e pentru ciorbe).
Zarzavat zacusca pentru tocane si ciorbe.
Se taie cca 3 kg ceapa, se inmoaie intr-un litru de ulei, se da prin masina de tocat si se masoara cu un castron (o portie). Se pune inapoi in ceaun si se adauga o portie de ardei tocati (grasi, gogosari, capia sau amestec), o portie de radacinoase tocate (morcov, patrunjel, pastarnac in diverse proportii functie de gust, chiar si telina rasa) si o portie de bulion si se fierbe pana se ridica uleiul deasupra. Pentru ciorbe se adauga verdeturi dupa gust cand e aproape gata. Se pune fierbinte in borcane si se racesc in pat cald.
Zarzavat crud pus la sare
2 kg morcov
1 kg rosii
1 kg gogosari
1 kg ardei
1 kg frunze de patrunjel
1 kg telina, patrunjel radacina, pastarnac (la alegere sau in amestec)
1 kg sare
Se taie rosiile, ardei, gogosarii si patrunjelul marunt, se amesteca cu radacinoasele rase sau tocate, se pune sarea si se lasa cateva ore sa se odihneasca. Se pune la borcane sau sticle cu gura larga cu putin ulei deasupra sau o aspirina zdrobita.
Se pot inlocui sau renunta la radacinoase dar se pastreaza proportia cantitatii de sare raportata la cantitatea totala de zarzavat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.