16 octombrie, 2021

mijloc de octombrie

In anii din urma eram in plina provocare de toamna. Provocare cu decoruri dragute, cu lumanari parfumate si dulciuri pe baza de bostani. Anul acesta, sper ca tocmai am iesit dintr-un blocaj uracios si ca ne putem indrepta mai linistiti spre o iarna frumoasa. Probabil voi muta acea provocare in noiembrie, chiar daca va fi doar pentru casa noastra, si va fi continuata cu pregatirile pentru sarbatorile de iarna.
Astazi, pentru ca vremea e mohorata si cu ceva stropi de ploaie, incerc sa fac planificari pentru saptamana viitoare. Imi doresc sa facem destul de multe dar si timpul, si puterile noastre sunt limitate. Deocamdata ma multumesc sa ma gandesc la o duminica aromata in casa. O duminica cu ceva briose de dovleac, cu un bors de gaina cu taitei de casa, lumanari parfumate si poate niste saratele cu mac si ceapa. Productia de ceapa a fost foarte buna anul asta asa ca va fi introdusa in meniu destul de des. Si fiindca e sambata, e zi de smotru cu scos praf, aspirat, calcat si gatit.
In gospodarie, marunteii cresc: puisorii de toamna langa closca, purcelusii au trecut in cotet separat iar unii dintre ei au plecat la case noi, vitelul creste vazand cu ochii iar capritele asteapta tabara de toamna.
Gradina de acasa e aproape curatata. In curand va primi gunoiul-ingrasamant. In camp, mai sunt ceva radacinoase de scos si recoltatul porumbului, apoi gunoi si aratura.
In bucatarie, pentru camara, sunt pregatiti ardeii iuti pentru dulceata si pepenii pentru murat. Asteapta cuminti sa am un pic de timp si pentru ei. Mai e de cumparat varza si cam atat in toamna asta. Pe langa culesul strugurilor si facut vinul.
In curte, dumitritele dau spectacol de culoare si parfum iar frunzele colorate si uscate incearca sa incalzeasca un pic atmosfera inmiresmata de mere, struguri si gutui.
O toamna minunata!

Un comentariu:

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.