Articol scris pentru Ziarul de Iasi
Primavara isi intra in drepturi incet incet. Deja solariile sunt verzi iar in gradina au inceput sa se ridice ceapa si usturoiul asa ca e liber la salate. De orice tip, in orice fel si cu orice ocazie. Fie ca e o salata simpla din ceapa verde si salata verde alaturi de o chifla sau de una mai complexa unde fantezia si-a facut de cap, salata e buna la orice ora. De post sau cu carne, pentru detoxifiere sau cura de slabire dar cu siguranta pentru remineralizarea organismului dupa iarna. Si ce ar putea poposi in bolul de salata pentru a evita monotonia?
Dintre radacinoase putem folosi moorcovul ras bogat in vitamina A care da un plus de savoare salatelor. Apoi putem rade o gulie bogata in vitaminele A si C dar si in calciu, fier si potasiu. Salata verde nu are nevoie de prezentare la fel si cepa si usturoiul verde considerate antibiotice naturale ce tin la distanta virozele si racelile de primavara. Spanacul este o delicatese de primavara extrem de bogat in minerale dar in special in fier. Tot fier contin si urzicile dar nu pot fi folosite in salata dar se pot pune in diverse mancaruri usoare pentru deosebitul lor rol detoxifiant in primavara. Leurda este o buruiana de padure ce aminteste de usturoi si are un puternic efect detoxifiant dar si de "curatare a sangelui", primavara. Grausorul sau untisorul are un gust placut in salate imbogatindu-le cu continutul sau de minerale. Tot la categoria buruini sanatoase dar mai putin folosite putem incadra si papadia. O planta sanatoasa mai ales pentru curatarea ficatului dupa iarna care are un gust usor amarui dar e foarte usor de procurat. Ridichea, pe langa faptul ca ne coloreaza salatele cu rosul sau vesel ne aduce si un aport de vitamine B1 si B2 dar si unul de gust. La categoria plante aromate amintim mararul si patrunjelul cu un important continut de fier si magneziu, minerale rsponsabile cu starea de bine a psihicului dupa iarna. Fie ca le folosim doar ca un codiment in salata sau facem o cura de salata de patrunjel si ceala pentru detoxifiere si remineralizare e bine sa faca parte din alimentatia zilnica. Si pentru ca organismul are nevoie si de proteine nu doar de vitamine si minerale putem imbogati salatele noastre cu ou fiert, bucatele de branza de orice fel, carne de preferat gratar si peste preparat la gratar sau in folie la cuptor. Se mai poate adauga in saltele verzi, pentru consistenta, maslie, cartof fiert in coaja sau copt, boabe de fasole fiarta, boabe de porumb, mazare sau fasole verde Cascavalul ras peste salata ne incanta nu doar ochiul ci si papilele gustative. Ca dresing putem folosi amestecul clasic de ulei (de preferat de masline) si otet sau zeama de lamaie sau putem inlocui cu un iaurt. Compozitia salatei este la alegerea fiecaruia, dupa gust, dupa imaginatie sau dupa buget. Fie ca e masa principala, gustare sau insoteste un fel principal, salata nu ar trebui sa lipseasca de pe masa fiecaruia mai ales primavara.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.