05 noiembrie, 2011

bugetul familiei

Un subiect abordat de multe bloguri in ultima vreme cred eu indispensabil in aceasta perioada de "criza" dupa unii sau de echilibrare... Pentru ca dupa imbratisarea "democratiei" s-a imbratisat si un stil de viata mai "consumatorist" care a cam daunat atat moral, emotional, afectiv cat si financiar.
Un punct de plecare in administrarea bugetului e caietul de "venituri si cheltuieli". Un caietel, agenda sau chiar un fisier excel. Am plecat de la caietel in '91 cand am luat la facultatea iar in ultimii ani am un fisier cu multe pagini excel. Pagini cu estimari, categorii in buget si nelipsita rubrica "cheltuieli zilnice". In "cheltuieli zilnice" trec fiecare leut cheltuit sau incasat, grupat pe categorii de cheltuieli, care la final de luna sunt comparate cu estimarile iar la finalul anului va fi baza prognozelor si estimarilor pe anul urmator. Din fericire, anul acesta am redus anumite cheltuieli semnificativ dintr-un soi de "inertie" sau consecinta a anului trecut. Si ma refer la cheltuieli cu telefoanele, transportul, utilitatile si chiar mancarea. Din pacate o categorie de cheltuieli la care nu s-a schimbat plafonul este cea a detergentilor. Nu am gasit inca metoda de economisire si nici nu fac rabat la calitate.....
Dar nu am ajuns inca la stadiul in care sa putem economisi. Si asta pentru ca inca mai avem de facut investitii in casa. Investitii pe care speram sa le finalizam anul urmator (fosa, fantana si baia) si care vor fi urmate de investitiile in utilaje si apoi in animale. Din fericire, anul acesta, din toamna bugetul familiei s-a marit cu salariul meu care ne permite realizarea unor investitii mai devreme decat preconizasem. Am reusit sa mentinem"oarecum" nivelul cheltuielilor la nivelul estimat iar "plusul" neestimat sa mearga integral pe investitii.
Cumparaturile le facem dupa lista pregatita de acasa si care contine produsele, cantitatea si magazinul unde gasim un raport pret/calitate multimitor si doar o data pe luna. Datorita listei de cheltuieli in care trec atat pretul cat si cantitatile folosite, pot face o estimare lunara cu produsele si cantitatile necesare, luand in calcul si lunile cu bugete mai mari pentru produsele de curatenie - decembrie, aprilie - sau septembrie - cu buget mai mare pe rechizite si imbracaminte.
 Si absolut necesat e fondul permanent sau de rezerva. E acea suma permanenta in casa pentru "urgente" casnice care pot fi butelia terminata mai repede decat preconizasem, o zi onomastica, o carte la scoala sau o plecare prin imprejurimi...Nu stiu daca administrarea grijulie a bugetului sau poate grija Celui de Sus a facut ca anul acesta sa nu simtim nici lipsuri si nici grija zilei de maine iar asta ne face ca seara sa putem spune "Multumim pentru ziua de astazi si pentru cea de maine!"

2 comentarii:

  1. Imi plac aceste schimburi de idei,sau mai bine spus sunt iteresata si eu sa aflu cum se mai descurca si altii la acest capitol...Imi place blogul tau.Succes!

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.