Articol scris pentru Ziarul de Iasi
Chiar daca de craciun nu am avut zapada si in ianuarie aveam temperaturi de primavara, iarna nu i-a dezamagit pe cei care o asteptau. Campurile sunt acoperite de mantia groasa de nea, copacii sunt aplecati de greutatea pufoasa iar virusii sunt sufocati de temperaturile foarte joase. Si cum nu putem sta pititi la caldura pana cand primavara isi face aparitia, temperaturile reci de afara trebuie compensate cu ceva la intrarea in casa, fie dupa o zi de munca, o plimbare sau o zbenguiala la sanius. Dar ne putem bucuram de ziua de iarna stand la fereastra cu o cana cu ceva fierbinte in mana. Acel "ceva fierbinte" poate fi o cafea aromata cu lapte sau o picatura de coniac, o ciocolata calda, un ceai, un vin fiert sau o supa. Si ca iarna sa fie mai frumoasa acel "ceva fierbinte" are nevoie de o un pic de dragoste atunci cand e pregatit ca sa tina raceala departe de cei dragi. Iar asta nu ii putem adauga daca rasturnam un plic in cana peste care punem apa fierbinte.
Ceaiul, fie el preparat ca infuzie sau fiert, are nevoie sa stea putin, sa se odihneasca pentru a primi toata binecuvantarea plantelor. Plante ce ar putea fi floare de soc cu efect antifebril, floarea de salcam care e linistitoare atat pentru sistemul nervos dar si pentru cel respirator, muguri de brad sau floarea de cimbrisor care fluidizeaza mucoasele ajutand nasul si sistemul respirator in contactul cu frigul, trei frati patati cu un rol puternim in imunitate, urzica ca tonic general, patlagina ingusta pentru vasele de sange sau ceva aromat cum e levantica cu efect tonoc si relaxant, iasomia ca tonic sufletesc, floarea de tei pentru relaxare sau petale de trandafir pentru dupa-amiezi mai romantice...
O ciocolata calda de casa sau o cana de cafea mai slaba aromata cu scortisoara, coaja de lamaie sau putin coniac va da o stare de bine si confort mai ales daca o savuram privind iarna de la caldura.
Sau o cana de vin fiert cu scortisoara, piper boabe si adaos e zahar sau miere de albine dupa gust, fiert la foc mic pana cand spuma se ridica gata sa murdareasca aragazul ne va tine raceala la distanta si va completa o seara rece de iarna alaturi de o carte sau un film bun.
Tot ceva fierbinte de iarna, dar care implica mai mult timp e supa. Fie e clara sau crema, cu carne sau cu legume, cu galuste sau cu taitei, o supa fierbinte cu mult piper e un balsam atat pentru trup dar si pentru suflet. Nu e nevoie decat de un morcov, o ceapa mare, un pastarnac, o radacina de patrunjel si eventual o telina mica care sa fiarba intr-o craticioara cu apa cu sau fata carne (piept de pui, un os sau cubulete de carne de vita) indiferent daca sunt taiate marunt sau lasate intregi, pentru jumatate de ora. La final putem scoate legumele de tot (daca sunt intregi), le putem trece prin blender cu putina zeama sau le putem lasa in oala. Indiferent cum preferam legumele punem sare dupa gust, o mana de orez sau taitei sau putem arunca cateva galuste de gris, un pic de patrunjel tocat (uscat, congelat sau verde) si avem o supa fierbinte si aromata numai buna pentru copii veniti de la sanie sau de la scoala.
Pentru taiteii de casa se pune intr-un castron o mana de faina, un praf de sare si un ou. Daca vrem sa iasa un pic mai multi adaugam si apa cam cata intra in coaja de ou. Ca variante putem pune 2 oua sau doar apa. Framantam un aluat tare, desparitm in 2 sau mai multe (daca punem mai mult de un ou) si intindem foi subtiri. Le punem una peste alta separate de faina presarata din belsug. Mai intindem un pic impreuna apoi le facem sul si taiem cu un cutit bine ascutit taitei marunti. Ca sa iasa uniformi ca lungime in loc sa rulam foile le taiem fasii egale si le punem unele peste altele inainte de a taia taiteii transversal. Taiteii se pot usca si pastra in recipiente inchise (borcane sau cutii cu capac) pana la 3 luni si apoi folosi. Indiferent daca sunt proaspeti sau uscati ii cernem inainte de a-i pune in oala pentru a inlatura excesul de faina.
Pentru galustele de gris, batem un ou spuma, adaugam o lingura de apa, un praf de sare si gris in ploaie pana obtinem un aluat moale ca de clatite. Il lasam sa se odihneasca cam 10-15 min timp in care grisul se umfla. Daca aluatul inca curge mai punem un pic de gris dar daca sta in lingurita, luam cu lingurita galustele si le dam drumul in supa care clocoteste. Se poate pune si un sfert pachetel de praf de copt pentru siguranta, ca sa iasa pufoase.
Pentru un gust mai bogat se poate pune in supa cateva linguri de ulei de masline, sau un cub de unt iar in cana cate o linguta de smantana.
O supa bogata si cu continut ridicat de vitamine e supa de rosii. Pe langa legumele mentionate care se scot sau se fac crema mai e nevoie de un borcan de rosii in suc de rosii (rosii pe care le trecem prin blender fara coaja impreuna cu celelalte legume) sau suc de rosii pe care il adaugam cand restul legumelor sunt fierte si pasate. La supa de rosii punem orez sau galuste de branza, ulei de masline si un pic de busuioc sau oregano si cativa catei de usturoi taiati.
Pentru galustele de branza avem nevoie de 100 gr branza de vaci pe care o amestecam cu un ou, sare, putin pesmet sau gris sau faina alba cat sa se tina aluatul ca sa se formeze galustele. Se pot fierbe separat in apa clocotita (si care raman se pot manca fierbinti cu dulceata, miere sau zahar) si se pun doar cateva in cana peste care se toarna supa sau se fierb direct in supa de rosii.
Si daca am intrat in casa cu picioarele reci, pana fierbe supa, se infierbanta apa (pana clocoteste) si se toarna intr-un lighean in care am pus cateva maini bune de sare grunjoasa (de preferat cea de muraturi) si tinem picioarele deasupra aburului care iese iar pe masura ce se raceste incercam sa atingem apa, apoi sa scufundam picioarele cat putem suporta. E posibil sa fiti surprinsi cat de fierbinte pot suporta picioarele inghetate. Daca se prefera baia fierbinte sau dusuri fierbinti e bine sa se leneveasca un pic in aburul cald din baie inainte de a intra sub dus sau in cada si sa se mareasca treptat temperatura apei...
Si tot pentru o stare de bine, chiar daca in casa e cald, se incalzeste o caramida (de preferat refractara) in cuptor, se inveleste intr-un prosop si se pozitioneaza in pat. Fie o sa poposeasca la picioare daca acestea sunt reci, fie prin zona spatelui daca hainuta a fost mai scurta sau daca pozitia a lasat spatele sa se raceasca sau la doamne chiar in zona burticii. In lipsa caramizii se poate umple o sticla cu apa fierbinte sau un saculet de bumbac cu seminte sau sare grunjoasa sau chiar nisip, saculet care se incalzeste in cuptor si se pune pe articulatiile dureroase. Tot pentru articulatii dureroase se poate face o banda din panza (daca se poate panza de casa din in sau canepa, daca nu, prosop de bumbac) imbibata cu ceara topita. Panza astfel pregatita se poate pastra ani de zile in casa pentru a se folosi la nevoie. Aceasta (rece devine rigida) se incalzeste pe calorifer (in cuptor s-ar topi) sau in apropierea altei surse calde pana se inmoaie si se infasoara pe articulatia dureroasa sau se poate pune pe piept pentru a calma tusea sau pe frunte dureroasa de la sinuzita.
Indiferent ce solutie calda preferati in casa, la iesirea din casa imbracati-va bine, cu sosete groase, fular, caciula si manusi pentru a va proteja de frig nu doar pentru ca usuca pielea si accelereaza imbatranirea dar si pentru ca sanatatea se pierde usor si se recucereste foarte greu...
frumos compus articolul şi bine documentat! cu plăcere l-am citit! felicitări!
RăspundețiȘtergereMultumesc dar sa stii ca nu e documentat deloc articolul. Sunt informatii si retete pe care le stiu si le fac/aplic. Mai puteam scrie dar si asa e destul de lung...
RăspundețiȘtergereAm selecata doar prima parte din articol si l-am publicat si pe Re-Creativ ( http://www.mamicreativ.com/t2116-chestii-calde-pentru-zile-reci )
RăspundețiȘtergere