19 septembrie, 2020

ganduri despre campania electorala - (4)

 Imi plac ideile care se promoveaza in aceasta campanie. Am ascultat candidatii, am ascultat si propuneri ale electoratului si se pare ca initiativa civica ar functiona daca cineva ar gasi liantul care sa lege oamenii intre ei si de autoritatea locala. In privinta asta am auzit unul din candidati vorbind despre implicarea cetatenilor atat in initierea dar si dezvoltarea unor proiecte pentru comuna, ceea ce mi-a placut mult.

Mai toti candidatii vin cu idei care cica vor fi puse in practica in mandatul dumnealor daca vor iesi primari. Unele sunt atat de irealizabile (in viitorul apropiat) incat ma intreb daca cineva ar putea crede ca e posibil sau doar "aplauda"ca suna bine. Altii vin cu "desene pe asfalt" in culori colorate. Da! Arata foarte bine! Dar vor disparea la prima ploaie daca nu vor fi puse pe hartie, intr-un dosar bine documentat atat legal cat si economic. Iar altii chiar vin cu solutii pentru unele probleme dar nu sunt atat de vocali si galagiosi pentru a fi bagati in seama.

Spunea cineva ca avem nevoie de utilitati intai. E adevarat! Avem nevoie de utilitati, cam asta s-a facut in ultimii ani. S-a initiat, s-a documentat si s-au demarat proiecte pentru utilitati (asfalt, apa si canal, si gaze) dar avem nevoie si de spatii pentru timp liber atat pentru copii, tineri, adulti si batrani. Avem nevoie de servicii in comuna (medici de familie sau specialisti, birou de avocatura sau notariat, banca sau un oficiu postal modern, un serviciu ISU cu dotarile necesare) asa cum avem nevoie de spatii pentru comercializarea atat a produselor agricole cat si a animalelor dar si de spatii comerciale moderne. Avem nevoie de locuri de munca, de un transport decent si in siguranta. Mai pe scurt avem nevoie de modernizare dar fara a ne uita traditiile/radacinile (bisericile, cimitirele, eroii) si valorile (familia, neamul, cinstea, onestitatea). Avem nevoie de toate acestea si inca ceva pe deasupra. Dar toate acestea nu se pot face intr-un an sau intr-un mandat. Nu este nimeni atat de vizionar incat sa prevada tot ce e nevoie oricat de buna ar fi echipa din spatele lui. De asta e nevoie de continuitate intre mandatele la primarie. De asta e nevoie ca cel ce vine sa continuie si sa construiasca pe baza a ce a lasat cel ce pleaca. Am obosit sa tot auzim de "greaua mostenire", de "se putea dar nu s-a vrut", de acuzatii despre ce s-a facut (sau nu s-a facut) de la Adam si Eva incoace. Avem nevoie de unitate intre oameni. Avem nevoie de o comunitate legata, unitara in care oamenii se respecta unii pe altii si lucreaza impreuna pentru dezvoltarea si modernizarea comunei din care facem cu totii parte. Am obosit de dezbinari si de intrigi intre oameni. Cred ca a venit vremea sa ne crestem copiii in respect fata de trecut si de oameni, dar privind spre viitor. Cred ca ar trebui sa ne gandim cu totii, zilele astea, la vorbele lui Stefan cel Mare dintr-o opera celebra - comuna "n-a fost a strãmosilor mei, n-a fost a mea si nu e a voastrã, ci a urmasilor vostri s-a urmasilor urmasilor vostri în veacul vecilor…"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.