Si iata-ne intrati in Postul Pastelui. Post inceput cu sambata mosilor de primavara cand se da de pomana pentru morti. Sambata in care, conform traditiilor, se gateste ultima carne ramasa de la taiatul porcului de la craciun si se da de pomana. Asa se face ca in aceasta sambata se da si se primeste de pomana racituri si sarmalute langa placintele cu branza. Apoi a urmat lasatul secului de carne si saptamana alba in care se manaca branza si oua. Am trecut si de lasatul de sec de branza si am intrat in prima saptamana de post. De regula e cea mai stricta pe care toti crestinii o tin. Astfel ca, in sambata lui Toader sa putem merge la biserica, si pe langa pomelnicul de post sau sarindarele sa ne putem spovedi si stabili impreuna cu duhovnicul cum tinem postul. Se stabileste cu duhovnicul pentru ca acesta tine cont de starea de sanatate, de munca nostra de zi cu zi sau de evenimentele din viata fiecaruia. Tot impreuna cu duhovnicul se stabileste si canonul de rugaciune din perioada postului, astfel incat sa putem primi cu bucurie si iertare Sfatnta Impartasanie inainte de marea sarbatoare a Invierii Domnului. Poate nu cu totul intamplator Postul Mare coincide cu venirea primaverii, moment in care organismul are nevoie de eliminarea toxinelor acumulate in perioada de iarna. Perioada aceasta fiind propice curelor de detoxifiere si remineralizare. Iar aceste cure includ eliminarea proteinelor din alimentatie si inlocuirea cu verdeata bogata in vitamine si minerale. Aceasta e perioada salatelor de primavara, a spanacului, a urzicii sau a patrunjelului verde. Ce poate fi mai frumos decat o baie de soare, fie stand in gradina sau mergand la o plimbare pana in piata urmata de o salata bogata in verdeata.
Salata verde este principalul ingredient al salatelor de primavara. Aceasta este un aliment de improspatare, de revigorare si de curatire a organismului. Este unul dintre foarte putinele alimente naturale cu gust amarui din bucataria traditionala romaneasca. Substantele cu gust usor amarui din frunzele salatei au proprietati cu totul miraculoase, mai ales atunci cind sunt consumate in cantitati mari. Ele stimuleaza si dreneaza ficatul, intensifica tranzitul intestinal, inlatura atonia (lenea) organelor interne, curata vasele de sange si regleaza activitatea anumitor glande endocrine. Sarurile de zinc din continutul salatei ajuta in combaterea stresul. Pe langa saruri de zinc si de magneziu salata verde contine si multe vitamine (A, B, C ,D, E).
Spanacul este un alt aliment de primavara. Fie ca il folosim in stare cruda in salate, gatit in diverse preparate sau adaugat pentru gust in preparate pe baza de orez este util in prevenirea bolilor cardiovasculare. Consumul de spanac este indicat celor cu colesterol mare (hipercolesterolemie), avand proprietati activatoare asupra metabolismului. Spanacul previne si trateaza anemia, avand o cantitate moderata de fier, este deosebit de util in detoxifiere, fiind bogat in sunstante antioxidante, previne infarctul si atacurile vasculare cerebrale, prezinta proprietati anticancerigene, astfel ca se poate afirma despre spanac ca previne cancerul de colon, cancerul digestiv, dar si alte tipuri de cancere prin actiunea sa antioxidanta care protejeaza materialul genetic celular;
Un plus de aroma si gust in salate il dau ridichile care sunt nu numai un aliment gustos, ci si o sursa excelenta de fibre alimentare, minerale, precum potasiu, calciu, fier, fosfor, cupru, zinc si fluor si oligoelemente. In ridichi este prezenta si o gama variata de vitamine, precum vitamina C, cel mai bine reprezentata si care-i confera proprietatea de detoxifiant si intaritor al imunitatii, si vitaminele din grupul B.
In popor, ridichile sunt folosite pentru imbunatatirea digestiei, impotriva depresiei si a oboselii, contra tusei, in insuficienta hepatica, boli reumatice, paraziti intestinali, astm, alergii si pietre la rinichi. Acestea pot fi adaugate in salate sau mancate ca atare pe o tartina sau "rontaite" la televizor.
Considerată ca o plantă sacră, urzica vie se consumă pe toată durata Postului Mare, în mod obligatoriu în ziua Dochiei, în săptămâna Patimilor şi în Sâmbăta Paştelui. Ea este o plantă răspândită aproape pe întreg globul terestru. În scopuri alimentare se recoltează partea aeriană a plantulelor tinere, imediat după răsărire, pe cât posibil dimineaţa pe rouă, fie la începutul primăverii, fie toamna tarziu. Se pot folosi şi frunzele adunate cu mănuşa, prin strujire, până la înflorire. Valorificarea se face în stare proaspătă, în diferite mâncăruri sau în stare uscată, după ce au fost ţinute la umbră, în strat subţire, în încăperi bine aerisite şi păstrate în săculeţi de pânză. Proprietăţile terapeutice şi alimentare ale urzicilor sunt datorate bogăţiei în unele substanţe bioactive între care predomină complexul de săruri minerale, în deosebi fier, magneziu, calciu, potasiu şi siliciu. În plus, există o mare cantitate de vitamina C (de 200 de ori mai mult decât în mere), precum şi alte vitamine importante cum ar fi K (cu acţiune antihemoragică), PP, complexul B şi provitamina A (beta-caroten).
Ceapa verde contine multa vitamina C, potasiu, calciu, alicina, cuercitina (un antioxidant puternic, cu rol in combaterea tulburarilor circulatorii, a bolilor cardiovasculare si a cancerului), fibre alimentare. Este folosita mai ales in salata, este de ajutor intr-o gama variata de afectiuni, de la cele dermatologice, pana la prevenirea cancerului. Ceapa verde are proprietati purificatoare, stimuland, in acelasi timp, si procesele de regenerare ale organismului uman. O cura de ceapa verde prelungita pana-n vara are efect diuretic, depurativ, antialergic, regleaza activitatea endocrina a organismului. Inca din trecut, se stia ca ceapa verde este unul din cele mai puternice si mai la indemana hipoglicemiante, de aceea se recomanda diabeticilor consum in cure de lunga durata, avand efecte excelente chiar si in diabetul aflat in faze avansate. In bolile de rinichi, se recomanda consumul de ceapa verde zilnic, dimineata si seara, asociata in salata, cu tarhon verde si ridichi.
Ceapa verde are un rol deosebit in tratarea afectiunilor dermatologice, mai ales atunci cand, in salata, este combinata cu telina si marar. Se recomanda, de asemenea, o cura de ceapa verde, de cel putin 15 zile, in cazul afectiunilor dermatologice, care apar in perioada adolescentei (acneea juvenila). Consumata zilnic, ceapa verde are efect diuretitic si depurativ, ajutand la curatarea tenului.Usturoil verde, ca şi ceapa verde,este foarte căutat în acest sezon, fiind recunoscut încă din cele mai vechi timpuri ca un aliment-minune fiind utilizat ca ingredient aromatic, dar şi ca plantă medicinală. Cu o aromă specială şi un gust plăcut, dar şi mai puţin iute decât cel uscat, usturoiul verde aduce o serie de beneficii organismului. Dar cum sezonul usturoiului verde ţine doar câteva săptămâni, la începutul primăverii, este foarte important să profitaţi la maximum de această perioadă.
Usturoiul verde este recunoscut pentru proprietăţile sale curative, fiind considerat în unele bucătării drept regele condimentelor. În compoziţia acestuia se regăsesc o serie de vitamine (A1, B1, B2 şi C), substanţe minerale, precum fosfor, sulf, potasiu, siliciu, iod, calciu, aminoacizi, dar şi anumite substanţe anticancerigene. Spre deosebire de căţeii de usturoi, care au şi ei diverse proprietăţi curative, usturoiul verde este mai fraged, mai suculent şi mai puţin iute. Pentru ca organismul să beneficieze din plin de efectele terapeutice ale usturoiului verde, acesta trebuie consumat în stare proaspătă sau adăugat în preparate la sfârşit, fără a-l fierbe. Usturoiul verde este folosit la prepararea salatelor, a sandvişurilor, dar şi ca ingredient principal la tocăniţe, supe, fasole verde sau cartofi fierţi. Primăvara, foarte apreciat pentru gustul său este şi sosul de usturoi verde, iar pentru iarnă puteţi pune în cămară câteva borcane cu usturoi verde în oţet, pe care-l puteţi consuma cu succes împreună cu o friptură. Faţă de usturoiul uscat, cel verde, de primăvară, nu ne protejează numai de anumite boli, ci ajută şi la detoxificarea organismului. Fitohormonii pe care îi conţine usturoiul verde sunt substanţe cu structură chimică similară hormonilor, care se găsesc în toate plantele fragede. Aceştia acţionează asupra receptorilor din ţesuturi şi din glande, ajutând în acest fel la curăţarea organismului.
Indiferent daca tineti sau nu Postul Pastelui, consumati multa verdeata de primavara in orice forma va e la indemana pentru a fi mai sanatosi, mai energici si chiar mai frumosi!
Multumesc pentru sugestii Corina! O saptamina minunata sa aveti
RăspundețiȘtergere