27 octombrie, 2024

„Caminul meu un colt de rai” - ultima saptamana

 



Si incet, incet am ajuns si la ultima saptamana din octombrie. Astazi deja ora s-a schimbat, e o zi mai lunga ce marcheaza o noua borna a drumului spre sarbatorile de iarna.  Zilele sunt mai scurte, serile mai lungi iar noptile din ce in ce mai reci. Caldura in casa deja se face simtită indiferent de forma de incalzire a casei. Si pentru ca petrecem din ce in ce mai mult timp in casa, cu familia, haideti sa fie „impreuna” si nu alaturi. Haideti sa schimbam de la „colegi” in aceeasi locuinta la „impreuna” in camin. 
Cum facem asta?
Facand lucruri impreuna. Pentru cateva ore, in fiecare seara, renuntam la ecrane si facem ceva impreuna. Poate fi gatit impreuna. Poate fi ceva cu totul nefolositor cum ar fi biscuiti (dulci sau sarati). E o activitate in care va jucati cu formele, faina si aromele. Daca va uitati la filmele de craciun de pe Diva o sa vedeti mereu o activitate/traditie din a face fursecuri in diverse forme, ornate cu diverse culori/glazuri/decoruri. De fapt e o activitate care se face impreuna si care aduce la un loc elemente care duc la un confort emotional: sustinere, ajutor, apartenenta, auzit, vazut, ascultat, inteles. Aceasta activitate poate dezlega limbile celor introvertiti, le poate crea mediul de intelegere si incredere care sa ii faca sa impartaseasca din emotiile si trairile lor. Asa cum ii poate face mai intelegatori si empatici pe cei care de obicei sunt critici si rigizi  pentru a asculta ce li se spune, pentru a intelege si a schimba ceva in dinamica familiei. E o activitate care uneste familia, care le asigura celor mai tineri o nevoie primara: nevoia de apartenenta, nevoia de a simti ca fac parte din ceva mai mare care ii sprijina la nevoie si ii ocroteste.
In acelasi scop puteti adauga o seara de jocuri in familie. Un joc de masa (remmy, monopoly, etc) sau un joc de grup (mima) in care nimeni nu se supara, in care scopul este o seara petrecuta impreuna si nu o competitie, poate crea acelasi sentiment de apartenenta.
O alta seara poate fi de film in care fiecare isi da cu parerea sau comenteaza ce se intampla pe ecran. Poate fi o seara educativa atat pentru tineri pentru ca sfaturile nu sunt date direct ci prin intermediul personajelor cat si pentru adulti care isi pot intelege copii din alta perspectiva, mai relaxata, dar poate fi  si o metoda de impartasire in cuplu a ideilor, convingerilor, nevoilor sau gandurilor.

Nu uitati sa notati in jurnal cum ati simtit aceste activitati, ce v-au invatat, ce dureri in suflet au fost „activate”, ce doruri sau amintiri. E o modalitate de introspectie foarte buna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.